Як позбутися мотлоху у квартирі

23.03.2023 08:59

Як позбутися мотлоху у квартиріМотлох — штука дивовижна: він наче й не потрібний, а викинути однаково шкода. У результаті так і залишаються лежати, заповнюючи мало чи не весь простір у квартирі, уже років десять як не ношені джинси або спідниці, давним-давно зламаний годинник, пожовклі газети, вкриті товстим шаром пилу, тощо. Не найприємніша картина, вірно? Настав час дізнатися, як позбутися мотлоху у квартирі найефективніше.

Здавалося б, хіба складно викинути мотлох? Потрібно лише зібрати все непотрібне в мішки і віднести на сміттєвий майданчик. Але не тут було! Варто тільки зайнятися перебиранням речей у пошуках мотлоху, як виявляється, що все знайдене вам необхідно або ще обов’язково знадобиться, а викидати нічого. Розбір мотлоху в результаті переноситься на наступний раз, коли ситуація практично на 100 % повториться.

Цикл може стати нескінченним, і мотлох як був у квартирі, так і залишиться. Тому якщо ви твердо хочете позбутися мотлоху у квартирі, не піддавайтеся спокусі залишити непотрібні речі на колишніх місцях, а краще прямо зараз приступайте до розбирання — у вас буде багато роботи.

Як знайти те, що потрібно викинути?

Найбільша біда любителів збирати мотлох полягає в тому, що вони не визнають речі мотлохом до останнього. Якщо й за собою ви помічаєте таку особливість, вам корисно буде дізнатися, як знаходити у своїй квартирі те, що підпадає під визначення мотлоху.

Викидайте те, чим не користувалися понад рік. Для переважної більшості речей, на які час вішати ярлик «мотлох», рік — це більш ніж достатній термін давності. Отже, якщо речі впродовж року й навіть довше вам не знадобилися, значить вони вам не потрібні, а тому сміливо викидайте їх. Особливо це стосується майже порожніх тюбиків та баночок з-під косметики, залежалих спецій, блістерів з 1–2 таблетками тощо.

Викидайте те, що не влазить у шафу/комод/тумбочку/ящик. Коли заповнюється «під зав’язку» відведена для певних речей шафа або комод, проводьте ревізію і безжально викидайте те, що вже не стане в нагоді. При цьому намагайтеся не розширювати заздалегідь вибраний об’єм простору під зберігання, щоб у вас не виникало спокуси максимально заповнити цей об’єм.

Викидайте те, що не вписується в умеблювання вашої квартири. Спробуйте сфотографувати всю квартиру повністю, а потім перегляньте отримані знімки на великому екрані й об’єктивно оцініть умеблювання. Усього, що «вибивається» із загального плану, лежить не на своїх місцях або давно «проситься» в сміттєвий бак, потрібно якнайшвидше позбутися.

Як провести ревізію речей?

Якщо ви виявили у квартирі те, що можна вважати мотлохом, — ви вже на пів дорозі до успіху. Тепер потрібно правильно провести ревізію, щоб не піддатися сентиментальності та не залишити все на колишніх місцях. Допоможуть у цьому такі поради.

Почніть із малого

Коли мотлоху багато, завжди важко братися за його прибирання, адже здається, що це розтягнеться на цілий день або навіть більше. Але вам зовсім не обов’язково розчищати всю квартиру від мотлоху цю ж секунду. Спробуйте почати з якоїсь однієї кімнати або навіть однієї точки, а потім поступово переходьте до наступних. Ви побачите, що на сортування і прибирання мотлоху піде в такому разі всього якихось 15 хвилин, а їх же не шкода витратити на корисну справу, вірно?

Об’єктивно оцінюйте придатність речей

Ефективно позбуватися мотлоху у квартирі може перешкодити вже згадувана сентиментальність. Тому під час ревізії дуже важливо постаратися оцінювати речі об’єктивно. Запитайте себе, чому та чи інша річ має зберігатися? Чи тому, що вона справді корисна й потрібна, чи вам просто шкода розлучатися із цією річчю через пов’язані з нею спогади?

Відразу прибирайте речі з вашого поля зору

Якщо річ, яку ви вже практично готові викинути, якийсь час «маячитиме» перед вами, ви ризикуєте передумати. Щоб цього не сталося, речі, з якими ви вирішили розлучитися, відразу ж прибирайте подалі. Складіть їх у пакети або мішки і віднесіть у багажник машини, на балкон тощо. Потім викиньте ваш мотлох за першої ж нагоди.

Куди подіти мотлох?

Якщо речі зламані чи зіпсовані, зазвичай питань про те, куди їх подіти, не виникає — їм дорога лише в сміттєвий бак. А от коли речі ще цілком придатні до вживання, але з якихось причин більше вами не використовуються, справа дещо складніша. Адже добрі речі викидати дуже складно.

Вихід є. Віддайте хороші речі в дар або навіть продайте їх: те, що вам не потрібно, може виявитися дуже корисним для інших. Тільки, звичайно, будьте дуже педантичні у виборі речей: віддавайте/продавайте тільки ті речі, що знаходяться у відмінному та хорошому стані, а також виглядають чисто та охайно.

Як бачите, позбутися мотлоху у квартирі все ж таки реально, так що сміливо приймайтеся за справу. Але, як і завжди, проблемі запобігти легше, ніж вирішити. Тому намагайтеся після викидання одного мотлоху не заводити відразу ж наступний. Це означає, що вам потрібно дуже уважно ставитися до того, що ви купуєте: ретельно обмірковуйте свій вибір, аналізуйте, чи дійсно вам потрібна саме така річ, уявіть, чи часто ви нею користуватиметеся. І тільки якщо кожна покупка буде по-справжньому обдуманою та корисною, ви зможете бути впевнені, що проблема мотлоху у квартирі більше не торкнеться вас.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5864