5 корисних порад для правильного миття дзеркал

22.09.2023 09:20

5 корисних порад для правильного миття дзеркалОчищення дзеркал є однією з найнеприємніших справ для багатьох людей, оскільки на дзеркалах легко накопичується пил і бруд. Особливо важко підтримувати чистоту дзеркал у ванній кімнаті, тому що на них осідають бризки зубної пасти, лак для волосся тощо, а також вапняні відкладення від жорсткої води. Чи є якийсь спосіб очистити дзеркала без особливих зусиль?

Мийте дзеркала регулярно

Ця порада може здатися очевидною, але не всі їй слідують, відкладаючи миття дзеркал до останнього. Найпростіший спосіб підтримувати дзеркала в чистоті та без розводів — це запобігти накопиченню нальоту. Чим частіше ви чистите дзеркала, тим менше часу й зусиль це вимагає.

Купіть якісні інструменти для очищення дзеркал

Звичайні ганчірки або паперові рушники не підійдуть, оскільки вони можуть залишити розводи та ворсинки на дзеркальній поверхні або навіть її пошкодити. Вам потрібні м’яка бавовняна ганчірка та серветка з мікрофібри, щоб уникнути ворсинок і розводів. Якщо дзеркала дуже брудні, також може знадобитися губка або спеціальна щітка для скла (ракель).

Виберіть якісний засіб для чищення скла та дзеркал

Якщо ваші дзеркала не дуже брудні, теплої води буде достатньо, щоби підтримувати їх у чистоті. Але для глибокого очищення вам знадобиться засіб для миття скла. Суміш столового оцту та води (1 частина оцту на 4 частини води) є безпечним, ефективним і доступним очищувальним засобом. Якщо є можливість, замість води з-під крана використовуйте дистильовану чи принаймні фільтровану воду, тому що мінерали, присутні у воді з-під крана, можуть залишити розводи.

Якщо ви віддаєте перевагу готовим засобам для чищення скла, є багато варіантів. Більшість побутових засобів для чищення скла містять якийсь спирт (наприклад, етанол або ізопропіловий спирт), який розчиняє бруд, а також поверхнево-активну речовину для кращого очищення. Деякі мийні засоби також містять антистатики, які допомагають довше зберігати дзеркала чистими. Вибираючи засіб для чищення скла, переконайтеся, що він не містить аміаку.

Якщо ви любитель екологічно чистих та безпечних побутових очищувальних засобів, можна спробувати пробіотичні засоби для чищення скла. Вони містять біорозкладні поверхнево-активні речовини та пробіотики — живі мікроорганізми, які споживають органічні речовини. Пробіотики розщеплюють жир та інші органічні накопичення, а «зелені» поверхнево-активні речовини справляються із залишками зубної пасти та лаку для волосся, вапняним нальотом тощо. Крім того, пробіотичні бактерії деякий час залишаються на поверхні дзеркала, допомагаючи підтримати її чистоту.

Попередньо обробіть стійкі плями

Стійкі плями та наліт потребують попередньої обробки. Можна розпорошити на плями очищувач для дзеркал та залишити його на деякий час або ж використати спирт. У другому випадку змочіть м’яку бавовняну ганчірку спиртом, а потім потріть складні плями, видаляючи їх одну за одною. Майте на увазі, що спирт швидко випаровується, тому працювати треба швидко. Замість спирту можна використати нерозбавлений столовий оцет.

Очищуйте дзеркала дуже ретельно

Спочатку розпиліть мийний засіб безпосередньо на дзеркало або змочіть губку в мийному розчині та протріть дзеркало. Потім візьміть чисту вологу губку або бавовняну ганчірку та протріть дзеркало зигзагоподібними рухами, щоб уникнути розводів. Ніколи не витирайте круговими рухами, оскільки це призведе до появи нових розводів. Не забудьте промити губку або ганчірку, щоб видалити зайву рідину. Якщо дзеркало велике, використовуйте ракель. Ковзайте ним зверху вниз, а потім із боку в бік. Працюйте швидко, щоб уникнути розводів.

Під час чищення особливу увагу приділіть кутам і краям. Щоби видалити бруд у важкодоступних місцях, можна використовувати ватну паличку або м’яку зубну щітку. Якщо на склі є розводи, ворсинки чи залишки мийного засобу, видаліть їх чистою сухою ганчіркою з мікрофібри та відполіруйте дзеркало до сяйва. Щоби переконатися, що дзеркало справді чисте, подивіться на нього з кількох ракурсів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/906