Як правильно вибрати швабру для дому

26.09.2023 14:28

Як правильно вибрати швабру для домуВи думаєте, що швабру вибирати легко і просто? Як би не так! У сучасному розмаїтті подібних «девайсів» можна заплутатися, і насправді питання про те, як правильно вибрати швабру для дому, для багатьох вельми актуальне. Якщо і ви входите до їх числа, наш портал ТопГород допоможе вам дізнатися про основні особливості нинішніх швабр.

Вологе прибирання в будинку чи квартирі потрібно проводити регулярно, і без такої помічниці як швабра в господарстві просто не обійтися. Але якщо раніше це була примітивна Т-подібна конструкція з двох палиць, то нині буквально голова йде обертом від безлічі варіантів: тут вам і губчасті швабри, і мотузкові, і «метелики», і з розпилювачем, і парові, і ще багато-багато інших.

Кожен такий варіант має свої особливості експлуатації, свої переваги та недоліки. Наприклад, якщо говорити про ті ж самі класичні дерев'яні (або металеві) швабри, то їх головні переваги — довговічність і невисока ціна, при цьому ніяких складнощів з обслуговуванням не виникне. Але зручними ці швабри назвати складно: ганчірку доведеться вручну мити і віджимати, дістатися важкодоступних місць не вийде, змінити висоту швабри не можна.

Губчасті швабри мають спеціальний механізм, що дозволяє віджимати зайву вологу; вони добре підходять для збирання не тільки пилу, але також і шерсті домашніх улюбленців, особливо з килимів. У таких швабр доступна ціна, але їх насадки недовговічні і потребують регулярної заміни. До того ж, звичайне кругле відро в даному випадку не підійде.

Швабри з плоскими насадками, які зазвичай називають мопами, - сьогодні одні з найпопулярніших. Вони мають платформу, яка може обертатися на 360°, і до цієї платформи тим чи іншим способом кріпляться насадки з мікрофібри, які можуть мати ворс різної довжини. Швабри з плоскими мопами можуть мати або не мати механізм віджимання.

Якщо механізму віджиму немає, то подібні швабри зазвичай дуже доступні за ціною. Через низьку ціну і можливість дістатися до важкодоступних місць подібні швабри дуже популярні в побуті, при цьому вони підходять для різних поверхонь - потрібно лише поміняти насадку.

Щоправда, недоліки будуть такі ж, як і у випадку з класикою: знімати насадку, мити її та вичавлювати потрібно вручну, що дуже втомлює. Тому останнім часом все більш і більш затребуваними стають так звані самовіджимні швабри. У них найпопулярніші віджимні механізми — це «метелик» і X-type.

На ручці швабри з подібними механізмами знаходиться важіль або кнопка, які особливим чином складають платформу в нижній частині швабри і тим самим допомагають віджати вологу з мопа. Натискаючи на важіль або кнопку кілька разів, можна досягти бажаного рівня вологості мопа.

Самовіджимні швабри люблять за те, що з ними не доводиться торкатися брудного мопа чи води у відрі. Але важливо розуміти, що вартують такі швабри дорожче за звичайні, а їх надійність, на жаль, не надто велика, оскільки віджимний механізм — їх найслабше місце: варто йому вийти з ладу, швабру залишиться тільки викинути.

Мотузкові швабри, як і класичні, відрізняються доступною ціною і довговічністю (в них зазвичай просто нема чому ламатися), а також вони хороші тим, що завдяки круглій насадці і довгому «хвосту» » можуть дістати до важкодоступних ділянок підлоги. Однак вони не підходять, наприклад, для миття паркету або ламінату. При цьому для віджиму мотузкової швабри обов'язково потрібне відповідне відро зі спеціальною насадкою, а без нього користуватися «девайсом» не зручніше, ніж звичайною дерев'яною шваброю.

Комплекти зі швабри з відром, в якому передбачені насадки для віджимання, нерідко називають сьогодні швабрами-ледарями. Ідея полягає в тому, що відро забезпечується спеціальними «шкребками» або механізмом центрифуги з ножним приводом, завдяки чому швабру достатньо занурити у воду, а віджати вологу допоможе саме відро.

