Як сушити м’ясо в домашніх умовах

31.10.2022 13:26

Як сушити м'ясо в домашніх умовахСушіння м'яса як спосіб заготівлі цього продукту відома ще з дуже давніх часів, але з появою холодильних і морозильних установок вона була забута. Сьогодні подібна технологія знову на піку популярності, і багатьох господарок цікавить, як сушити м'ясо в домашніх умовах правильно.

Сушене м'ясо дуже поживне. Воно може зберігатися дуже довго без холодильника, при цьому воно має невелику вагу та розмір. Все це зробило сушене м'ясо чудовим продуктом для туристів, рибалок, мисливців, військовослужбовців і взагалі всіх тих, кому потрібно швидко і ситно поїсти в польових умовах.

Сушене м'ясо, якщо додати до нього різні спеції, перетворюється на відмінну закуску, яку можна подавати до столу навіть удома, а не лише у поході чи подорожі. Сьогодні існує кілька способів сушіння м'яса в домашніх умовах.

Як сушити м'ясо в дегідраторі (сушарці)?

Щасливі власники побутових дегідраторів (простіше кажучи, сушарок) можуть засушити м'ясо досить легко за допомогою цих приладів. Принцип буде доволі простим.

Підготовлене м'ясо рівномірно розкладається в один шар по відсіках сушарки, прилад включається на 6-8 годин, температура повинна бути при цьому в середньому 60°С. Особливості сушіння м'яса можуть відрізнятися залежно від конкретної моделі дегідратора.

Щоб м'ясо добре просушилося, його дуже важливо нарізати якомога тонше. Для цього зазвичай вибраний шматок злегка заморожують, щоб він був досить твердим, але все ще піддавався нарізці. Ідеально, якщо вдасться досягти товщини шматочків в 1-2 мм, максимум - 5 мм.

У дегідрататорі м'ясо потрібно викладати обов'язково на сітки, щоб воно не прилипало і не «варилося». Найнижчий лоток зазвичай рекомендується залишити порожнім, на нього встановлюється піддон для збору вологи, що виділяється з м'яса. Раз на кілька годин м'ясо в сушарці бажано перевертати, а лотки - міняти місцями.

Як сушити м'ясо в духовці?

У духовці м'ясо сушиться дещо довше, ніж у сушарці. І потрібно забезпечити вентиляцію, щоб відводити вологу. В іншому ж процедура сушіння мало чим відрізняється від попереднього варіанта.

Підготуйте м'ясо, наріжте його тонкими пластинками, розкладіть на решітці або нанизайте на дерев'яні шампури і підвісьте на решітку. Тримайте в попередньо прогрітій духовці, відкривши дверцята, поки м'ясо не стане повністю сухим.

Тривалість сушіння м'яса залежить від його виду. Наприклад, курятину рекомендується сушити 5-6 годин за температури 70°С чи 10-14 годин - за температури 50-55°С. А яловичину, свинину, баранину сушать за температури 60-65°С щонайменше 12 годин. Але, звісно, багато в чому час сушіння залежить ще від товщини шматків і від кількості закладеного за один раз м'яса, так що цифри дуже приблизні.

Як підготувати м'ясо до сушіння?

Неважливо, чи ви сушите м'ясо в сушарці або в духовці, його спочатку обов'язково потрібно підготувати. Для цього вибраний шматок витримують в розсолі або в маринаді протягом якогось часу (від 6-8 годин до 3 діб), а потім ретельно обсушують, підморожують і нарізають якомога тоншими слайсами.

Найчастіше в рецептах сушеного м'яса використовуються сіль, різні види перцю, часник, соєвий або вустерський соус, лавровий лист, готові суміші спецій для м'яса, коріандр, ялівець. В цілому ж немає жодних обмежень у виборі приправ для сушіння м'яса, так що ви можете сміливо експериментувати та вибирати саме ті спеції, які подобаються вам та вашим близьким.

М'ясо потрібно обов'язково зачистити від усіх плівок, жилок тощо. Для сушіння рекомендується вибирати максимально пісні шматки, тому що жир може давати неприємний присмак. При цьому м'ясо дуже бажано брати свіже, а не розморожене, інакше якість готового продукту може бути не надто високою.

Щоб готове сушене м'ясо було зручним для вживання, важливо, крім іншого, ще й правильно вибрати розмір слайсів. Якщо м'ясо надалі планується використовувати для приготування різних страв, пластини нарізаються зазвичай розміром з долоню. Якщо ж м'ясо ви сушите для вживання в якості закуски, то робіть менші шматочки, щоб не доводилося довго гризти їх.

Як зберігати сушене м'ясо?

Ретельно висушене м'ясо може, як уже згадувалося, довго зберігатися без холодильника. Але це не означає, що можна просто залишити його в пакеті або контейнері та забути на дальній полиці кухонної шафи. Ні! Зберігати сушене м'ясо потрібно в прохолодному, затіненому і добре провітрюваному місці, попередньо помістивши в герметичний контейнер, поліетиленовий пакет або в скляну банку.

При цьому не можна упаковувати сушене м'ясо відразу ж після дегідратора або духовки, а потрібно викласти його на аркуш чистого паперу і дати полежати за кімнатної температури протягом мінімум доби, щоб волога остаточно випарувалася зі шматочків.

Якщо все зроблено правильно, то сушене м'ясо може без проблем зберігатися протягом 2-3 місяців при звичайній кімнатній температурі, а якщо ви триматимете таке м'ясо в холодильнику, то термін зберігання може сягати навіть півроку. Але пам'ятайте, що при найменших змінах смаку, кольору або запаху сушеного м'яса слід відмовитися від його вживання, навіть якщо очікуваний термін зберігання ще не закінчився.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7376