Як позбутися павуків у будинку

27.04.2023 13:07

Як позбутися павуків у будинкуЯкщо ви не живете в екзотичних країнах, павуки у вашому будинку, швидше за все, абсолютно нешкідливі. Але багатьох сам вигляд цих восьмилапих непроханих «сусідів» лякає так, що хочеться якнайшвидше прогнати їх раз і назавжди. Що ж, на цей випадок ми зібрали для вас рекомендації, як позбутися павуків у будинку чи квартирі своїми силами.

У вітчизняних умовах у житлових будівлях найчастіше поселяються павуки-сінокосці, зокрема фалангоподібний фольгус. Ці павуки не становлять жодної загрози для людей і навіть корисні, адже знищують різних дрібних комах, включаючи переносників різних захворювань. Щоправда, для тих, хто павуків боїться, ані їхня безпечність, ані їхня користь не «переважують» того стресу, який щоразу доводиться відчувати, виявляючи восьмилапих «друзів» у найнесподіваніших місцях.

Павуки можуть потрапляти в будинки та квартири дуже легко через найменші шпарини в стінах, підлогах або стелях. Їх приваблює тепло, висока вологість та рясна їжа у вигляді комарів, мошок та мух. Павуки в будинках люблять селитися у кутах на стелі та біля вікон, де збираються різні комахи, а також вони можуть ховатися в темних і вологих закутках.

Перше, що потрібно зробити в процесі боротьби з павуками в будинку, - це навести ідеальну чистоту і порядок. Необхідно організувати генеральне прибирання, під час якого слід ретельно пропилососити всі кути, плінтуси, стелі, стіни, простір за і під меблями. Також обов'язково потрібно зібрати все павутиння віником або палицею з намотаною на неї вологою ганчіркою.

Коли з прибиранням покінчено, можна переходити безпосередньо до боротьби з павуками. Найпростіше і безпечніше взагалі не дозволити їм оселитися в будинку, відлякавши за допомогою ефірних масел. Павуки не виносять різких запахів, тому уникатимуть оброблених місць.

Візьміть 15 крапель ефірної олії перцевої м'яти, чайного дерева або евкаліпту і розчиніть у 1 л води. Розпорошіть отриманий розчин за допомогою пульверизатора на плінтуси, кути, будь-які тріщини в підлозі, а також під підвіконнями та біля порогів.

Павуки не терплять також оцту, тому обробку можна провести оцтовим розчином, змішавши столовий оцет і воду в рівних пропорціях. Розпиліть цей розчин у всіх місцях можливого скупчення павуків, і більше вони вас не турбуватимуть. Щоб посилити захисний ефект, додатково розлийте оцет по невеликих ємностях і розставте по кутах кімнат, однак враховуйте, що якщо в будинку є маленькі діти або домашні улюбленці, вони можуть випадково випити оцет.

Чим ще можна відлякати павуків? Шматочками цитрусових, а також роздробленими каштанами або лісовими горіхами: якщо розкласти ці продукти в місцях можливого проживання павуків, їх запахи змусять членистоногих залишити будинок. Крім того, вважається, що відлякує павуків ще й запах овечої вовни або пряжі, тому якщо у вас під рукою вона є, можете розкласти по кутах ще й її.

У продажу для боротьби з павуками в будинках можна зустріти промислові отрути, тож якщо вам вищеописані народні методи не підходять, ви можете спробувати позбавитися членистоногих саме за допомогою отруйних препаратів з магазину. Найкраще підходять засоби у вигляді аерозолів, оскільки за їх допомогою легше дістатися до важкодоступних місць.

На час обробки приміщень аерозолями від павуків ані людей, ані домашніх тварин усередині не повинно бути. Руки потрібно захистити рукавичками, очі – окулярами, а рот та ніс – респіратором. Розпорошувати отруту слід на дверних і віконних укосах, по плінтусах і по кутах, після чого потрібно зачекати близько 15-20 хвилин, щоб засіб подіяв, а потім відкрити вікна і ретельно провітрити кімнату, перш ніж впускати в неї людей і домашніх тварин.

На жаль, ні народні засоби, ні магазинні інсектициди не можуть захистити будинок чи квартиру від павуків назавжди, особливо якщо у сусідів або на прибудинковій території для них є відповідні умови. Тому після обробки тим чи іншим способом свого будинку чи квартири доведеться потурбуватися про ще профілактику повторної появи павуків.

Для цього слід провести розхламлення і позбавитися всього, що лише дарма накопичує на собі пил, а також закласти всі щілини в підлогах, стінах і стелях герметиком. Крім того, потрібно постійно підтримувати чистоту і низьку вологість в будинку (особливо у ванній кімнаті), а також, якщо йдеться про приватний будинок, не забувати про регулярне прибирання в підвалі, на горищі, на веранді і на ділянці.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7519