Що подарувати старшій дитині до народження молодшої і чи потрібно?

17.06.2024 14:17

Що подарувати старшій дитині до народження молодшої і чи потрібно?Коли в сім'ї з'являється друга дитина, багато чого в звичному способі життя змінюється не тільки для батьків, але і для старшої дитини. І останнім часом все більшої популярності набирає ідея до народження молодшого сина чи доньки вручати подарунок старшій дитині, щоб порадувати її і «підсолодити пігулку». Давайте сьогодні поговоримо про те, що можна подарувати старшій дитині до народження молодшої і чи взагалі це потрібно робити.

Ще не так давно про те, щоб обдаровувати старшу дитину з нагоди народження молодшої, і не йшлося, адже зазвичай батькам у процесі підготовки до пологів і до зустрічі новонародженого вдома просто не до того. Але зараз все частіше можна почути розповіді різних сімей про те, що вони везуть з пологового будинку не тільки дитину, а й якийсь подарунок старшій дитині від себе або від імені новонародженого малюка.

Таку практику багато хто вважає корисною для того, щоб зробити зустріч старшої дитини з новим членом сім'ї більш радісною та приємною: отримуючи свій подарунок і свою порцію уваги, старша дитина не почувається обділеною чи обмеженою у чомусь, особливо якщо на виписку зібралося багато гостей, які прийшли з презентами для мами та малюка.

Чи потрібно й справді дарувати щось старшій дитині, коли додому привозять із пологового будинку молодшу, кожна сім'я вирішує для себе самостійно. Десь таку ідею активно підтримують, вважаючи, що так прибуття новонародженого малюка додому у старшої дитини асоціюватиметься зі святом, причому якщо старша дитина ще досить мала, часто батьки вважають за краще вручити їй подарунок спеціально від імені молодшої — як пропозицію потоваришувати: вони пояснюють старшому малюкові, що новонароджений поки не вміє говорити, але він дуже хотів би дружити і вручає йому іграшку або ще щось на знак дружби.

В інших сім'ях витівка з подарунком для старшої дитини з нагоди народження молодшого, навпаки, не знайшла підтримки: деякі батьки впевнені, що подарунок для старшої дитини в подібній ситуації може виглядати як спроба «відкупитися» від неї та її почуттів, а так робити не можна. Більше того, є батьки, які впевнені, що це старша дитина має зі свого боку підготувати подарунок для молодшої.

Повторимося, вирішувати, як буде краще, має кожна сім'я індивідуально. Але зверніть увагу на те, що саме керує вами в даному питанні. Можливо, це у вас каже почуття провини? Ви заздалегідь почуваєтеся винними в тому, що приділятимете старшій дитині менше уваги і не зможете уникнути її ревнощів до меншої, а тому хочете спробувати «загладити» провину подарунком?

Будьте із собою чесні. Якщо ваша відповідь «так», то, мабуть, варто розібратися зі своїм почуттям провини спочатку, а вже потім замислюватися про подарунок. Пам'ятайте, що саме від вашого ставлення до ситуації багато в чому залежатиме те, якою буде взаємодія ваших дітей: якщо ви постійно намагатиметеся «компенсувати» старшій дитині народження молодшо, то старша і почуватиметься покинутою і недостатньо коханою, незалежно від того, скільки подарунків ви купите.

Якщо ваша відповідь все ж таки «ні» - відмінно! Залишається лише придумати, що ж саме дарувати. Це залежить, звичайно ж, від вашої старшої дитини. Зрозуміло, що це має бути щось бажане, щось, що дитині подобається і що вона мріяла, але, можливо, ви захочете зробити подарунок тематичним. Якщо, наприклад, у вас старша донька дошкільного віку, то їй можливо сподобається лялька-пупс та аксесуари для неї, щоб повторювати все за мамою, коли та доглядатиме новонародженого малюка.

Піднести той чи інший обраний подарунок для старшої дитини важливо правильно. Вручаючи його, розкажіть старшій дитині, що для всієї родини день зустрічі з її братиком або сестричкою - це велике свято, і ви вітаєте її з цим святом. Похваліть її, від імені новонародженого передайте привіт. До речі, якщо ви вирішили вручати подарунок від імені новонародженого малюка, то можна сховати презент серед речей з пологового будинку та попросити старшу дитину щось дістати з цих речей, щоб вона виявила сюрприз.

Можна влаштувати навіть цілий квест із пошуком скарбів для старшої дитини, якщо у вас на це є сили та бажання. Загалом же важливо, щоб увагу старшій дитині після повернення з пологового будинку приділила саме мама: нехай це буде зовсім небагато, але дитина повинна відчути себе як і раніше коханою і потрібною.

У старших дітей можуть бути різні очікування щодо майбутнього спілкування з молодшим братиком чи сестричкою. Хтось цього щиро чекає і радіє, хтось категорично проти, а хтось не може до пуття визначитися зі своїми почуттями через вік або особливості характеру. У будь-якому випадку на вас як на батьків чекає довга і складна робота з налагодження взаємин дітей, і ідея зробити їх першу зустріч крапельку краще завдяки подарунку заслуговує на увагу.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7832