Як вибрати ляльку для дівчинки

03.02.2023 08:24

Як вибрати ляльку для дівчинкиЛяльки — мабуть, найвідоміші «дівчачі» іграшки. З ляльками дівчинка може грати вже з 18 місяців, так що про придбання ляльки можна замислюватися досить рано. Сьогодні наша збірка порад розповість вам, як вибрати ляльку для дівчинки в різному віці та для різних цілей.

Багатьом дівчаткам уже в перші дні життя люблячі батьки та родичі встигають подарувати ляльку, а частіше навіть не одну. Але насправді це трохи передчасно, оскільки у віці до року малюки ще не готові грати в сюжетно-рольові ігри, і ляльку з великою ймовірністю дівчинка просто зламає.

Єдиний прийнятний варіант у віці до 1 року — м’яка лялька з тканини, яка гратиме роль комфортера. З такою лялькою дівчинка поки не розігруватиме жодних сцен із життя, але вона допоможе заспокоїти її, буде поруч, коли маля засинає, і разом з іншими іграшками розвиватиме дрібну і велику моторику рук, уяву, пам’ять тощо.

Така лялька має бути зручного для маляти розміру, щоб її можна було повністю обхопити руками. Якісь знімні аксесуари, тим паче дрібні, у цьому випадку не потрібні, а сама лялька має бути зроблена з максимально безпечних для здоров’я матеріалів, оскільки дівчинка не раз спробує її на зуб. Подібність до реальних рис людини для ляльки не обов’язкова, зате вона має бути яскравою, щоби привернути увагу маленької власниці.

У віці від 1 до 2 років у дівчаток виникає цікавість до ляльок у вигляді немовлят, тобто до пупсів. Спочатку це можуть бути пупси без одягу, яких малятко може за бажання купати у ванні, а трохи пізніше можуть стати в нагоді й пупси з одягом, а також різними аксесуарами — горщиком, соскою-пустушкою, пляшечкою, коляскою, ліжечком, ванночкою тощо. Оптимальний розмір ляльки для дворічної дівчинки — 30 см.

Цікаво зазначити, що сьогодні в продажу можна знайти пупсів із широкими інтерактивними можливостями, які можуть, наприклад, говорити, ходити на горщик, плакати та ін. Однак купувати їх для дівчаток до 2 років не рекомендується, оскільки оцінити всі ці можливості в малюків поки не вийде, та і зламати дорогу ляльку дівчинка може дуже швидко.

У віці 2–3 років уже можна купувати для малечі ляльку-дівчинку. З нею маленька непосида може грати в рольові ігри, приміряючи на себе роль мами й жінки загалом. З такою лялькою дівчинка повторюватиме всі побутові дії — годуватиме й напуватиме її, садитиме на горщик, переодягатиме, заплітатиме волосся, а також «виховуватиме» її, наслідуючи батьків.

На цьому етапі важливо, щоб лялька мала схожість із дитиною, тоді дівчинка зможе себе з нею ототожнювати. Така подібність може проявлятися, наприклад, у кольорі волосся та очей, а також у характерній зачісці, яку носить і сама дівчинка, в одязі та ін. Лялька може бути як м’якою, так і пластиковою або вініловою, оптимальний розмір для такого віку — 36- 42 см.

Приблизно із 4 років у дівчинки може виникати цікавість до вбрання, зачіски, тому для такого віку вже можна вибирати ляльку-модель. У подібній ляльці дівчинку найбільше зацікавить, швидше за все, волосся, тому важливо простежити, щоб воно було добре закріплене на голові ляльки, легко розчісувалося і укладалося в зачіски.

Після 5 років дівчатка зазвичай бачать у ляльках подружок та із задоволенням грають із ними в рольові ігри. Тут уже може бути мало однієї лише ляльки й будуть потрібні різні аксесуари, на кшталт мініатюрних домашніх тварин, лялькового будиночка та меблів, лялькових автомобілів та ін.

Вибираючи ту чи іншу ляльку відповідно до віку дівчинки, звертайте увагу на призначення моделі, що вас зацікавила, а також на якість її виконання, безпеку використаних матеріалів. Якщо можливо, перевірте всі з’єднання в ляльці, а якщо вона шарнірна — то роботу шарнірів. Якісна лялька не повинна мати неприємного запаху, задирок або вм’ятин на тілі, у неї мусить бути добре промальоване обличчя (фарба не має стиратися), зачіска не повинна мати «залисин».

Під час вибору ляльки пам’ятайте також, що є ігрові моделі, а є колекційні. Другі значно дорожчі й не призначені для активної гри, вони можуть легко зламатися, а також мати безліч дрібних деталей, що є небезпечним для маленьких дітей. Тому немає сенсу гнатися за дуже дорогими моделями іменитих брендів: дівчинка куди більше зрадіє бюджетній ляльці, з якою можна грати як завгодно, ніж дорогій красуні, на яку можна лише захоплено дивитися через скляні дверцята шафи.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7028