Як вибрати ліжко для дитини-дошкільника

18.01.2023 13:00

Як вибрати ліжко для дитини-дошкільникаУ середньому до 3 років дитина зазвичай спить у дитячому ліжечку-люльці, що має високі борти для захисту від падіння. А вже в старшому віці виникає потреба в придбанні повноцінного ліжка. Ось тільи як його обрати? На що звертати увагу при покупці? Про те, як вибирати ліжко для дитини-дошкільника, докладніше піде далі.

Найголовніше, що має значення при купівлі дитячого ліжка, - це, звісно ж, його габарити. А точніше навіть розміри спального місця, оскільки вони не завжди збігаються з розмірами ліжка (особливо, якщо ліжко має нестандартний дизайн).

Загальне правило передбачає, що довжина спального місця має бути на 20-30 см більше за зріст людини. Однак потрібно враховувати, що діти ростуть дуже швидко, і якщо ви не збираєтеся купувати нове ліжко дитині вже через рік чи два, вам потрібен ще певний запас.

Зі свого боку оптимальна ширина спального місця розраховується так. Дитині необхідно лягти на спину, скласти руки в замок на животі та розвести лікті убік. Далі потрібно виміряти отриману ширину й додати до неї 20 см - отримане значення буде необхідним для комфортного сну. А для «запасу» можна додати ще 10-20 см.

У результаті для дошкільника довжина спального місця в середньому становить 120-150 см, а ширина — 70 см. Такго ліжка дитині має «вистачити» приблизно до 6-8 років залежно від особливостей її статури.

Наступне, що має значення при виборі дитячого ліжка, - особливості його конструкції. Зараз на ринку дитячих меблів представлено безліч моделей ліжок, але всі їх можна поділити на кілька основних різновидів.

Класичне односпальне ліжко

Класичне односпальне ліжко для дитини — зменшена копія звичайного дорослого ліжка. Воно може мати нейтральний дизайн або може бути виконане в тематиці казкових чи мультиплікаційних персонажів. Таке ліжко зазвичай вибирають, якщо в кімнаті досить багато вільного місця.

Ліжко-горище

Вибір на користь такої конструкції зазвичай роблять ті, кому важливо заощадити простір. Спальне місце в цьому випадку розташовується на висоті близько 1,5 м від рівня підлоги, а простір під ним можна використовувати як ігрову зону, зону для зберігання або робоче місце дошкільника.

Двоярусне ліжко

Таке ліжко стане в нагоді в сім'ї з двома дітьми в умовах обмеженого простору. Зазвичай воно додатково обладнується ящиками, щоб у них можна було зберігати іграшки або речі дітей.

Якщо з розмірами та конструкцією ліжка ви визначилися, далі потрібно подумати про те, з яких саме матеріалів воно має бути зроблене. У наш час у продажу найчастіше можна знайти дитячі ліжка з масиву дерева, ДСП/ДВП, а також із металу. Кожен із варіантів має свої переваги та особливості.

Ліжка з масиву дерева вважаються найекологічнішими, при цьому вони досить стійкі, витримують велике навантаження, можуть мати різний дизайн і довго прослужать. Але ціна таких ліжок, як правило, висока, що варто враховувати при обмеженому бюджеті на покупку.

Ліжка з ДСП/ДВП, як правило, найдешевші. Вони менш стійкі й надійні, ніж дерев'яні моделі, і досить швидко можуть стати непридатними. Особливо обережними слід бути при виборі ліжка з подібних матеріалів, якщо йдеться про двоярусну модель або ліжко-горище.

Металеві ліжка максимально стійкі та надійні, вони легко витримають навіть велику вагу, а також високу рухливість дитини (або дітей). Їх мінусами можна називати досить високу вартість та велику вагу.

На що слід ще звернути увагу? Безпека дитячого ліжка — одна з найголовніших вимог при виборі. Усі матеріали, що використовуються при його виготовленні, мусять бути нетоксичними й дозволеними для виробництва дитячих меблів. Усі елементи конструкції ліжка мають надійно кріпитися, у ліжка не повинно бути гострих кутів або будь-яких травмонебезпечних деталей.

Для дітей молодшого дошкільного віку (3-5 років) спальне місце має бути обладнане захисним бортиком, який може бути, наприклад, висувним або знімним.

Наявність у конструкції ліжка висувних ящиків, вбудованого підсвічування або інших додаткових елементів — опціональна. Необхідність подібних доповнень визначається індивідуально.

Сьогодні дитячі ліжка в найширшому асортименті представлені як у звичайних, так і в онлайн-магазинах, причому в останніх вони зазвичай дешевші. Але ліжко для дитини дуже бажано вибирати не «наосліп»: у вас має бути можливість особисто оглянути конструкцію, перевірити її надійність і стійкість, щоби переконатися, що обрана модель буде безпечною та комфортною.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7436