Як використовувати оцет у господарстві

24.05.2023 08:59

Як використовувати оцет у господарствіЗвичайний столовий оцет знайдеться на кухні будь-якої господині, адже він є поширеною приправою до страв, використовується для приготування соусів та маринадів. Якщо ви думаєте, що на цьому способи застосування продукту закінчуються, поспішаємо поділитися кількома корисними порадами про використання оцту в господарстві.

Натуральним оцтом користувалися ще давні вавилоняни, адже перша згадка про продукт датується 5000 роком до н. е. Ще з давніх-давен оцет застосовували як приправу, як дезінфекційний засіб у побуті й у медичних цілях.

У наші дні багато властивостей оцту просто забуті, тому що людям простіше стало купити готовий засіб для чищення, але, на жаль, такі засоби часом згубним чином впливають не тільки на наше здоров’я, але й на довкілля. Якщо ви вважаєте себе економною і практичною людиною, яка дбає про здоров’я своїх рідних, і хочете зробити свій внесок у захист природи, пропонуємо дізнатися способи застосування оцту в побуті.

Оцет як засіб для прибирання в кухні

Оцет допоможе прибрати запах старого жиру, кіптяви, часнику та інші запахи, що залишаються на посуді після приготування їжі. Для цього налийте невелику кількість столового оцту в сковороду або каструлю і прогрійте на слабкому вогні.

Під час прибирання кухонних шафок, холодильника та інших предметів, у яких зберігаються продукти, протріть поверхні ганчіркою, змоченою в оцті. Це допоможе продезінфікувати поверхню та позбавить ємності неприємного запаху. Важливо протирати цим засобом хлібницю, так хліб довше залишатиметься свіжим і не покриється цвіллю.

За допомогою оцту з посуду з неіржавної сталі, а також зі скляного, фаянсового, емальованого та іншого посуду легко прибирати плями від їжі та напоїв, наліт та іржу. Для цього протріть посуд губкою, змоченою в оцті, а потім промийте у звичайній воді. Цим продуктом дезінфікуйте і стільнички, а в розчині з водою (1 ст. л. оцту на 1 л води) він допоможе прибрати з посуду неприємні запахи, наприклад, після оброблення оселедця.

Оцет допоможе очистити побутову техніку від залишків їжі, жиру, неприємних запахів, накипу. Наприклад, встановіть у мікрохвильовій печі ємність із водою та оцтом у пропорції 1 до 1, увімкніть на 3–5 хвилин, а потім протріть губкою. У такій же пропорції з водою оцтом можна очистити від накипу чайник, кавоварку, посудомийну машину та ін.

Розпорошивши звичайний столовий оцет, розведений навпіл із водою, з пульверизатора на кухні, можна позбавити кімнату неприємного запаху чада або їжі, що пригоріла. Цей освіжувач повітря буде безпечним і для будь-якої іншої кімнати в будинку, чого не скажеш про аерозолі з магазинів.

Оцет як засіб для прибирання у ванній кімнаті

Нікельовані ручки, крани та інші вироби легко очистити до блиску від вапняних відкладень без дорогих засобів. Для цього достатньо змішати 1 ст. л. оцту та 1 ч. л. солі. Отриману пасту нанесіть на поверхню та залиште на кілька хвилин, а потім змийте водою. Можна прибрати вапняний наліт і розчином води та оцту в співвідношенні 1 до 2.

Розчинивши 1 ст. л. оцту в склянці води, можна легко прибрати забруднення з дзеркал, а також вікон у будинку. Вилив склянку оцту в унітаз і залишивши його на ніч, вранці ви легко очистите його за допомогою йоржика від вапняних відкладень та іржі й до того ж продезінфікуєте.

Як у ванній кімнаті, так і на кухні цей універсальний продукт допоможе видалити засмічення в трубах. Для цього всипте в стік ¾ склянки харчової соди і влийте ½ склянки оцту. Залишивши суміш на пів години, промийте стік гарячою водою (не окропом, якщо у вас пластикові труби).

Оцет як засіб для прання

Оцет допоможе впоратися з багатьма різновидами плям на одязі, прибере неприємний запах із речей, у тому числі й тютюновий, під час полоскання білизни замінить ополіскувач, а також збереже яскравість кольорів і не дасть речам полиняти.

Додайте невелику кількість оцту у воду під час прання, щоб відмити плями від червоного вина, відіпрати рушники, прибрати плями від поту й дезодоранту, плями від жиру, видалити залишки порошку або мила під час полоскання, прибрати неприємний запах під час замочування одягу й багато іншого.

Підігрівши невелику кількість оцту та змочивши в ньому серветку, можна видалити з тканини жуйку або липкий слід від цінника. Доданий у воду оцет під час полоскання синтетичної білизни прибере статичну електрику.

Додавати цей універсальний засіб можна не тільки під час ручного, але й під час машинного прання. Для цього достатньо налити лише пару столових ложок оцту у відділення для кондиціонера. Оцет пом’якшить та освіжить одяг, запобігатиме вимиванню кольору, а до того ж пом’якшить воду та прочистить саму пральну машину.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5642