Як зберігати речі естетично? 3 принципи декорганайзингу

23.11.2022 13:31

Як зберігати речі естетично? 3 принципи декорганайзингуВи коли-небудь помічали, що стійке відчуття безладдя та захаращеності може бути присутнє, навіть якщо всі речі знаходяться на своїх місцях? Справа в тому, що в організації простору важливу роль відіграє не тільки зручність і практичність зберігання речей, а ще й естетичні аспекти. Ми розповімо вам як зберігати речі естетично і поділимося 3 головними принципами декорганайзингу.

У світі організованого зберігання є таке поняття як декорганайзинг, що має на увазі злиття декорування та організації зберігання. Принципи декорганайзингу дозволяють не просто навести в кімнатах лад, а й гармонійно вписати системи зберігання в інтер'єр.

Якщо говорити простими словами, декорганайзинг можна назвати наукою красивого зберігання. І щоб освоїти цю науку, почніть із цих 3 головних її правил.

Вільні горизонталі

Коли ми потрапляємо в приміщення, то погляд насамперед «чіпляється» за різні горизонтальні поверхні, такі як полиці, стільниця, кришка комода, диван чи крісло. І саме ті речі, які знаходяться на цих поверхнях, одразу ж привертають увагу та формують враження про кімнату.

Якщо на горизонтальних поверхнях речей багато, вони створюють відчуття захаращеності і тісноти, навіть якщо решта кімнати вільна. Тому жодних «башт» з різномастних книг та журналів, жодних куп з одягу та жодних «батарей» із косметичних баночок та скляночок бути на столах та полицях не повинно.

Звісно, найнеобхідніше можна залишити на видноті, але якщо ви хочете, щоб це виглядало естетично, подумайте, яку зробити для цього систему зберігання, що допомогла би змістити акцент уваги.

Закрите зберігання

Відкриті стелажі та консолі зручні тим, що потрібну річ можна будь-якої миті побачити чи взяти. Проте чи є таке зберігання естетичним? Навряд, адже всі речі, які знаходяться на видноті, змушують звернути на себе увагу, до них хочеться придивитися.

Чим більше предметів, що мають різний колір, розмір, форму та призначення, знаходяться на відкритих полицях, тим більше вони «тягнуть» на себе увагу. Візуальних стимулів стає занадто багато, і вони починають сприйматися як мотлох, від якого хочеться звільнити простір.

Закриті шафки, коробки та контейнери не дають можливості розглядати їх вміст, і їх не так багато, щоб створювати візуальний «шум». Закритими системами зберігання погляд просто ковзає, особливо не затримуючись, простір сприймається вільним.

Єдиний стиль оформлення

Навіть якщо використовувати для зберігання речей усілякі закриті органайзери, їх зовнішній вигляд теж може справляти враження безладу, коли вони занадто різні за оформленням. Те саме стосується оригінальної тари продуктів або засобів гігієни: різноманітні коробки, банки, тюбики та флакони створюють потужний візуальний шум і заважають атмосфері затишку та порядку.

От чому важливо, підбираючи ті чи інші ємності та системи для зберігання, визначити, за якою ознакою вони будуть схожі між собою. Наприклад, це єдина кольорова гама, однакові візерунки, схожі матеріали, схожі форми та розміри.

Приміром, якщо йдеться про зберігання на кухні, то потрібні однакові баночки для зберігання сипучих продуктів та однакові ємності для спецій. А у ванній кімнаті стануть у нагоді виконані в єдиному стилі дозатори для миючих засобів, мильниця і склянка для зубних щіток. Для дитячої візьміть, зі свого боку, однакові коробки для іграшок, що підходять за стилем до інтер'єру.

Естетика у зберіганні речей дозволяє зробити простір привабливішим візуально. Однак варто розуміти, що підтримувати заданий стиль може бути дуже важко. Тому не поспішайте з вибором систем зберігання, а спочатку оцініть, чи дійсно ви готові постійно використовувати їх за призначенням і чи не станеться так, що вони будуть припадати пилом десь у далекому кутку, а речі як і раніше будуть накопичуватися на полицях і стелажах.

До того ж не забувайте, що в міру появи в будинку все нових і нових речей, що вимагають зберігання, вам для підтримки встановленого стилю може знадобитися купівля все нових і нових органайзерів або систем. То ж постарайтеся відразу оцінити, яку частину вашого особистого або сімейного бюджету ви готові виділити на це.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7395