Як заощаджувати на продуктах

14.06.2023 09:03

Як заощаджувати на продуктахБагато хто погодиться, що основна частина сімейного бюджету зазвичай йде на харчування. Причому часто після походу в супермаркет або на ринок виявляється, що, хоча всі гроші витрачені, продуктів куплено не так уже й багато й буквально через день-два доведеться вирушати за ними знову. Як же уникнути цього? Як заощаджувати на продуктах, але водночас не змушувати членів сім’ї сидіти на голодному пайку? Давайте це зараз і дізнаємося.

Заощаджувати на продуктах харчування можна й потрібно, але робити це важливо з розумом. Наприклад, немає потреби відмовляти собі в м’ясі повністю (якщо, звичайно, ви не дотримуєтеся вегетаріанства), а натомість краще навчитися правильно вибирати його та раціонально використовувати в стравах.

Сьогодні можна виділити кілька основних напрямів економії на продуктах харчування: правильну організацію закупівель, правильне зберігання продуктів та правильне використання в різних рецептах. Розглянемо кожен із таких напрямів окремо.

Економія на закупівлі продуктів

Неправильний підхід до закупівлі основних продуктів є ключовим моментом завищених витрат на харчування. Якщо ви звикли купувати продукти спонтанно, якщо не шукаєте магазини з низькими цінами, а купуєте потрібні товари де доведеться, то заощадити на харчуванні вам, на жаль, навряд чи вдасться. Ось що треба зробити, щоби виправити ситуацію.

Робіть гуртові закупівлі

Такі продукти тривалого зберігання, як цукор, борошно, крупи, чай чи кава, найвигідніше закуповувати гуртом. Зрозуміло, усього кілька кілограмів того чи іншого товару в гуртових постачальників не купиш, але ви завжди можете об’єднатися з родичами, друзями чи знайомими.

Немає нікого серед близьких, хто хоче зробити з вами гуртові закупівлі? Не біда, адже є ще так звані спільні закупівлі, для участі в яких можуть збиратися разом навіть не знайомі між собою люди. Як правило, знайти спільну закупівлю, яка вам підійде, можна в соціальних мережах або на міських форумах.

Дотримуйтеся правил відвідування супермаркетів

Уся індустрія продажів у супермаркетах побудована так, щоб змушувати покупців витрачати якнайбільше грошей. Наприклад, найдорожчі товари зазвичай виставляються на полицях на рівні очей, щоб «чіпляти» відвідувачів, а різні «смаколики» хитромудро розташовуються в прикасових зонах, щоб спокушати покупців, які стоять у черзі (особливо з дітьми). Дотримуйтеся декількох основних правил відвідування супермаркетів, щоб не ловитися на подібні хитрощі маркетологів.

Ніколи не ходіть до супермаркету (та й до звичайного продуктового магазину теж) голодними. Пам’ятайте, що на голодний шлунок ви можете зробити набагато більше незапланованих покупок.

Завжди складайте список необхідних продуктів перед виходом до супермаркету та не відступайте від нього під час закупівель. Щоб уберегтися від зайвих спокус, візьміть із собою лише ту суму, якої вистачить саме на заплановані покупки. І про всяк випадок кредитку залиште вдома.

Намагайтеся не купувати в супермаркеті пакети. Беріть їх із дому, а ще краще — придбайте або пошийте господарську полотняну сумку. Крім безпосередньо економії, ви отримаєте ще одну вигоду — допоможете зберегти природу.

Правильно вибирайте товари в супермаркеті. Наприклад, намагайтеся брати не розрекламовані позиції, а такі ж якість продукти, але від менш іменитих виробників. Або, скажімо, замість митої моркви візьміть звичайну. Навіщо переплачувати за те, що ви зробите самі?

Як уже згадувалося, у супермаркетах завжди на полицях на рівні очей покупців виставлені товари, які вигідно продавати. Зазвичай це найдорожчі товари та товари «не першої свіжості». Не полінуйтеся нахилитися або трохи «поритися» на полиці, щоб знайти дешевші та свіжіші продукти.

Економія на зберіганні продуктів

Якщо ви не дотримуєтеся правил зберігання продуктів, не дивуйтеся, що у вас не виходить економити на харчуванні: вам доводиться викидати зіпсовані продукти або постійно робити додаткові закупівлі. А подібних неприємностей можна легко уникнути.

Розрахуйте, скільки продуктів вашій сім’ї потрібно на певний період

Не має сенсу купувати продуктів більше, ніж зможе використати ваша сім’я до закінчення терміну їхньої придатності. Так що не купуйте, наприклад, кілька мішків борошна, якщо знаєте, що за рік вони не будуть використані.

Правильно зберігайте кожен різновид продуктів

Якщо ви робите гуртові закупівлі продуктів, що не швидко псуються, подбайте про те, щоб для них були забезпечені належні умови зберігання. Наприклад, крупи не зберігайте в поліетиленових пакетах, а консерви не залишайте на світлі. Не забувайте регулярно проводити ревізію продуктів, щоб вчасно помітити можливе псування та усунути проблему.

Заготовляйте продукти про запас

Консервуйте, сушіть, заморожуйте продукти, щоб зберегти їх про запас. Різні напівфабрикати намагайтеся готувати самостійно. Ви дуже скоро помітите, що такий підхід дозволить суттєво економити на харчуванні, адже вам не доведеться переплачувати за оброблення товарів. До того ж, ви будете впевнені, що жодних шкідливих добавок у ваших заготівлях немає, хіба не чудово?

Економія на приготуванні продуктів

Ви можете здивуватися, але навіть від способу приготування продуктів залежить, чи вийде економити на харчуванні. Яскравий приклад — порційні страви в порівнянні з їжею «на вагу». Якщо ви, скажімо, підсмажите кілька відбивних для кожного члена сім’ї або з такої ж кількості м’яса приготуєте бефстроганов, то в першому випадку у вас може з’явитися суб’єктивне відчуття, що їжі обмаль, і захочеться зробити добавку.

Намагайтеся вибирати рецепти страв так, щоб основний продукт — м’ясо чи риба — готувався одразу разом із гарніром. Наприклад, відмінними варіантами стануть плов, рагу, різні запіканки, гуляш тощо. У цьому випадку порції виявляться досить ситними за мінімального використання дорогого основного продукту.

Використовуйте різні приправи, щоби покращити смакові якості страв із не найбільш гастрономічно цінних продуктів. Тоді ви легко зможете замінити дорогі продукти більш доступними, а готові страви не втратять при цьому своїх смакових якостей.

Не забувайте про кулінарну кмітливість, щоби перетворювати звичайні продукти на справжні делікатеси. Наприклад, багато хто не любить перлову кашу за її своєрідну консистенцію. Але таку кашу можна не просто зварити на воді, а приготувати, скажімо, з курячими потрохами, приправивши цибулею та спеціями до смаку. Вийде дуже бюджетна та смачна страва, яка приємно здивує домашніх.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5855