Що не можна дарувати на випускний вихователям та персоналу в дитячому садку

24.04.2023 15:23

Що не можна дарувати на випускний вихователям та персоналу в дитячому садкуТема подарунків для вихователів та інших працівників дитячих садків щорічно розбурхує уми батьків випускників і змушує ламати голови над вибором: дарувати чи не дарувати, а якщо дарувати, то що ж саме. Про те, чого не можна дарувати на випускний вихователям і в цілому персоналу дитячого садка, докладніше йтиметься далі.

Відразу скажемо, що дарувати чи не дарувати подарунки в дитячому садку з нагоди випускного — ініціатива та рішення самого батьківського колективу, оскільки, звісно ж, жодних офіційних вимог щодо цього бути не може. При цьому якщо хтось із батьків хоче «скидатися» на подарунок, а хтось — ні, то жодних «санкцій» застосовуватися не повинно.

Приступаючи до вибору подарунків для вихователів та інших працівників дитячого садка, треба враховувати два аспекти — законодавчий та етичний. У різних країнах антикорупційні закони, які стосуються освітян, можуть повністю забороняти приймати подарунки від імені вихованців або учнів, можуть обмежувати перелік дозволених подарунків або їх вартість, а можуть взагалі ніяк не регламентувати це питання.

Відповідно, вам доведеться дізнатися, як у цьому питанні справи йдуть конкретно у вашій країні, перш ніж приймати якесь рішення. Наприклад, в Україні законодавство жодним чином не регулює дарування подарунків вихователям чи вчителям, а тому немає ніяких обмежень щодо вартості або ж сутності презентів. І хоча іноді можна натрапити на твердження, що таке питання підпадає під дію Закону Україні «Про запобігання корупції», насправді це не так, бо вихователі і вчителі не входять в перелік осіб, до яких застосовується цей закон.

В результаті, якщо ви живете в Україні, з точки зору закону ви можете подарувати на випускний вихователям чи іншим працівникам дитячого садочку практично будь що на власний розсуд і смак. Але тут якраз набуває чинності питання етики, оскільки далеко не все доречно дарувати педагогам.

Ось, скажімо, гроші в конверті ніяк не можуть вважатися доречним подарунком для персоналу дитсадка на випускний, адже найчастіше це розуміється як хабар. Також перелік того, що ще не можна дарувати вихователям та іншим працівникам дитсадка, наводимо нижче.

Алкоголь

Дарити вихователям або іншим працівникам дитячого садка алкогольні напої, навіть якщо вони відмінної якості та укладаються в рамки дозволеного законодавством вашої країни, не прийнято. Винятки, на зразок пляшечки шампанського до Нового року, не беремо до уваги — це, швидше, данина традиції.

Парфумерія, косметика, засоби гігієни

Подібні подарунки будь-кому, крім найближчих, у принципі неприпустимі, а вже педагогам — і поготів. Ви щонайменше ризикуєте не вгадати з потрібним ароматом або дією обраних парфумерно-косметичних засобів, а вручені в подарунок гігієнічні товари можуть бути сприйняті як образа (до речі, цілком заслужено).

Спідня білизна, одяг та аксесуари

Не можемо навіть уявити, кому б це спало на думку, але про всяк випадок нагадуємо, що спідня білизна, одяг чи аксесуари не можуть вважатися відповідним подарунком для працівників дитячого садка. Такі речі можна дарувати тільки найближчим людям, та й то не завжди!

Посуд

Якщо ви думаєте, що вихователь, няня чи інший працівник дитячого садка будуть дуже раді отримати в подарунок черговий чайний чи кавовий сервіз, набір тарілок чи каструль, сковорідку чи щось подібне, то змушені вас розчарувати — ні. Працівники сфери освіти — такі ж люди, як і решта, повірте, вони самі можуть купити собі посуд.

Домашні улюбленці

Навіть якщо ви знаєте, що якийсь конкретний працівник дитячого садка обожнює кішечок, собачок чи хом'ячків, вам не потрібно радісно нести йому «пухнасту грудочку щастя» у подарунок. Якщо ж вам так хочеться зробити презент саме в зоотематиці, краще зупинити вибір на подарунковому сертифікаті в зоомагазин: нехай вихователь сам вибере собі улюбленця або аксесуари для нього.

Загалом усі подарунки, які можуть збентежити або образити отримувача, завдати йому незручності або створити проблеми, не повинні вручатися вихователям ні на випускний, ні на якесь інше свято. І краще вже здатися банальними та подарувати гарний букет квітів та смачний торт до чаю, ніж дозволити собі нетактовні презенти або спричинити підвищену увагу перевіряючих органів до педагогів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7516