Як вибрати ролики для дитини

22.04.2024 15:42

Як вибрати ролики для дитиниВміння кататися на роликах корисне для фізичного розвитку дитини, тренування її мозку, координації та спритності, а також просто гарного настрою, тому немає нічого дивного в тому, що багато батьків замислюються, як вибрати дитячі ролики, які були б комфортні і в той же час безпечні для їхніх дітей. Поділимося кількома основними правилами.

Головне, що потрібно знати, вибираючи роликові ковзани для дитини, - це те, що вони мають дуже добре фіксувати ногу і відповідати за розміром. По можливості слід постаратися приміряти обрані дитячі ролики, щоб переконатися, що розмір дитині підходить, а стопи в роликах не «гуляють».

Сьогодні у продажу можна зустріти 2 основних типи дитячих роликів, які називаються інлайнами та квадами. В інлайн-роликах є 3 або 4 колеса, які розташовуються в один ряд, а в квадах - 4 колеса, розташовані в 2 ряди. І ті, й інші по-своєму хороші і мають як переваги, так і недоліки.

Наприклад, квади більш стійкі в порівнянні з інлайнами і вважаються легшими в освоєнні, але швидкість вони розвивають меншу, а також гірше підходять для катання на непідготовлених поверхнях. Інлайн-ролики, зі свого боку, «прощають» огріхи поверхні при їзді, підходять для швидкого катання, але вимагають більших зусиль для рівноваги, і вчитися на них кататися доводиться дещо довше.

В наш час, коли йдеться про вибір дитячих роликів для аматорського катання, батьки найчастіше віддають перевагу все ж таки інлайнам, причому серед них моделі зі спеціальним розсувним механізмом для максимально точної припасування за розміром ноги дитини сьогодні вважаються найбільш популярними. Вони можуть мати різні характеристики, на основі яких і потрібно зробити вибір.

Розмір

Як згадувалося, ролики повинні бути дитині по нозі, а тому вибору розміру слід приділити особливу увагу. Як правило, дитячі інлайн-ролики виконуються розсувними: оскільки нога росте, розсувний механізм дозволяє продовжити час користування ковзанами до декількох років. В результаті модель може мати не конкретний розмір, а діапазон розмірів, наприклад, 26-29, 29-32, 33-36 тощо.

Вибирати потрібно той діапазон, до якого входить поточний розмір стопи дитини. Але якщо розмір вже дуже близький до максимального з діапазону, то краще взяти наступний діапазон. У той же час, якщо до максимального розміру ще далеко, немає сенсу вибирати ролики з наступного діапазону, сподіваючись вигадати якомога довше часу для катання: у занадто великих роликах нога «бовтатиметься» навіть у кількох носках.

До речі, при визначенні відповідного розміру роликів орієнтуватися потрібно не на розмір звичайного взуття, яке носить дитина, а на довжину стопи і розмірну сітку конкретного виробника роликів, оскільки, на жаль, вона не універсальна. Попросіть дитину стати рівно на аркуш паперу, обведіть стопу за контуром, виміряйте відстань від п'яти до великого пальця. Використовуйте отримане значення для визначення відповідного розміру роликів.

Тип та матеріали черевиків

Чоботи дитячих роликових інлайн-ковзанів називаються бутами і складаються з кількох конструктивних елементів, включаючи кафи, шели, лайнери та рами. Матеріали, з яких виготовлені всі ці елементи, можуть бути різними, що може мати велике значення для зручності катання.

Бути бувають жорсткими, напівм'якими (напівжорсткими) та м'якими. Жорсткі потрібні для більш надійної фіксації ноги та хорошої бічної підтримки, в них можна як просто кататися по місту, так і виконувати різні трюки. У м'яких бутах, які зазвичай зустрічаються в так званих фітнес-роликах, комфортно кататися в парках, у різних пішохідних зонах, переважно по прямій поверхні з лише невеликими підйомами/спусками. Напівжорсткі черевики, зі свого боку, підходять для звичайного міського катання та виконання нескладних трюків.

