Як зробити, щоб у шафі приємно пахло

13.10.2023 14:16

Як зробити, щоб у шафі приємно пахлоПоява неприємного запаху в шафі, де зберігається одяг, постіль або інші речі, на жаль, далеко не рідкість. Причин для цього є безліч, причому поганий запах може з'явитися хоч у найдешевшій шафі, хоч у дорогій. Про те, як зробити, щоб у шафі добре пахло, ми розповімо вам далі.

Підвищена вологість, погана вентиляція, брудні або недостатньо добре висушені після прання речі - все це може провокувати появу неприємного запаху в шафі, а також джерелом поганого аромату можуть ставати гризуни, таргани, моль та пилові кліщі.

Вдягати одяг або використовувати білизну, які мають неприємний запах, мало кому захочеться, тому за наявності подібної проблеми потрібно буде виявити і усунути її причину. Якщо в приміщенні, де стоїть шафа, дуже волого, подумайте про те, щоб встановити осушувач; якщо в шафі завелися комахи або гризуни, позбавтеся їх. Ніколи не кладіть у шафу до чистих речей ті, що вже надягалися, навіть якщо на ваш погляд вони зовсім не пахнуть, а також не кладіть у шафу речі, які після прання ще не досохли.

Якщо ви хочете позбутися неприємного запаху в шафі, вам доведеться дістати і перепрати всі речі з неї, а потім ретельно висушити. Використовуйте для прання відповідні типу тканини та типу виробів засоби, не порушуйте рекомендації виробника щодо дозування. Якщо навіть після прання та чи інша річ неприємно пахне, не складайте її в шафу, допоки не позбудетеся запаху.

Шафу зсередини та зовні ретельно вимийте, використовуючи для цього відповідні засоби. Пам'ятайте, що від неприємних запахів добре допомагають оцет, сода, лимонний сік та нашатир. Ретельно просушіть шафу після миття і провітріть її перед тим, як знову складати туди одяг та білизну.

Чисті та сухі речі складайте в шафу акуратно і не надто щільно. Якщо ви зберігатимете речі зім'ятими і буквально «набитими» на полицях і в ящиках, проблема неприємного запаху обов'язково повернеться, вам доведеться починати все спочатку. А якщо хочете ароматизувати одяг і білизну в шафі, скористайтеся одним або декількома засобами і методами, що наведені нижче.

Сіль та сода

Сіль та сода відмінно працюють проти вогкості та пов'язаного з нею неприємного запаху. Їх потрібно насипати в стаканчики і залишити на полицях так, щоб не зачіпати при використанні шафи. Сода чи сіль добре поглинають вологу та вбирають запахи, і це дуже доступний спосіб боротися із вогкістю у шафі. Не забувайте лише періодично замінювати засіб.

Чайні пакетики

Чайні пакетики діють за тим же принципом, що й сода із сіллю. Розкладіть їх у шафі, щоб увібралася волога та запахи. Якщо виберете чай з ароматизаторами, додатково додасте речам приємний запах.

Ароматичні саше

Якщо ви хочете не просто позбутися неприємного запаху в шафі, а ще й зробити так, щоб речі стали добре пахнути, то вам підійдуть ароматичні саше. Можна купити готові або зробити саше власноруч.

Наприклад, популярними вважаються саше з лавандою. Змішайте сіль та суху лаванду, складіть у полотняні мішечки, зав'яжіть або зашийте та розкладіть у шафі. Сіль вбере вологу та неприємні запахи, а лаванда подарує чудовий аромат, який до того ж відлякуватиме міль.

Мило

Звичайне туалетне мило є відмінним ароматизатором для речей у шафі. Просто помістіть сухий шматочок мила на якусь із полиць і через деякий час ваші речі почнуть пахнути приємно. Тільки, звичайно ж, не прогадайте з вибором мила: краще вибирати те, що має якісну парфумерну віддушку, інакше ефект можете отримати зворотний.

Серветки або вата

Просочіть звичайні паперові серветки або шматочок вати улюбленим парфумом або, наприклад, ефірною олією, покладіть у невеликий пакетик із зип-застібкою, проколіть кілька дірочок у цьому пакетику і покладіть у шафу. Ваші речі почнуть приємно пахнути вже найближчим часом.

Шкірка цитрусових

Кірки від апельсинів, лимонів, мандаринів, лаймів та інших цитрусових можуть стати чудовими ароматизаторами для білизни та одягу у шафі. Складіть сухі кірки в марлевий мішечок і помістіть у шафу - все, готово!

Прянощі

Ви можете використати звичні кулінарні прянощі, щоб надати речам у шафі приємного аромату. Вам підійдуть, наприклад, м'ята, гвоздика, кориця, зірчастий аніс (бадьян), кардамон, базилік, материнка, естрагон (тархун). Скомбінуйте їх у будь-якому співвідношенні, помістіть у полотняний мішечок або навіть звичайну чисту бавовняну шкарпетку, щільно зав'яжіть і залиште в шафі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7643