Що робити з дитиною влітку перед першим класом?

20.05.2024 14:55

Що робити з дитиною влітку перед першим класомОсь-ось ваша дитина випуститься з дитячого садка і піде до школи? Тоді вам варто задуматися про те, що робити з дитиною влітку перед першим класом, щоб ці останні кілька місяців її дошкільного життя пройшли не дарма. Давайте розглянемо кілька основних варіантів.

Багато батьків впевнені, що за літо дитині потрібно встигнути підготуватися до школи, причому досить часто така підготовка дуже вимотує: дошколярика настільки навантажують «розвивашками» та «підготовками», що у нього не залишається буквально ані хвилини «марного» часу на ігри та розваги.

Інша частина батьків, навпаки, вважає, що останнє літо перед школою — час веселитися та відпочивати, а про навчання в цей період треба забути. У цьому випадку дитина часто не дотримується ніякого розпорядку, лягає спати і встає пізно, ніяк не готується до школи, а лише грає цілими днями безперервно або разом з батьками вирушає кудись у подорож.

І ті, й інші батьки по-своєму мають рацію, але обидва варіанти — це крайнощі: у перших батьків дитина перед школою буде така виснажена, що на навчання в неї вже не буде ні сил, ні бажання; а у других - дитина буде просто не готова до різкого переходу від веселощів і неробства до суворого шкільного режиму.

Отже найкраще — золота середина. Так, готуватися до школи треба, але присвячувати цьому все літо не варто; кількість занять має бути не надто великою, а час на відпочинок має залишатися. При цьому, якщо є можливість, можна і у відпустку з дитиною з'їздити, головне — встигнути повернутися не перед початком навчального року, а хоча б на пару-трійку тижнів раніше, щоб був час «увійти до колії».

Чи варто віддавати дитину до денного чи звичайного літнього табору для дошкільнят? Рішення, звісно ж, суворо індивідуальне, і багато залежатиме від ваших можливостей та побажань щодо організації літнього дозвілля малюка. Наприклад, якщо є такий варіант у школі, в яку ви записали дитину, спробуйте походити якийсь час у шкільний літній табір. Це допоможе дитині більше дізнатися про школу, її влаштування, познайомитися з вчителями, майбутніми однокласниками.

Якщо немає шкільного літнього табору, подумайте про те, щоб відвідувати підготовчий, спортивний, творчий або тематичний літній табір. Там дитина буде завжди забезпечена цікавою та корисною діяльністю, поки ви будете на роботі, а ввечері та у вихідні у вас буде час на спільні заняття чи розваги. Певна річ, враховуйте схильності та прагнення свого малюка: якщо дитині до вподоби малювання або ліплення, то навряд чи вона сильно зрадіє скелелазінню або біганині з м'ячем.

До речі, якщо йдеться про те, що дитині влітку потрібно десь бути, доки ви працюєте, літній табір — це не єдиний доступний варіант. У багатьох випадках можливо продовжувати відвідування дитячого садка протягом літнього періоду, навіть якщо у дитини вже був формальний випускний. Як правило, точну інформацію з цього питання має безпосередньо адміністрація дитячого садка.

Що варто робити влітку з дитиною перед першим класом?

Незалежно від того, чи вирішили ви віддати дитину в літній табір або продовжувати водити в дитячий садок, вам все одно доведеться потихеньку готуватися до наступного навчального року в школі. І ось що вам буде корисно зробити в рамках такої підготовки.

Розповідайте про школу

Дитина ще не знає, що таке школа, тому розповідайте їй про те, що на неї там чекає. Намагайтеся бути позитивними та розповідати хороше, але й про «мінуси» не забувайте. Звичайно ж, не потрібно залякувати дитину, але нехай вона буде готова до того, що їй доведеться сидіти на уроках і слухати вчителів, виконувати домашні завдання, знаходити спільну мову з однокласниками, стикатися з різними проблемами. І обов'язково допоможіть дитині зрозуміти, що ви допомагатимете їй і підтримуватимете її, навіть якщо щось піде не так.

Перейдіть на правильний порядок дня

Влітку є дуже велика спокуса дозволити дитині лягати спати і вставати, коли заманетьсяі, їсти, коли доведеться, і «залипати» в гаджетах цілими днями, але якщо ви цій спокусі піддастеся, ви зробите гірше і дитині, і собі. Чим раніше ви почнете привчати дитину до розпорядку дня, який у ннеїього буде під час навчального року в школі, тим краще.

Розвивайте самостійність дитини

Допомагайте дитині розвивати самостійність. Вона має сама вдягатися і роздягатися, вмиватися, чистити зуби, їсти, зав'язувати шнурки, застібати/розстібати гудзики та блискавки — це зрозуміло. Також вчіть дитину самостійно робити собі перекус або розігрівати їжу, прибирати і мити за собою посуд, виконувати посильні завдання з підтримки чистоти вдома, наприклад, протирати пил, користуватися пилососом тощо. А ще не забудьте вчити майбутнього першокласника бути уважним і відповідальним, не розкидати і не забувати свої речі.

«Підтягніть» знання дитини

Є певний набір знань і навичок, які повинен мати кожен першокласник. Перевірте, що знає і чого не знає дитина з необхідного мінімуму, і подумайте, як її можна «підтягнути», при цьому не перевантажуючи і не змушуючи вивчати насильно. Приділяйте час не тільки читанню, рахунку та письму, а й розвитку логіки дитини, вивченню загальних відомостей про навколишній світ, розвитку пам'яті, уважності, кмітливості.

Грайте в школу

У процесі гри дитина засвоює нову інформацію найкраще, тому спробуйте частіше грати з нею в школу, щоб наочно демонструвати, як проходять уроки, що робить вчитель, як повинні поводитися учні та інш. Дайте дитині під час гри побувати в різних ролях, допоможіть їй зрозуміти, як побудований навчальний процес, залучаючи для гри м'які іграшки, фігурки, ляльки.

Не відбирайте у дитини іграшки

Багато батьків, готуючи дитину до школи, забирають її іграшки, аргументуючи таке рішення тим, що малюк тепер став дорослим і більше їх не потребує. Однак насправді це не так! Дитині, як і раніше, дорогі її ведмедики, машинки, м'ячики та інші іграшки, залишитися без них — великий стрес для малюка! Повірте, поступово дитина сама відмовиться від іграшок, які вже «переросла», а поки що нехай грає у своє задоволення.

Не нервуйтеся

Перед першим класом ви можете переживати, як усе складатиметься у дитини в школі, особливо якщо ваш особистий досвід не був вдалим. Однак чим більше ви будете нервувати, тим більше ваше занепокоєння буде передаватися дитині і тим сильніше нервувати буде вже вона. Намагайтеся дотримуватися спокою. Навіть якщо ваші спогади про школу не найприємніші, це ще не говорить про те, що у дитини буде так само. Це буде інша школа, інші вчителі та інший час, а ваша дитина – це не ви. Спробуйте не зациклюватись на проблемах, яких може взагалі не бути, а налаштуйтеся на позитив.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7809