Як навчити дитину розпоряджатися грошима

20.06.2023 09:01

Як навчити дитину розпоряджатися грошимаЯк правило, перші кишенькові гроші в дитини з’являються в шкільному віці. І від того, чи зможуть батьки навчити її правильно ними розпоряджатися, багато в чому залежить подальше ставлення дитини до грошового питання. Про те, як навчити дитину розпоряджатися грошима, докладніше йтиметься далі.

Як тільки дитина вимовляє своє перше «Хочу!» в магазині, вона знайомиться з тим, що для придбання чогось бажаного потрібні гроші, а для цього їх потрібно десь узяти. Уже із цього моменту можна й потрібно пояснювати дитині, що гроші потрібно заробляти, що вони потрібні не лише для задоволення нагальних бажань, а й на забезпечення всіх потреб — як її, так і інших членів сім’ї.

Яким би не був сімейний бюджет, важливо навчити дитину розпоряджатися грошима раціонально, тобто необхідно навчити її співвідносити свої бажання з наявними фінансовими можливостями, а також правильно розставляти пріоритети в покупках. І для цього дитині насамперед потрібно показати правильний приклад: батьки самі мають уміти розпоряджатися грошима раціонально, щоб не словом, а ділом показувати дитині, як важливо грамотно витрачати гроші, щоби покривати всі потреби й не залишитися в невідповідний момент без чогось потрібного.

Перший урок фінансової грамотності для дитини полягає в тому, що потрібно показати їй обмеженість грошей як ресурсу. Вона має зрозуміти, що якщо гроші на щось витратити, вони зникають.

Далі потрібно допомогти дитині усвідомити, що є необхідні витрати, а є — заради забави. І якщо перші скасувати або відкласти ніяк не можна, то в других цілком можна собі відмовляти без будь-якої шкоди.

Ну а найважливіше правило, якому має навчитися дитина в розпорядженні грошима, полягає в тому, що грошей ніколи не можна витрачати більше, ніж є. У зв’язку із цим дітям не можна давати використовувати кредитні картки, які легко дозволяють вийти за межі доступної суми та створюють враження «чарівної палички», яка миттєво виконує всі бажання.

Звичайно, скільки з дитиною не говори і скільки їй не пояснюй, без практичного застосування її знання будуть марними. Тому важливо не тільки розповідати дитині про правильне розпорядження грошима, але й давати можливість особисто спробувати витрачати гроші, здобути досвід економії та накопичення, вибору пріоритетів у покупках тощо. Для цього можна вдатися до таких кроків.

Брати дитину до магазину

Вчергове вирушаючи за покупками, беріть дитину із собою. Показуйте та розповідайте їй, що й навіщо ви купуєте, чому вибираєте саме ті чи інші товари. Залучайте її і до складання списку покупок: нехай вона разом із вами оцінює, що необхідно сім’ї на тиждень чи місяць, і рахує, скільки для цього потрібно грошей.

Давати кишенькові гроші

Щоб дитина на практиці навчалася розпорядженню грошима, вони в неї мають бути. Найчастіше це кишенькові гроші, які батьки видають із певною періодичністю — раз на тиждень або два, раз на місяць тощо. Видавайте кишенькові гроші в тій кількості і з тією частотою, які вважаєте за потрібне, але ніколи не відступайте від встановлених вами ж правил.

Не контролювати витрати кишенькових грошей

Це може здатися складним, але стримайте себе від спроб керувати кишеньковими грошима дитини. Якщо ви їх видали, дайте дитині можливість витратити їх так, як вона вважає за потрібне. Безумовно, спочатку вона робитиме помилки і витрачатиме гроші зовсім нерозумно, але ви не маєте її лаяти за це або карати. Просто дайте дитині можливість зрозуміти, що якщо вона витратив гроші нераціонально, то буде змушена чекати наступного разу.

Не давати дитині в борг

Якщо ви вчите дитину збирати гроші на якісь великі покупки, не піддавайтеся спокусі додати недостатню суму «в борг». Це привчить дитину до думки, що збирати — занадто довго й нудно, а також що на батьків завжди можна «натиснути» й отримати бажане.

Давати дитині можливість самостійно заробляти

Щоб дитина розуміла, що гроші не з’являються нізвідки, дайте їй можливість самостійно заробляти. Це, звичайно, актуальніше для дітей середнього та старшого шкільного віку, але навіть молодшим школярам можна знайти посильний заробіток. Наприклад, дитина може допомогти сусідам на городі, вигуляти собаку друзів батьків тощо. Сума заробітку не обов’язково має бути великою, але важливо, щоб дитина заробила гроші сама і знала, що може ними розпорядитися на свій розсуд.

Якщо дитину постійно оберігати від грошового питання і намагатися покрити всі її потреби й бажання самостійно або якщо, навпаки, завжди повторювати дитині, що в сім’ї ні на що не вистачає грошей і її бажання неважливі, можна прищепити чаду нездорові фінансові звички і спровокувати те, що в дорослому віці вона буде «зациклена» на грошах. Тому обов’язково приділяйте увагу фінансовому навчанню дитини й у міру її дорослішання розповідайте їй про економію, раціональне ведення бюджету, пріоритети у витратах — це допоможе прищепити правильні фінансові звички та грамотне ставлення до грошей.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6606