Як прати сорочки

31.05.2023 08:57

Як прати сорочкиСорочки з різноманітних бавовняних, синтетичних та напівсинтетичних, шовкових та інших тканин ше не так давно були невід’ємною частиною лише ділового стилю, але сьогодні завдяки різноманітності фасонів увійшли до інших стилів одягу, ставши частиною базового чоловічого та жіночого гардеробу. У цій статті ми дамо важливі поради про те, як прати сорочки.

Сорочки навіть із грубуватої бавовняної тканини однаково вважаються делікатними виробами, тому що після прання вони мають зберегти свою форму, особливо це стосується комірця. Прання сорочок здійснюється залежно від типу тканини та її кольору, тому не поспішайте відрізати та викидати ярличок зі значками, що позначають умови прання, сушіння та прасування виробу.

Від частого прання найбільше страждають білі сорочки, тому що вони забруднюються значно швидше за кольорові. Часте й неправильне прання в результаті призведе до того, що річ просто втратить свій колишній свіжий вигляд, а тканина швидше витиратиметься і зношуватиметься.

Головна проблема при пранні білих сорочок — комірці й манжети, що швидко забруднюються. Багато господинь намагаються в боротьбі з такими забрудненнями застосовувати щітки, але зловживати такими інструментами для чищення не варто, оскільки тканина від такого чищення швидше зноситься. Якщо потрібно ретельно втерти мийний засіб, використовуйте замість щітки губку або зубну щітку з дуже м’яким ворсом. Намагайтеся не м’яти руками комір та манжети, щоб не зіпсувати їхню форму. До речі, сильні забруднення на комірі та манжетах у вигляді сальних плям допоможе усунути звичайний тальк, який краще нанести на забруднені місця за кілька годин до прання.

Як і при пранні інших делікатних речей, запорукою успішного прання сорочок є ретельна підготовка, а саме обстеження речі щодо наявності специфічних плям. Для їх видалення важливо перед пранням нанести засоби, що підходять для конкретної тканини та її кольору.

Після обробки плям як перед ручним, так і перед машинним пранням сорочок речі краще замочити в теплій воді на деякий час із додаванням звичайного господарського мила або прального порошку. Замочування дозволить легко видалити стійкі забруднення навіть на комірці.

Як ручне, так і машинне прання сорочок у жорсткій воді сильно псуватиме вигляд речей. Щоби цьому запобігти, при ручному пранні рекомендується пом’якшувати воду звичайною харчовою содою, доданою в пропорції 2 ст. л. на 10 літрів води. При машинному пранні використовуйте ті засоби, у складі яких зазначено наявність речовин для пом’якшення води; перевагу краще віддавати гелям для прання, які на відміну від порошків більш делікатно відпирають тканину.

Дотримуючись вказівок щодо прання на етикетці сорочки, використовуйте не надто високий температурний режим. Вважається, що навіть білі сорочки краще прати за температури не вище 40 градусів. До речі, при пранні білих сорочок не рекомендується захоплюватися відбілювачами, їх можна використовувати лише зрідка. Замість них можна використовувати народні засоби для відбілювання, наприклад, розчин звичайної солі і води.

Перед машинним пранням обов’язково застебніть комір, дістаньте з нього кісточки, якщо такі є, застебніть манжети й кілька ґудзиків на грудях. Якщо жіноча сорочка прикрашена різним декором (бантиками, рюшами тощо), то краще помістіть виріб у спеціальний мішок-сітку для прання. Обов’язково вмикайте для сорочок делікатний режим прання, мінімальні оберти барабана та відключайте функцію віджимання. Це допоможе запобігти швидкому зносу тканини. Проте час від часу рекомендується використовувати замість машинного ручне прання.

При сушінні сорочки не рекомендується вішати на тонкі мотузки для білизни, а особливо затискати прищіпками, які обов’язково залишать негарні сліди на тканині. Саме тому сушити сорочки потрібно тільки на плічках.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5634