Комплекти коштують дорожче за інші варіанти, при цьому досить довговічні в експлуатації. Залежно від використовуваного мопа можуть підійти для миття різних поверхонь. Серед недоліків можна виділити громіздкість: з відром на 10-13 л по квартирі або будинку пересуватися важко, а без нього доведеться раз-по-раз бігати зі шваброю у ванну (або ще куди) для віджиму.

Сучасні швабри зроблені так, щоб не просто ефективно виконати вологе прибирання, але ще й не втомитися при цьому. І, наприклад, окремо серед усіх варіантів цих побутових пристроїв варто виділити швабри з розпилювачем. Їхня «фішка» - вбудований контейнер об'ємом в середньому до 1 л, в який наливається вода; за необхідності вода з контейнера подається до розпилювача при натисканні на важіль або кнопку.

Швабри з розпилювачем не потребують відра, з ними зручно контролювати рівень вологості, мопи для них можуть бути двосторонніми, причому у продажу окремо є «запаски». Але варто зауважити, що стоять подібні швабри відчутно дорожчі за інші, у них немає самовіджиму.

Як бачите, різноманітність сучасних швабр і справді вражає, а тому вибір найбільш відповідного «девайсу» для дому може викликати складнощі. І ось що варто взяти до уваги, якщо ви хочете, щоб обрана швабра відповідала вашим очікуванням, служила вам довго і допомагала ефективно виконувати прибирання.

Визначтеся, для яких поверхонь вам найчастіше потрібна буде швабра. Наприклад, ламінат і паркет не терплять зайвої води, тому для миття їх не підійде ні мотузкова, ні губчаста, ні звичайна швабра. Оптимальний вибір у цьому випадку – швабра з мопом із мікрофібри та гарним віджимним механізмом. Для решти поверхонь загалом підійдуть будь-які швабри, які зручні особисто вам.

Чи потрібна можливість змінити висоту швабри? Зараз практично всі швабри випускаються з телескопічними ручками, щоб можна було індивідуально налаштувати потрібну висоту, але якщо вам це не критично, то можете сміливо вибирати пристрій з цільною ручкою: чим менше буде частин, що рухаються, тим надійніше.

Чи хочете ви возитися з відром, чи потрібне вам самовіджимання? Це визначається виключно вашими уявленнями про комфорт під час прибирання, але пам'ятайте, що чим простіше конструкція швабри, тим вона довговічніша, особливо якщо йдеться про бюджетні моделі. Будь-які механізми є слабкою ланкою, тому якщо віддасте перевагу самовіджимній швабрі, постарайтеся переконатися, що її механізм повністю справний і не вимагає застосування сили (інакше швидко зламається).

Чи має значення вага швабри? Сучасні швабри здебільшого легкі, що дає можливість використовувати їх навіть для миття стін або стелі. Але невелика вага, на жаль, часто забезпечується за рахунок використання максимально тонкого і неміцного пластику в конструкції, тож якщо ви розраховуєте мити за допомогою швабри тільки підлогу, розгляньте можливість вибрати пристрій із нехай і важчого, але міцнішого матеріалу.

На що ще потрібно звертати увагу при виборі швабри, так це на те, наскільки дорогим буде надалі її обслуговування. Адже чим хороша класична дерев'яна, пластикова або металева швабра, так це своєю невибагливістю у догляді: ви можете використовувати будь-яку відповідну ганчірку для миття підлоги, змінюючи її в міру зношування, а догляд за шваброю полягає в елементарному миття та просушуванні.

А ось, вибираючи сучасну швабру для дому, потрібно ще неодмінно враховувати, як часто доведеться замінювати насадки-мопи, скільки вони коштують, як їх доглядати. Наприклад, насадки з мікрофібри зазвичай можна прати вручну або в пральній машинці, губчасті насадки миються вручну. Потрібно враховувати, що мопи різних виробників можуть мати різні розміри та форму і вони далеко не завжди взаємозамінні. До того ж деякі змінні мопи можуть коштувати дорожче за нову швабру.

Хоча на перший погляд здається, що покупка швабри не становить жодних складнощів, ви вже могли переконатися у зворотному. Тому якщо хочете зробити по-справжньому хороше придбання, не нехтуйте наведеними вище порадами і підійдіть до покупки серйозно. Нехай ваш вибір буде вдалим!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7631