Жорсткі бути зроблені з пластику, в них вставляється м'який «валянок», званий лайнером, який виконується зазвичай з нейлону, а в м'яких і напівм'яких бутах лайнер вбудований і буває з нейлону, шкіри або шкірозамінника. Для дітей радять зазвичай вибирати напівм'які бути, оскільки в них нога дитини надійно фіксується та добре захищена.

Кафи та шели — частини буту, що захищають п'яту та носок ноги при катанні. У конструкції жорстких бутів вони становлять єдине ціле з усім черевиком, а в м'яких і напівм'яких є окремими елементами. Щоб добре виконувати свою функцію, ці деталі мають бути зроблені з якісного та міцного пластику.

Щодо рами, на котрій закріплені колеса, то вона буває зроблена з пластику, алюмінію або композитних матеріалів. Для рами дуже важлива міцність, і з цього погляду алюміній – найкращий варіант. Але така рама дуже важка, тому для дітей маленького віку, можливо, краще буде композитна або пластикова рама.

Колеса

В інлайн-моделях, як уже згадувалося на початку, може бути 3 або 4 колеса на кожному ролику. Триколісні моделі більш маневрені, вони легко керовані, в них можна за необхідності вставити колеса більшого діаметра - у міру дорослішання дитини чи освоєння навичок катання. Чотириколісні ролики, зі свого боку, підходять для більш плавної, стійкої та комфортної їзди, багато фахівців рекомендують вибирати саме такі моделі для дітей, які тільки вчаться кататися.

Матеріали, розміри та жорсткість коліс роликів бувають різними. Найчастіше зустрічаються пластикові або поліуретанові колеса, жорсткість їх може бути від 74А до 100А, а розміри можуть бути 64,68 та 72 мм для чотириколісних рам, а також 90 та 100 мм – для триколісних. Чим колеса менші, тим швидкість їзди нижча і тим менший накат, що важливо для зовсім маленьких дітей. А жорсткість коліс позначається на амортизації та зчепленні: м'які колеса амортизують нерівності краще і менш слизькі, ніж жорсткі, але швидше стираються; жорсткі колеса служать довше і дають кращий накат, але у них гірша амортизація, що дає більш високе навантаження на тіло при стрибках чи нерівностях.

Фіксація на нозі

За фіксацію роликових ковзанів на ногах відповідають шнурівка, липучки та особлива кліпса, що називається баклею. Краще, коли всі ці елементи зустрічаються у конструкції роликів разом, щоб фіксація була максимально надійною.

Комплект захисту

Хоча захист і не відноситься безпосередньо до вибору роликів, але він обов'язково необхідний дитині, яка тільки вчиться кататися. Потрібні наколінники, налокітники, наладонники, а для дітей віком до 9 років — ще й шолом. Іноді захист може йти відразу в комплекті з роликами, що на перший погляд здається вдалим рішенням. Але важливо розуміти, що якість захисту в подібному випадку може бути недостатньо гарною.

Дизайн

Дизайн роликів ніяк не впливає на можливість кататися на них, проте коли йдеться про дитячі моделі, то дуже важливо, щоби ролики дитині подобалися за своїм зовнішнім виглядом. Тому сьогодні вони випускаються в різних кольорах, з різними візерунками, в багатьох моделях колеса мають світлодіодне підсвічування. Якщо ви хочете, щоб дитина із задоволенням каталася на роликах, врахуйте її побажання щодо дизайну роликових ковзанів.

Вибір відповідних дитячих ковзанів, як бачите, не така вже й проста задача. А якщо врахувати величезну кількість виробників і моделей на ринку, то здається, що знайти потрібний варіант взагалі неможливо. Але з урахуванням вищеописаних рекомендацій визначитися вам буде простіше, особливо якщо ви добре уявлятимете, для якої мети берете ролики, на який термін експлуатації розраховуєте і скільки готові витратити на покупку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7788