Як випрати піджак

21.06.2023 08:52

Як випрати піджакПрання піджака може стати справжньою проблемою, адже ця річ у жодному разі не має втратити свою початкову форму й розмір. Виходом може стати хімчистка, але часто здавати піджак у хімчистку затратно, до того ж під впливом хімічних засобів тканина із часом почне стоншуватися. Як випрати піджак у домашніх умовах? Наша збірка порад дасть кілька важливих порад із цього приводу.

Прання піджака в домашніх умовах цілком можливе, якщо знаті певні нюанси й дотримуватися кількох простих правил. Насамперед огляньте річ на наявність плям, адже для боротьби з кожним різновидом забруднень можуть знадобитися конкретні засоби. У будь-якому випадку особливо застарілі плями потрібно видалити з піджака до прання.

Найпоширеніші забруднення на піджаку з’являються в місцях, де він безпосередньо контактує зі шкірою. Якщо піджак сильно засмальцьований на манжетах і комірі, ці місця доцільно почистити м’якою щіткою, змоченою в розчині води, солі та нашатирного спирту (в 1 л води кімнатної температури розчиніть 1 ч. л. солі та 1 ч. л. нашатирю). Якщо тканина на піджаку тонка й делікатна, замість щітки візьміть м’яку махрову ганчірку або губку і протріть ці місця легкими рухами, сильно не натираючи їх.

Після видалення таких плям приступайте до прання, попередньо вивчивши ярлики на одязі. Якщо піджак вовняний, його точно не можна прати в пральній машині. Напевно, на ярликах буде зазначено, що прати річ не можна й у гарячій воді, інакше тканина після висихання втратить початкову форму.

Щодо прання піджаків з інших матеріалів у пральній машині можна сказати одне — можете спробувати таке прання тільки на свій страх і ризик і тільки на найделікатнішому режимі й щадному віджимі або зовсім без нього. Однак усе ж таки краще не ризикувати й акуратно випрати піджак вручну.

Ручне прання піджака найзручніше робити у ванні, на дні якої вдасться якомога рівніше розкласти річ. Спочатку наберіть у ванну невелику кількість води кімнатної температури, розчиніть у воді трохи прального порошку або гелю, що підходить для делікатного прання або для типу тканини, з якої пошито піджак (наприклад, для вовни). Якщо ви використовуєте порошок, добре розчиніть у воді всі його гранули, щоб на піджаку не залишилося білих розводів.

Занурте піджак у воду так, щоб він повністю намок. Залишіть річ у цій воді на 30–40 хвилин. Терти й рухати піджак, як при звичайному ручному пранні, не варто, просто легенько притискайте його у воді, щоб він краще намок, а особливо забруднені місця потріть м’якою щіточкою або губкою, якщо йдеться, наприклад, про шовковий або атласний піджак.

Після цього злийте мильну воду, налийте прохолодної води і прополощіть піджак, знову-таки намагаючись сильно його не м’яти у воді. Після цього знову злийте воду й наберіть ще раз чистої прохолодної, щоб добре виполоскати мийний засіб із тканини. До речі, щоб злегка освіжити колір виробу, під час останнього полоскання можна додати у воду трохи оцту, а якщо піджак увібрав неприємні запахи, наприклад, тютюновий, додайте під час полоскання ароматний кондиціонер для одягу, що не вимагає змивання.

Деякі практикують ще один цікавий спосіб полоскання — вішають піджак на плічка над ванною і добре поливають його прохолодною водою з душу. Який би спосіб полоскання ви не вибрали, важливо зробити це ретельно, щоб на виробі після висихання не залишилося розводів.

Як ви вже здогадалися, викручувати піджак не можна, інакше він точно втратить свою форму. Повісьте його над ванною на вішаку-плічках, який ідеально підходить під цей піджак за розміром (переконайтеся, що плічка піджака не провиснуть на такому вішаку або, навпаки, що він не розтягне їх), і дайте воді стекти. Піджак не можна сушити біля опалювальних приладів або під прямим сонячним промінням.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5594