Як оновити стару стільницю своїми руками? ТОП-5 способів

17.10.2022 13:45

Як оновити стару стільницю своїми руками? ТОП-5 способівЯкщо стільниця вже стара, то єдиним розумним рішенням на перший погляд видається її заміна, проте не завжди це з тих чи інших причин можливо. На щастя, є різні способи «воскресити» таку деталь інтер’єру, і сьогодні ми розповімо вам, як оновити стару стільницю своїми руками.

Стільниця на кухні, здається, не відіграє такої вже важливої ролі в інтер’єрі, але насправді саме від її стану багато в чому залежить не лише зовнішній вигляд кухонного гарнітура, але і зручність приготування різноманітних страв. Та й, погодьтеся, просто не надто приємно щодня споглядати всілякі подряпини, сколи, застарілі плями й у цілому «заношений» вид робочої поверхні.

У домашніх умовах оновити стільницю досить легко, якщо вона не має якихось серйозних ушкоджень, а всі її недоліки — «косметичні». На озброєння можна взяти ось ці ТОП-5 найпопулярніших методів.

Фарбування

Для дерев’яних, ДВП- і ДСП-стільниць гарним рішенням може стати фарбування, головне — правильно вибрати фарбу. Наприклад, зазвичай використовуються водоемульсійні та акрилові фарби, а також алкідна емаль. Перед фарбуванням зі стільниці обов’язково треба зняти старе покриття, інакше э великий ризик, що новий шар фарби не триматиметься добре.

Поверхню стільниці також обов’язково потрібно ретельно знежирити та загрунтувати, щоби фарба лягла добре. Колір фарби при цьому може бути будь-яким, а також можна використовувати різні техніки фарбування, за допомогою яких створюється ефект мармуру чи каменю — усе залежить від ваших уподобань та вмінь. Після фарбування поверхня стільниці обов’язково покривається лаком.

Заливка епоксидною смолою

Такий спосіб оновлення стільниці зазвичай має сенс використовувати для ДСП або ДВП, оскільки епоксидка не тільки допомагає створити «вау»-ефект, а ще й робить поверхню набагато міцнішою. У найпростішому випадку для роботи потрібна лише епоксидна смола та затверджувач, а також за бажанням використовується один або кілька кольорових пігментів, щоби вийшла декоративна поверхня.

Стільницю перед заливкою епоксидної смоли треба обов’язково підготувати, знявши старе покриття та відшліфувавши поверхню. Якщо смола прозора, поверхню попередньо можна пофарбувати й задекорувати. При заливці смолу важливо розподіляти рівномірно, для цього знадобиться валик. Враховуйте, що працювати потрібно швидко, адже маса починає твердіти в середньому вже через 20 хвилин.

Використання клейкої ПВХ-плівки

Найбільш «лінивий», доступний та швидкий метод оновлення старої стільниці. Усе, що потрібно, — це покласти плівку клейкою стороною на поверхню й «розігнати» бульбашки ганчіркою або гумовою раклею. Тільки врахуйте, що тонка плівка й поверхня під нею має бути ідеально гладенькою, інакше всі нерівності будуть помітні. Крім того, не забудьте знежирити стільницю перед обклеюванням.

Залежно від візерунка на плівці стільницю можна обробити під камінь, дерево, мармур тощо. Враховуйте, що для робочої стільниці плівка потрібна щільніша й товстіша, ніж для стільниці на обідньому столі. При цьому пам’ятайте, що рішення однаково буде досить недовговічним, втім, низька вартість плівки цілком це компенсує, а заразом дозволяє «грати» з інтер’єром кухні так часто, як заманеться.

Шліфування та полірування

Стільниці з натурального або штучного каменю, а також із масиву дерева можна шліфувати та полірувати, аби повернути їм первозданний вигляд. Тут, щоправда, потрібне вміння орудувати болгаркою або дрилем зі спеціальними шліфувальними та полірувальними колами, натомість результат вражає.

Перед початком шліфування поверхню стільниці необхідно обов’язково знежирити. А під час роботи потрібно час від часу обприскувати стільницю водою, якщо йдеться про каміння — це полегшить ковзання. Полірування може бути як завершальним етапом реставрації після шліфування, так і самостійним.

Декор керамічною плиткою чи мозаїкою

Дуже цікавий та незвичайний варіант оновлення старої стільниці — використання плитки чи мозаїки. Спосіб досить складний і вимагає витрат часу, але результат виглядає дуже ефектно, особливо, якщо вдало підібрати візерунок. Для роботи знадобиться плитка та клей для неї, маячки (хрестики), плоский шпатель та затирка. Перед обробкою стільниця, як і в інших випадках, має бути знежирена.

Важливо не наносити клей відразу на всю поверхню стільниці, а обробляти за один раз тільки невелику ділянку, особливо, якщо в укладанні плитки у вас зовсім немає або мало досвіду. Щоби поверхня вийшла рівною, дуже бажано використовувати будівельний рівень (ватерпас), а для контролю товщини швів використовуйте хрестики.

Оновлення кухонної стільниці своїми руками — справа, звісно, не на 5 хвилин, але цілком під силу звичайним домашнім умільцям. Тому озброюйтеся переліченими вище ідеями або обирайте свою власну методику і приступайте до справи — впевнені, у вас має все вийти!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7365