Що робити, якщо потіють вікна? 5 способів вирішити проблему

19.10.2023 14:54

Що робити, якщо потіють вікна? 5 способів вирішити проблемуЗ настанням холодів багато хто помічає на своїх вікнах у квартирах та будинках крапельки води – конденсат. На перший погляд, нічого страшного в цьому немає, але якщо вікна буквально «плачуть», то це призводить до появи цвілі на відкосах, а також постійних калюж на підвіконні або навіть на підлозі. Що робити, якщо потіють вікна? Ми знаємо 5 способів вирішити проблему.

Чому на вікнах з'являється конденсат? Все дуже просто: якщо в будинку тепло, а назовні холодно, то тепле повітря при контакті з холодною поверхнею шибки конденсується, тобто перетворюється на воду. Чим вище різниця температур між вулицею та приміщенням, тим активніше утворюється конденсат.

При цьому на появу конденсату в тому числі впливає і вологість повітря в приміщенні: чим більше він насичений парою, тим вища ймовірність, що ця пара осяде на вікнах крапельками води. І тоді навіть за не надто холодної погоди на вулиці вікна все одно «плакатимуть».

Температура, при якій пара, що міститься в повітрі, починає перетворюватися на воду, у науці називається точкою роси. Точка роси визначається відносною вологістю повітря та його температурою: для теплого та вологого повітря точка роси вище, а для холодного та сухого – нижче.

Коли температура повітря в приміщенні і температура шибки приблизно рівні, точка роси знаходиться набагато нижче значення поточної температури і ніякого запітніння немає. Коли ж на вулиці холодно, шибка теж стає холодною. І якщо температура скляної поверхні зрівняється з точкою роси, то на ньому осідатиме волога — конденсат.

У результаті, щоб усунути проблему запотівання вікон, потрібно «зрушити» точку роси, змінивши один або кілька параметрів, які на неї впливають. Зробити це можна декількома способами, але в цілому все зводиться до того, щоб або видалити з повітря зайву вологу, або вирівняти температури повітря і поверхні шибки, або ж зробити і те, і інше відразу.

Провітрювання

Регулярне провітрювання для оновлення повітря в приміщенні та позбавлення від підвищеної вологості — найперше і найдоступніше у боротьбі з проблемою запотівання вікон. Провітрювати приміщення, де потіють вікна, потрібно кілька разів на день хоча б протягом 5-10 хвилин.

Примусова припливно-витяжна вентиляція

У всіх житлових будинках є стандартна самопливна витяжна вентиляція, але в сучасних умовах вона далеко не завжди справляється зі своїми завданнями. У наші дні мешканці багатоповерхівок встановлюють вентилятори у своїх повітроводах або виводять у загальну систему вентиляції труби кухонних витяжок. Це порушує природний ток повітря, відповідно воно не виводиться в належному обсязі назовні.

Встановлення окремої системи примусової припливно-витяжної вентиляції допомагає вирішити проблему відведення насиченого вологою повітря, але потребує узгодження з дозвільними органами.

Встановлення осушувача

Якщо будинок тільки недавно зданий в експлуатацію або в приміщеннях завжди вогко з інших причин, то провітрювання не надто допоможе. Крім того, багато хто не хоче занадто часто провітрювати квартири або будинки з побоювань, що в них стане занадто холодно. У такому разі є сенс подумати про встановлення побутового осушувача.

Модель його може бути будь-якою, яка влаштовує за індивідуальними перевагами та характеристиками роботи. Головне переконатися, що потужності осушувача буде достатньо для виконання поставленого завдання.

Якщо у квартирі чи будинку є кондиціонер, а температура за вікном дозволяє його використовувати, то такий прилад можна увімкнути працювати якраз у режимі осушення, не купуючи додаткових пристроїв.

Регуляція опалення

Якщо загалом у приміщенні тепло, але вікна залишаються холодними, то можливою причиною проблеми запотівання шибок є те, що нагріте радіаторами опалення повітря просто не досягає вікон. Таке може бути, зокрема, якщо підвіконня надто широкі та заважають нормальній циркуляції повітря у віконній зоні.

Якщо в приміщенні холодно та наявних приладів опалення не вистачає, щоб забезпечити достатню температуру повітря для запобігання потінню вікон, то доведеться подумати про додаткові опалювальні прилади.

Домашні засоби

Якщо в даний момент вирішувати проблему вікон, що потіють, «глобально» можливості немає, то в хід йдуть різні народні засоби. Наприклад, можна на підвіконні поставити миску з сіллю, содою або рисом - вони добре поглинають зайву вологу з повітря і запобігають утворенню конденсату на вікнах. Аналогічну дію має силікагель.

Також можна (і навіть потрібно) на час холодного сезону прибрати кімнатні рослини з підвіконня: вони сприяють локальному підвищенню вологості повітря у віконній зоні і тим самим підсилюють «плач» вікон.

Нарешті, ще один варіант — обробити вікна різними засобами від запотівання. Наприклад, популярністю користуються такі засоби як гліцерин, етиловий і нашатирний спирти, господарське мило.

Якщо жодна з методик боротьби з вікнами, що потіють, у будинку чи квартирі не спрацьовує, тобто висока ймовірність, що справа в самих вікнах або їх неправильному монтажі. Наприклад, якщо віконні склопакети однокамерні, якщо в них зносився ущільнювач або якщо вони встановлені неправильно і є щілини, то «плакати» такі вікна будуть майже стовідсотково.

У свою чергу, якщо вибрати сучасні багатокамерні склопакети для вікон з надійними профілями та забезпечити при монтажі правильну теплоізоляцію, то ризик виникнення проблеми запотівання таких вікон буде мінімальним. Втім, це справедливо лише за умов нормальної відносної вологості повітря або грамотної організації вентиляції, інакше навіть найдорожчі та високотехнологічні вікна все одно «плакатимуть».

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7648