Як відіпрати плісняву з тканини в домашніх умовах

05.06.2023 15:21

Як випрати плісняву з тканини в домашніх умовахКоли йдеться про боротьбу з пліснявою на тканині, проблема буває особливо важкою, оскільки популярні засоби від плісняви, як правило, досить агресивні і можуть псувати волокна або змінювати колір тканини. Але все ж таки рішення є, і про те, як відіпрати плісняву з тканини в домашніх умовах, мова докладніше піде далі.

Причини, через які цвіль з'явилася на одязі, домашньому текстилі або будь-якій іншій тканині, можуть бути різними. Але вони не такі вже важливі, адже коли проблема з'явилася, зволікати не можна: чим довше залишатиметься пліснява на тканині, тим складніше її вивести!

Щоб випрати плісняву з тканини в домашніх умовах, потрібно пам'ятати, що будь-які засоби та способи краще спочатку перевіряти на невеликих малопомітних ділянках виробу. Якщо перевірка пройшла вдало, можна приступати до повноцінної обробки, інакше в домашніх умовах навряд чи вдасться вивести плісняву так, щоб тканина не постраждала, тому потрібно буде звернутися до хімчистки.

Нашатирний спирт

Змішайте нашатир із водою в рівних пропорціях. Змочіть в отриманому розчині мочалку або ватяний диск, протріть ділянку, заражену пліснявою, а потім зачекайте 5-6 хвилин. Далі треба випрати тканину звичним способом. Нашатирний спирт добре підходить для боротьби з пліснявою на тканинах будь-якого кольору, ним можна обробляти верхній одяг, а також вироби зі штучної шкіри.

Сіль та лимонна кислота або сік

Кисле середовище згубне для цвілі. Спробуйте змішати з водою в пропорції 1:2 лимонну кислоту в порошку і воду або візьміть свіжий лимонний сік. За допомогою спонжу обробіть покриті пліснявою ділянки тканини. Залишіть на 2-3 хвилини, посипте сіллю, щоб увібралися забруднення. Зачекайте, поки тканина висохне, струсіть сіль і відправте в пральну машинку або виперіть вручну. Перед використанням обов'язково перевірте дію лимонного соку або кислоти на непомітній ділянці тканини, якщо у вас синтетика.

Перекис водню

Цей засіб для боротьби з пліснявою підійде виключно для білих тканин, а користуватися ним дуже просто. Змоченою перекисом ваткою обробіть запліснявілі ділянки, зачекайте близько 5 хвилин, потім виперіть тканину зі звичайним пральним порошком або господарським милом. Ще один варіант із використанням перекису для білих тканин може бути таким: налийте в таз гарячу воду, додайте пральний порошок, замочіть на півгодини речі, попередньо натерши плями цвілі господарським милом; виперіть в машинці, додавши у відсік розчин з 1 ст. л. перекису та 0,5 л води.

Харчова сода

Якщо змішати соду з водою до отримання кашки, то ця маса буде чудовим засобом для виведення плісняви з різних тканин. Увітріть у тканину, залиште на 2-3 хвилини і змийте холодною водою. Повторіть при необхідності кілька разів, поки пліснява не випереться. Зауважте, що, як і у випадку з перекисом водню, засіб підходить тільки для боротьби з пліснявою на білих тканинах, оскільки сода може «вимивати» колір.

Кисломолочні продукти

Як уже згадувалося, кисле середовище допомагає знищувати плісняву. І тому будь-який кисломолочний продукт, чи то кефір, чи кисляка або ж кисломолочна сироватка, можуть допомогти у боротьбі з пліснявою на тканині. У вибраному продукті потрібно замочити постраждалу річ на кілька годин, після чого тканину слід випрати звичайним способом. Перевага такого способу полягає в тому, що він щадний і підійде для будь-яких тканин.

Крейда

Такий засіб для домашніх умов вважається одним із найкращих, оскільки підходить для будь-яких тканин. Вам потрібно взяти звичайну чисту білу крейду, стовкти її в порошок і цим порошком густо посипати плісняву на тканині. Далі потрібно пропрасувати оброблені місця праскою через шар тканини чи чистого паперу: забруднення вберуться в крейду, а висока температура матиме дезінфікуючий ефект. Тільки не забудьте налаштувати праску на потрібний для конкретної тканини режим роботи.

Сіль, нашатир та вода

Приготуйте із 0,5 л води, 3 ст. л. солі та 1 ч. л. нашатирного спирту розчин. Цим розчином обробіть плями цвілі, зачекайте кілька хвилин, потім виперіть звичайним способом. Зверніть увагу, що полоскати тканину потрібно ретельно, щоб на ній не залишилося розводів.

Скипидар

Зараз подібний засіб знайдеться під рукою далеко не у кожної господині, але якщо у вас проблема з пліснявою на шовкових або вовняних тканинах, то саме скипидар вважається найбільш підходящим варіантом. Змочіть у скипидарі ватяний тампон, обробіть плями плісняви. Трохи зачекайте та посипте чистою глиною (або товченою крейдою), а потім через паперовий рушник обробіть праскою. Повторіть кілька разів до зникнення плями. Потім можна випрати річ звичним способом.

Аспірин

Візьміть 3 таблетки аспірину, розчиніть у 50 мл спирту або горілки. Змочіть плями плісняви, залиште до висихання. Далі відчистіть плісняву з тканини за допомогою щітки. Оскільки в цьому випадку не потрібне прання, метод з аспірином підійде для текстилю, який неможливо випрати, наприклад, для меблевої оббивки. Зверніть увагу, що у випадку з кольоровими тканинами або синтетикою потрібно обов'язково спочатку перевірити дію засобу на непомітній ділянці.

Оцет

За допомогою звичайного столового оцту можна спробувати позбутися плісняви на тканині як при ручному, так і при машинному пранні. Наприклад, візьміть на 1 л теплої води 20 мл оцту, замочіть у цьому розчині речі на 1 годину, потім можете випрати вручну. Або ви можете взяти 200 мл оцту і додати при пранні в машинці до прального порошку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7549