Чому не можна ставити гаряче в холодильник?

19.10.2022 12:28

Чому не можна ставити гаряче в холодильник?Упевнені, усі господині добре знають, що ставити гаряче в холодильник дуже небажано. Але чи вам відомо, чому саме? Що станеться, якщо порушити це правило? Пропонуємо вам сьогодні дізнатися, чому не можна ставити гаряче в холодильник і що робити, якщо страву потрібно охолодити максимально швидко.

Будь-який холодильник має систему, що складається з мотор-компресора, випарника та конденсатора, з'єднаних спеціальною герметичною трубкою, всередині якої циркулює спеціальний газ, який називається холодоагентом. Для контролю температури в системі є датчик-реле температури, а для управління холодильником використовується механічний перемикач або електронний блок.

Робоча температура всередині холодильної камери зазвичай становить приблизно 2-5°С тепла. Аби її підтримувати, мотор-компресор холодильного агрегату періодично включається й під тиском подає в систему холодоагент (фреон). При попаданні у випарник холодоагент поглинає тепло в холодильній камері, а при попаданні в конденсатор - віддає його в зовнішнє середовище. Далі фреон знову подається в компресор, а з нього — знову у випарник.

Так фреон циркулює по холодильній системі доти, поки датчик температури не покаже, що потрібне значення досягнуте. І тут спрацює спеціальне реле, яке відключить мотор-компрессор. Якщо температура в холодильній камері знову підніметься, реле запустить компресор на наступний цикл.

У нормальних умовах 1 цикл роботи компресора холодильника займає в середньому 20-30 хвилин, а час відпочинку становить десь 30-40 хвилин. Однак якщо температура в холодильній камері значно вища, ніж потрібно, то компресору доводиться працювати набагато довше, аби простір усередині холодильника охолонув.

І ось уявіть, якою може стати температура в камері холодильника, якщо помістити туди якусь гарячу страву. Скільки в результаті двигуну доведеться «качати» фреон по колу без перерви, щоби термореле спрацювали відключило його? Годину, дві чи всі три?

На жаль, компресори звичайних побутових холодильників на подібні навантаження зовсім не розраховані. І в кращому разі при перевантаженні на агрегаті спрацює спеціальна захисна система, що запобігає виходу компресора з ладу. А в гіршому — на вас чекає дуже дорогий ремонт холодильного агрегату або навіть покупка нового холодильника.

Втім заради справедливості варто зазначити, що ризик поломки холодильника через занадто гарячі продукти не такий уже й великий, якщо таких продуктів зовсім мало і ви не робите так постійно. Але якщо ви регулярно ігноруєте правила експлуатації вашого холодильного приладу, якщо раз-по-раз спокійно ставите на полицю гарячу каструлю свіжозвареного супу, то не розраховуйте, що ваш холодильник прослужить довго.

І, до речі, це далеко не єдині негативні наслідки, з якими ви можете мати справу. Адже навіть якщо ваш холодильник не зламається, його енергоспоживання значно зросте, а це означає, що вам доведеться розщедритися на оплату збільшених рахунків за електроенергію. Але і це ще не все.

Справа в тому, що від гарячих продуктів у холодильнику, особливо якщо вони не закриті, інтенсивно виділяється в довкілля тепло. Тепле повітря, осідаючи на холодному випарнику, конденсується, перетворюючись на воду, а та - на шар снігу й льоду, тобто так звану «шубу». «Шуба» перешкоджає нормальному теплообміну між повітрям у холодильній камері та фреоном у випарнику, через що тепло поглинається гірше. Відповідно, збільшується час роботи компресора та посилюється його знос.

Ну й ще не можна не згадати про те, що підвищена температура в холодильнику, яку системі довго не вдається «збити», може призводити, серед іншого, до того, що продуктам усередині «не поздоровиться»: незначні зміни на 1-2 °С, звісно, сильно не зашкодять, а от якщо повітря в камері різко стане теплішим відразу на 10°С або навіть 20°С, то це може призвести до псування вмісту холодильника.

Якщо вам здається, що вищеописаних ризиків мало, щоби аргументувати, чому не можна ставити гаряче в холодильник, то зазначимо, що, крім іншого, від надто гарячого посуду можуть пошкодитися полиці холодильника: скляні можуть луснути від перепаду температур, а пластикові - розплавитися. А також не забувайте, що якщо ваш холодильник на гарантії, то подібне порушення базових правил експлуатації її автоматично знімає. І в разі потреби ремонту доведеться витрачати свої кревні.

Як швидко охолодити гарячу їжу перед тим, як ставити в холодильник?

Водяна або крижана баня — найпростіше та найдоступніше рішення. Ставите ємність із гарячою їжею в тазик із холодною водою або кубиками льоду й чекаєте, поки їжа охолоне до прийнятної температури. Ось і все! Або ж є альтернативне рішення - обгорнути посуд мокрим рушником і поставити біля відкритого вікна чи під вентилятор.

Ще ви можете розподілити гарячу їжу по кількох ємностях меншого розміру або, навпаки, перекласти її в широкий неглибокий посуд: чим більшою буде площа гарячої поверхні, що контактує з холодним повітрям, тим швидше охолоне страва. При цьому страву можна перемішувати, щоби вона швидше охолоджувалася.

Найнебезпечніша температура їжі, при якій особливо інтенсивно розмножуються патогенні мікроорганізми, варіюється від +60°С до +4°С. І довше 1-2 годин в такому температурному діапазоні страви тримати вкрай небажано. Так що намагайтеся «вкластися» в цей проміжок, коли охолоджуєте приготовану їжу: швидко охолоджуйте до кімнатної температури одним із вищеописаних способів, а потім уже прибирайте в холодильник.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7367