Як позбутися неприємного запаху на одязі

03.03.2023 09:07

Як позбутися неприємного запаху на одязі Якщо одяг просто неприємно пахне після тривалого носіння, то звичайне прання цілком допоможе розвязати проблему. Але як бути, якщо неприємні запахи вже «в’їлися» в тканину або одяг ще чистий і прати його зайвий раз не хотілося б? На такий випадок ми знайшли для вас деякі найпопулярніші способи позбутися неприємного запаху на одязі.

Запах поту — найпоширеніший із неприємних запахів на одязі. Але він не єдиний. Ще одяг може пропахнути димом від багаття або тютюновим димом, у тканину можуть увібратися різні запахи після приготування їжі, а також одяг може неприємно пахнути пліснявою або мати характерний запах магазину «секонд-хенд». У кожній із ситуацій вам можуть допомогти різні методи.

Як позбутися неприємного запаху поту на одязі?

Якщо запах поту не встиг «в’їстися» в одяг, то, повторимося, допоможе звичайне прання відповідно до рекомендацій виробника або відповідно до типу тканини. Але коли йдеться про стійкий запах поту, то він навіть після прання може однаково залишатися на речах. З такою проблемою можна впоратися за допомогою різних підручних засобів та крапельки терпіння.

Наприклад, ви можете взяти склянку теплої води та додати до неї 2 ст. л. звичайній солі. Отриманий розчин нанесіть на плями від поту й залиште на 1–2 години, після чого виперіть одяг звичним способом. Неприємний запах має зникнути.

Також ви можете змочити водою ділянки одягу, що пахнуть потом, і намилити їх із вивороту господарським милом. У такому вигляді одяг потрібно залишити на 30 хвилин, а потім випрати. Зверніть увагу, що цей спосіб не підійде, якщо ваш одяг виготовлений із яскравих тканин — через господарське мило колір в оброблених ним зонах може потьмяніти.

Хороші помічники в боротьбі зі стійким запахом поту на одязі — лимонний сік, нашатирний спирт, перекис водню та столовий оцет. Щоправда, використовувати їх можна далеко не у всіх випадках, адже делікатні або яскраві тканини можуть сильно постраждати від дії таких агресивних речовин. Як правило, достатньо нанести на проблемні ділянки розчин одного з перерахованих засобів, залишити на деякий час, а потім прополоскати в прохолодній воді або випрати. До речі, зверніть увагу, що для боротьби із запахом поту одяг потрібно прати та полоскати лише в прохолодній воді, оскільки гаряча вода лише погіршує ситуацію!

Як бути, якщо прати одяг ви наразі ви не плануєте або він взагалі не підлягає пранню? Спробуйте взяти харчову соду, змочити її водою до отримання кашки та нанести на місця, що пахнуть потом. Зачекайте, доки сода повністю висохне, а потім за допомогою м’якої щітки видаліть її з одягу.

Як позбутися запаху вогкості та плісняви?

Якщо одяг тривалий час зберігався в умовах підвищеної вологості, то він може неприємно пахнути вогкістю та навіть пліснявою. У такому випадку одяг зазвичай досить попередньо висушити на свіжому повітрі, а потім випрати у звичайному режимі з додаванням соди, оцту або бури.

Якщо одяг не можна випрати, його треба обробити розчином нашатирного або етилового спирту: такий розчин потрібно розпорошити на одяг, а потім речі необхідно висушити на свіжому повітрі. Також річ, що не підлягає пранню, можна прибрати на кілька годин у морозильну камеру, щоб знищити мікроорганізми, які спричиняють появу неприємного запаху.

Одяг, що пропахнув вогкістю та пліснявою, важливо дуже добре провітрити, щоби позбутися неприємного «аромату». Також важливо не допустити повторення ситуації, для чого треба подбати про правильне зберігання речей. Наприклад, у шафі важливо регулярно проводити прибирання, а в сирому приміщенні використовувати будь-які доступні методи осушення повітря. А ще можна ароматизувати внутрішній простір шафи, помістивши в нього шматочки мила, шкірку цитрусових, кавові зерна, саше із пряними травами, наприклад, лавандою.

Як позбутися запаху смаженого на одязі?

Щоби прибрати з одягу запах смажених страв, цілком можна використовувати якийсь із вищеописаних способів, наприклад, найбільш ефективним вважається використання солі або оцту під час прання та подальше ретельне провітрювання. А ще можна додати до прального порошку харчову соду, яка добре усуває запахи різної стійкості.

Цікаво зазначити, що якщо річ пропахла смаженою рибою, то одним із найдієвіших засобів у цій ситуації вважається мийний засіб з ароматом лимона. Тільки врахуйте, що прати річ із таким засобом можна тільки вручну, а в жодному разі не в машинці!

Як позбутися запаху секонд-хенду?

Одяг із секонд-хенду має специфічний запах через те, що його обробляють спеціальним знезаражувальним засобом, що зазвичай містить формальдегід. Причому запах, як правило, настільки сильний, що впоратися з ним не виходить навіть після прання.

Ось чому придбаний у подібному магазині одяг прийнято в домашніх умовах обробляти розчином нашатирного спирту, який готується із розрахунку 20 мл на 5 л води або 100 мл на 10 л води. У цьому розчині речі потрібно витримати 2–3 години, після чого випрати й ретельно висушити і провітрити на свіжому повітрі.

Як позбутися запаху сигаретного диму на одязі?

Якщо говорити про запах сигаретного диму на одязі, то його можна назвати одним із найстійкіших. Тим не менш, навіть із ним можна впоратися, якщо під рукою є пароочисник: обробіть їм одяг і потім повісьте сушитися на свіжому повітрі.

Такого диво-приладу в будинку немає? Тоді вам допоможе саморобна «парилка» для речей: у ванній повісьте їх на плічка, а вниз поставте тазик з окропом; пара, що утворюється, поступово видалить неприємний запах. Щоб метод діяв ефективніше, у воду додайте столовий оцет. Залишіть одяг у пропареній ванні на кілька годин, а потім просушіть на свіжому повітрі.

Не всі речі можна обробляти парою. І, наприклад, якщо йдеться про шубу або дублянку, то таку річ можна помістити в чохол і додати мішечок із цільними кавовими зернами або з активованим вугіллям. Через деякий час неприємний запах сигарет має зникнути.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7351