Як прати постільну білизну

07.06.2023 08:44

Як прати постільну білизнуЯкісна постільна білизна коштує недешево, а тому дуже важливо, щоб вона якомога довше залишалася чистою, м’якою та приємною для сну. Щоби постільна білизна служила довго, зберігши всі свої якості та красивий зовнішній вигляд, необхідно правильно доглядати за нею, особливо це стосується такого питання, як прання. Про те, як прати постільну білизну правильно, розповість наша збірка порад.

Ні для кого не секрет, що лягати спати куди приємніше на чисту білизну, яка пахне свіжістю, а тому сучасні господарки вважають за краще прати білизну хоча б один раз на тиждень. Випрати постільну білизну й не зіпсувати її зовсім нескладно, якщо знати основні принципи прання білизни.

Прати постільну білизну щотижня потрібно ще й тому, що в цьому випадку вона забруднюється не надто сильно, а значить випрати її можна в щадному режимі, що тільки подовжить термін експлуатації виробу. Отже, перш ніж запустити пральну машину, необхідно зробити кілька простих дій.

Насамперед необхідно розсортувати білизну за кольором та типом тканини. На етикетках для білизни виробники зазвичай вказують прості правила догляду за виробом, такі як температурний режим для прання, склад засобів для прання, режим прасування тощо. Потрібно пам’ятати, що в жодному разі не можна прати разом білу та кольорову білизну.

Як прати бавовняну постільну білизну

Білу постільну білизну з бавовни треба прати за температури 90–95 градусів, при необхідності бавовняну білизну можна вибілити. Кольорову бавовняну тканину слід прати за температури 40 градусів без використання засобів для відбілювання. Крім того, з бавовняною білизною не варто прати синтетичні вироби, оскільки бавовна може втратити м’якість. Для прання можна використовувати універсальний порошок чи гель.

Як прати лляну постільну білизну

Кольорову постільну білизну з льону можна прати за температури 60 градусів, а ось для білих лляних виробів краще використовувати температурний режим не вище 40 градусів. Білу та вибілену білизну можна прати універсальним засобом, а ось для кольорової тканини потрібно застосовувати спеціальний засіб для тонких тканин без відбілювача.

Як прати синтетичну постільну білизну

Прати білизну із синтетики можна в пральній машині, але температура не має перевищувати 60 градусів. Під час прання не треба використовувати порошки, які містять відбілювальні речовини, навіть якщо комплект білий. Крім того, синтетику не можна кип’ятити.

Як прати шовкову постільну білизну

Шовкову постільну білизну треба прати виключно вручну, з використанням спеціального засобу для прання виробів з атласу й шовку. Температура води для прання не має перевищувати 30 градусів. Шовкову білизну не можна терти та викручувати; її треба просто прополоскати в мильній воді, потім — у чистій холодній та повісити сушити, не викручуючи. До речі, сушити шовк не можна ні в сушильному пристрої, ні на сонці.

Треба пам’ятати, що кольорову білизну перед пранням краще вивернути, а дитячі комплекти не можна прати звичайним порошком. Крім того, заповнювати барабан під час прання краще лише наполовину, щоб забезпечити легке полоскання та віджимання. Правильне та своєчасне прання постільної білизни — це запорука, що вона прослужить довго, збереже м’якість та гарний зовнішній вигляд.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5608