Як відмити біле пластикове підвіконня

09.03.2023 08:55

Як відмити біле пластикове підвіконняБілі пластикові підвіконня стали сьогодні своєрідною класикою, і їх можна зустріти практично в будь-якій середньостатистичній квартирі. Однак є в експлуатації таких підвіконь важливий нюанс — у них сильно в’їдається бруд, а також вони можуть пожовтіти із часом. У результаті для багатьох господинь актуальним є питання, як і чим відмити біле пластикове підвіконня.

Пластикові підвіконня добре поєднуються з ПВХ-вікнами, прості в установленні, мають дуже доступну ціну. Зазвичай вони виконуються білими, що робить їх універсальними для будь-якої колірної гами приміщення, але водночас становить певну складність під час прибирання.

Справа в тому, що на білій поверхні добре видно навіть найменші забруднення, а під впливом ультрафіолету або, наприклад, води подібні підвіконня можуть покритися жовтими плямами. До того ж через скупчення пилу та жиру підвіконня можуть набути сірого відтінку.

Появи стійких плям на білому пластиковому підвіконні, звичайно, краще взагалі не допускати. Тому не ставте на підвіконня нічого гарячого, а також захистіть його від вологи за допомогою спеціальних силіконових килимків, якщо на ньому стоять кімнатні квіти. Візьміть собі за правило щодня протирати підвіконня сухою чистою ганчіркою, навіть якщо воно здається чистим на вигляд, а раз на тиждень мийте підвіконня звичайним мильним розчином, не забуваючи витирати його після цього насухо.

Але якщо плями на підвіконні все ж таки з’явилися, не треба панікувати, адже є безліч способів виправити ситуацію і повернути виробу чистоту та білизну. Ось кілька найпопулярніших засобів для очищення пластикових підвіконь.

Кисневий відбілювач для тканини

Якщо підвіконня пожовкло, візьміть звичайний кисневий відбілювач, який використовуєте для текстильних виробів. Нанесіть засіб на серветку або губку й обробіть пожовклі ділянки. Якщо жовтизна сильна, залиште засіб на 15–30 хвилин. Змийте водою.

Хлорний відбілювач для тканини

Хоча хлорні відбілювачі й не рекомендуються для миття підвіконь із пластику, усе ж таки за умови дотримання заходів обережності можна спробувати відмити жовтизну з їхньою допомогою. Діяти потрібно так само, як і у випадку з кисневим відбілювачем, але краще спочатку перевірити дію засобу на малопомітній ділянці підвіконня.

Перекис водню

Відбілювальні властивості перекису водню добре відомі господаркам. Нанесіть трохи розчину на губку та протріть підвіконня. До речі, перекис допоможе позбутися не лише жовтизни, але також і жирних плям.

Господарське мило

Господарське мило є універсальним мийним засобом практично для будь-яких побутових поверхонь, і, звичайно, пластикові підвіконня не є винятком. Натріть мило на тертці й розчиніть його в теплій воді або відразу візьміть рідке господарське мило. Нанесіть на підвіконня, потріть і залиште на пів години, потім змийте чистою водою.

Засоби для миття вікон

Більшість засобів для миття скла цілком підійдуть і для миття підвіконь, так що вам не потрібно купувати два окремі продукти, щоб зробити вікна чистими. Якщо плями на підвіконні стійкі, нанесіть засіб на кілька хвилин і потім стирайте з поверхні.

Оцет

Якщо перед вами стоїть завдання злегка відбілити підвіконня, а також позбутися жирних плям і іржі, то вам підійде звичайний оцет. Розведіть його водою в пропорції 1:1, добре зволожте плями, залиште на 10–15 хвилин, а потім змивайте. Можете повторити кілька разів до досягнення бажаного результату.

Зубна паста і крейда

Ви можете приготувати засіб для підвіконня зі звичайної зубної пасти і дрібно потовченої крейди. Змішайте білу зубну пасту з ретельно подрібненою білою крейдою до одержання густої однорідної маси й нанесіть цю масу на забруднення, залиште на деякий час, потріть і змийте.

Сода та пральний порошок

Зробити засіб для очищення підвіконня від забруднень, у тому числі і стійких, можна також із соди та прального порошку. Змішайте їх, додайте трохи води, щоб вийшла паста, і нанесіть засіб на плями. Зачекайте кілька хвилин та змивайте.

У виведенні різних плям із підвіконня із ПВХ може допомогти ще медичний спирт, меламінова губка, розчинники на основі ацетону — усе залежить від походження плям та їхньої стійкості. У жодному разі не забувайте про техніку безпеки: усі агресивні засоби використовуйте тільки в рукавичках, обов’язково провітрюйте приміщення після застосування потужної хімії та ретельно змивайте агресивні мийні засоби з поверхні підвіконня чистою водою.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7340