Чим замінити кондиціонер для білизни?

18.07.2024 14:26

Чим замінити кондиціонер для білизниПом'якшити білизну та подарувати їй приємний аромат допомагають сучасні кондиціонери, які додаються до спеціального відсіку пральної машинки. Але як бути, якщо такого засобу в потрібний момент під рукою не було? Чим замінити кондиціонер для білизни у домашніх умовах? Про це докладніше піде мова далі.

Кондиціонери та ополіскувачі для білизни покликані виконувати одразу кілька завдань. По-перше, як вже було згадано, вони потрібні, щоб ароматизувати тканину і зробити її більш м'якою та приємною до тіла. А по-друге, такі засоби мають антистатичний ефект, допомагають зберігати яскравість кольору, захищають волокна тканини від зносу, а також полегшують прасування.

У вітчизняних умовах активно застосовувати подібні продукти для прання почали ближче до кінця ХХ століття, коли стали особливо поширені побутові пральні машинки автоматичного типу. Потужна побутова «хімія» та механічна дія зношували волокна, робили їх грубішими, посилювали накопичення статичного заряду, а кондиціонери допомогли впоратися з цими проблемами.

Сьогодні кондиціонери-ополіскувачі для білизни представлені у продажу в дуже широкому асортименті. Є як універсальні варіанти, так і засоби, призначені тільки для певних матеріалів або виробів. Більше того, зараз все частіше кондиціонуючі компоненти вже відразу присутні в засобах для прання — як порошкових, так і рідких або капсульних.

Щоправда, якщо в потрібний момент кондиціонера або порошку або гелю з необхідними добавками під рукою немає, а відкласти прання не виходить, то доводиться поламати голову над тим, що можна було б взяти як альтернативу. Вас можуть врятувати різні підручні засоби.

Оцет та ефірна олія

Кондиціонуюча дія оцту на тканини після прання була відома ще нашим бабусям та мамам. Настав час згадати цей народний досвід. Візьміть оцет, додайте близько 20 крапель улюбленої ефірної олії або суміші олій для ароматизації, збовтайте. Додавайте приблизно 0,25 склянки отриманого розчину к спеціальний відсік машинки або прямо в барабан перед циклом полоскання.

Оцет та кондиціонер для волосся

Кондиціонер для волосся у поєднанні з оцтом та невеликою кількістю води чудово замінить собою звичайний кондиціонер для білизни з магазину. Популярні різні рецепти, можете, наприклад, спробувати змішати 3 частини оцту, 2 частини кондиціонера для волосся і 6 частин теплої води. Суміш, що вийшла, використовуйте аналогічною покупному кондиціонеру для білизни.

Лимонна кислота

Якщо оцту немає, а є лимонна кислота, то сміливо беріть її — дія буде аналогічною. Кислоту можна засипати безпосередньо у відсік пральної машинки для кондиціонера або можна зробити з неї розчин (можна з додаванням ефірної олії для ароматизації) і цей розчин залити в барабан перед циклом полоскання.

Харчова сода

Харчова сода не тільки має пом'якшувальні властивості, але й допомагає відіпрати тканину, знезаражувати її. Зазвичай достатньо від чверті до половини чашки соди на цикл прання, її можна засипати разом із порошком у відсік машинки для миючих засобів. За бажанням можна до соди додати також кілька крапель улюбленої ефірної олії.

Харчова сода та сіль

Спробуйте змішати соду з крупною сіллю, щоб посилити пом'якшувальний ефект. Достатньо буде всього по 1-2 ч. л. додати у відсік для кондиціонера під час прання. Примітно, що сіль допомагає «впоратися» навіть з товстими махровими рушниками, махровими халатами та іншими подібними «важкими» речами.

Гліцерин

Гліцерин має відмінні пом'якшувальні властивості, допомагає зняти статичний заряд, сприяє розгладжуванню волокон тканини. Його можна використовувати замість кондиціонера для білизни в чистому вигляді або в суміші з водою, також до нього можна додати ефірну олію в якості ароматизатора. Зазвичай рекомендується додати у відсік кондиціонера 1 ст. л. гліцерину на цикл прання, а також можна додавати гліцерин безпосередньо в барабан.

Застосування кондиціонера для білизни може часом творити справжні дива з тканинами, проте якщо з якихось причин вам недоступний такий засіб, а із запропонованих варіантів нічого не підійшло, не поспішайте засмучуватися. Дотримання кількох простих правил прання та сушіння речей допоможуть зберегти м'якість тканин навіть без кондиціонера.

Наприклад, намагайтеся використовувати режими прання та температуру води, що суворо відповідають конкретним тканинам, слідкуйте за жорсткістю води та рекомендаціями щодо дозування миючих засобів залежно від цього параметра. Також намагайтеся не пересушувати білизну, особливо в сушильних машинах. А ще при автоматичному пранні та сушінні можете використовувати спеціальні повстяні кульки, які сприятимуть розм'якшенню волокон тканин.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7856