Як прати речі чорного кольору

18.10.2022 14:13

Як прати речі чорного кольоруЗдавалося б, ну які можуть бути труднощі при пранні темних речей? Але на практиці випрати чорні речі правильно не так вже й легко, адже вони можуть запросто «перетворитися» на сірі і втратити свою презентабельність. Сьогодні розповімо вам про те, як прати речі чорного кольору без проблем.

Багато хто думає, що найважче прати білий одяг або інший текстиль білого кольору, але насправді прання чорних речей може доставляти складнощів не менше, а то й навіть більше! Чому так?

Уся справа в тому, що від частих прань чорні тканини, як правило, світлішають. І «шляхетний» чорний досить швидко стає непоказним сірим. До того ж на чорному завжди добре видно сліди дезодоранту, лупу, пил, шерсть домашніх улюбленців тощо. Ну і як бути?

З реклами всі ми знаємо про «чудодійні» засоби, призначені саме для прання чорного. Але, погодьтеся, купувати для кожного кольору речей окремий порошок або гель для прання — це якось занадто марнотратно. Але це ще не все: жоден засіб не допоможе зберегти яскравість і глибину кольору, якщо не дотримуватися основних правил прання чорного.

Отже, перше й найголовніше правило свідчить: прати чорні речі потрібно окремо! У крайньому випадку допускається спільне прання з дуже темними речами інших кольорів. Якщо перете в машинці, заповнюйте барабан до 80% об’єму, а режим прання вибирайте відповідно до типу тканин, з яких виготовлені чорні речі, але завжди краще віддавати перевагу найбільш делікатним варіантам.

Як при машинному, так і при ручному пранні температура води не має перевищувати 40°С. Засіб у будь-якому випадку краще використовувати рідкий, а якщо є тільки порошок, то треба особливо ретельно полоскати речі — тоді на чорному одязі не залишиться розводів чи нальоту.

Для прання чорних речей, звісно, не підходять засоби для білого, а ось універсальні - цілком. При цьому для збереження чорного кольору є цікавий народний лайфхак. Просто додайте під час прання до порошку чи гелю трохи звичайної солі (десь 1 ч. л.), і це допоможе чорним речам залишитися чорними.

Не забувайте перед пранням вивертати речі навиворіт, аби зменшити тертя й тим самим знизити інтенсивність вимивання кольору. Також не забувайте застібати всі гудзики та блискавки.

Якщо на речах є плями, їх бажано виводити до основного прання, використовуючи відповідні засоби для чорних тканин. Замочувати речі із сильними забрудненнями можна, але не надто довго — вистачить 15–30 хвилин. При цьому замочування не рекомендується для речей із натуральної вовни, інакше вони можуть сильно розтягнутися.

Важливо дотримуватися не тільки правил прання чорних речей, але й правил їх сушіння. Найкраще сушити чорний одяг природним чином, не пришвидшуючи процес. Залежно від виду тканини можна розвісити речі на мотузки, або залишити їх сушитися в горизонтальному положенні, підклавши під них рушник для вбирання вологи.

Що частіше прати чорні речі, то швидше вони втрачають початковий колір — це, на жаль, факт. Тому, крім іншого, намагайтеся носити чорне дбайливо та акуратно і періть речі лише за реальної необхідності.

Перераховані вище поради допоможуть уникнути передчасного вицвітання чорних речей. Але як вчинити в тих випадках, коли чорний колір вже трохи втратив яскравість? Як освіжити чорні речі? Ось кілька народних засобів для цього.

Оцет

У таз налийте холодну воду та додайте 2 ст. л. оцту. Замочіть чорний одяг у розчині на 20 хвилин, а потім періть, як завжди.

Кава

Заваріть натуральну мелену каву. Зробіть її максимально міцною. Вилийте в таз і замочіть одяг на 20–30 хвилин. Виперіть речі вручну з м’яким миючим засобом.

Чорна туш та оцет

Спосіб підходить тільки для ручного прання. Полоскайте чорні речі, додавши у воду чорну туш і 1–2 ст. л. оцту для закріплення кольору.

Харчова сода

Сода допоможе не тільки повернути насиченість чорного кольору, а й усуне запах поту. У таз налийте теплу воду та додайте 1 ст. л. соди. Опустіть у розчин свіжовипрані чорні речі. Зачекайте 10–15 хвилин і прополощіть.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7366