Що таке кухонний острів і як його облаштувати

19.07.2024 12:21

Що таке кухонний острів і як його облаштуватиОрганізація кухонного простору має велике значення як з погляду естетики, так і з погляду ергономіки. Останнім часом все частіше можна навіть у звичайних квартирах зустріти такий варіант, як кухонний острів, і давайте сьогодні поговоримо, що він собою представляє і як його облаштувати у себе.

У звичайних побутових умовах найчастіше кухонні гарнітури та кухонне обладнання розміщуються вздовж стін приміщення, формуючи пряму лінію або літери «Г» або «П». У випадку з кухонним островом обладнання та меблі, необхідні для приготування їжі, розміщуються прямо по центру кімнати, що робить кухню естетичною, просторою та професійною.

Це до того ж може бути дуже зручним рішенням, адже кухонний острів дозволяє раціональніше задіяти простір за рахунок того, що одночасно може служити обідньою зоною або, скажімо, барною стійкою. При цьому він може виступати місцем зберігання різного начиння або продуктів, а також в нього можна при необхідності навіть вбудувати побутову техніку, вивільняючи тим самим місце в основному гарнітурі.

Цікаво зазначити, що сама по собі концепція острова прийшла зі світу професійної кухні. У ресторанах та кафе саме острівна організація дозволяє одночасно за однією поверхнею працювати одразу кільком кухарям, щоб при цьому вони не заважали один одному, та відчутно економити простір. Поступово ідея перекочувала до будинків і квартир, і нині розміри і форми кухонних островів бувають різними, а їх «начинка» вибирається індивідуально.

Наприклад, найчастіше до «острова» входять стільниця, ящики для зберігання та мийка, а в багатьох випадках до всього цього додається ще й варильна панель разом з витяжкою над нею. При цьому найпоширеніші острови – прямокутні; такий формат підходить для різних стилів дизайну і простий у реалізації, а тому надзвичайно затребуваний. Ще кухонний острів може бути зроблений у формі літери L, коли в одній частині розташовується мийка та робоча зона, а в іншій - обідня зона.

Давайте тепер розглянемо кілька найважливіших моментів облаштування кухонного острова у себе вдома. По-перше, сам острів не повинен займати більше 10% загальної площі кухні, а вільний простір навколо нього повинен становити не менше 1 м по всьому периметру, інакше він буде сильно захаращувати кухню та заважати вільному пересуванню.

По-друге, розміри острова мають бути такими, щоб ним було зручно користуватися. Наприклад, стандартна висота кухонного острова становить 90 см, але при занадто низькому або надто високому зрості це може бути не дуже зручно. Тому слід розрахувати потрібну висоту виходячи з індивідуальних параметрів: необхідно виміряти висоту від підлоги до ліктя того, хто працюватиме за островом, і від отриманого значення відібрати 10-15 см; тоді розрахована висота буде максимально зручною для спини.

Те саме стосується інших параметрів острова, таких як ширина і довжина. Наприклад, якщо за кухонним островом планується сидіти, то його ширина повинна становити не менше 90 см, інакше не будуть поміщатися ноги. Якщо ж острів призначений суто для готування, то вистачить 60 см. А якщо говорити про довжину острова, то вона вибирається з урахуванням довжини кухні та «запасу», який повинен залишитися на вільний прохід; Наприклад, «золотим стандартом» вважатимуться довжину 180 див.

З урахуванням всього вищесказаного, кухонні острови підходять, як ви розумієте, не для всіх приміщень. Дизайнери настійно рекомендують облаштовувати такі острови лише в кухнях площею від 20 м2 (іноді — від 16 м2), оскільки в іншому випадку в приміщенні може бути занадто тісно. При цьому слід враховувати, що якщо в острові розташовуватиметься, скажімо, посудомийна машина або якщо за островом сидітимуть, як за обіднім столом, то простору навколо нього має бути трохи більше, ніж зазвичай, а значить і сама кухня повинна це дозволяти.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7857