Як відмити білі кросівки в домашніх умовах

26.06.2023 13:17

Як відмити білі кросівки в домашніх умовахБілі кросівки сьогодні на піку популярності, але багато хто не ризикує їх носити, оскільки бояться, що відчистити з них бруд і вивести жовтизну буде нереально. Але насправді підстав для такого страху немає, адже є прості поради, які підкажуть, як відмити білі кросівки в домашніх умовах швидко і ефективно.

Перед тим як братися за справу, підготуйте кросівки до чищення. Для цього вийміть устілки та шнурки, сухою щіткою відчистіть пил та бруд. Якщо в білих кросівках вам довелося пройтися в негоду, спочатку обов'язково дайте взуття повністю висохнути і потім приступайте до чищення.

Наступні особливості догляду за білими кросівками залежать від того, з якого саме матеріалу кросівки зроблено. Наприклад, якщо йдеться про білі кросівки з натуральної шкіри, то для боротьби із забрудненнями та плямами на них можна спробувати нанести на пару суміш із яйця та молока, ретельно протерти кросівки, а потім промити водою.

Також можна спробувати нанести на кросівки розчин з господарського та дігтярного мила. Суміш потрібно залишити на 20 хвилин, а потім змити водою, щоб кросівки засяяли чистотою.

Ще один можливий варіант — за допомогою вологої губки нанести на пару суміш із прального порошку та нашатирного спирту. Після обробки кросівки потрібно промити чистою водою.

Якщо ваші білі кросівки зроблені з натуральної замші, засоби, запропоновані для шкіри, не підійдуть, і діяти треба інакше. Передусім обробіть вашу пару щіткою для замші, щоб максимально видалити забруднення і підняти ворс.

Плями спробуйте відчистити звичайною канцелярською гумкою або ж скористайтеся спеціальною очищувальною піною для замші: нанесіть піну на забруднені місця, залиште на деякий час, а потім видаліть за допомогою сухої серветки. Ще ви можете обробити замшеві кросівки мильним розчином, додавши до нього трохи нашатирю.

Текстильні білі кросівки можна прати — вручну або в пральній машині. Але важливо, щоб температура води не була занадто високою, інакше текстиль може дати усадку. У той же час занадто холодна вода не зможе впоратися із забрудненнями, тому потрібно знайти золоту середину і прати в діапазоні 40-60°С.

До того ж не забувайте, що кросівкам протипоказане віджимання і тим паче автоматичне сушіння, і при пранні в машинці потрібно вибирати делікатний режим, а також відключити режим віджиму і сушіння. Хлорвмісні відбілювачі використовувати не можна, але дозволяється використовувати кисневі відбілювачі.

Для ручного прання білих текстильних кросівок можна, як і у випадку із замшевою парою, використовувати суміш із мильного розчину та невеликої кількості нашатирного спирту. Також підійде суміш із прального порошку, перекису водню та оцту, взятих у рівних частинах. Для окремих плям можна використовувати господарське мило, засіб для демакіяжу (міцелярну воду), зубну пасту.

До речі, для боротьби з особливо сильними забрудненнями на білих кросівках, а також з жовтизною можна спробувати ще кілька підручних засобів.

Рідина для зняття лаку

Подібний засіб потрібно використовувати з обережністю, попередньо перевіривши на непомітній ділянці. Візьміть безбарвну рідину для зняття лаку та обробіть плями за допомогою ватного диска або губки. Зачекайте півгодини та змийте. Для плям, що сильно в'їлися, повторіть процедуру кілька разів.

Лимонний сік

Натуральний лимонний сік має потужну відбілюючу дію, використовувати його також потрібно з обережністю. Розведіть свіжий сік водою в пропорції 1:1 і акуратно отриманим розчином обробіть плями або всю поверхню кросівок, якщо вони пожовтіли.

Харчова сода

Суміш харчової соди, перекису водню та теплої води допоможе прибрати навіть сильні забруднення. З'єднайте 4 ст. л. соди, 2 ст. л. перекису та 2 ст. л. води до отримання кашки та цією кашкою натріть поверхню кросівок. Залишіть до висихання, а потім видаліть суміш сухою щіткою.

Картопляний крохмаль і молоко

Такий засіб рекомендується для видалення забруднень зі шкіряних білих кросівок. Змішайте крохмаль із молоком у співвідношенні один до одного та отриманою масою натріть поверхню кросівок. Потім ретельно приберіть залишки суміші.

Як щодо підошв ваших білих кросівок? Чим їх відмити, якщо в них в'ївся бруд або якщо вони пожовкли? Дуже виручать в цьому випадку вже згадувана рідина для зняття лаку, а також мурашиний спирт або зубна паста. Будь-який з таких засобів нанесіть на підошви щіткою з м'якою щетиною або м'якою кухонною губкою, а потім змийте. Крім того, спробуйте для видалення плям з підошв використовувати гумку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7567