Як робити тушонку своїми руками

01.11.2022 13:06

Як робити тушонку своїми рукамиКонсервоване тушковане м'ясо, яке зазвичай називається просто тушонкою, - це паличка-виручалочка для господинь, адже таке м'ясо можна зберігати довго навіть без холодильника. На жаль, м'ясні консерви, пропоновані сьогодні промисловими виробниками, далеко не завжди можуть похвалитися високою якістю та відмінним смаком, тому господині все частіше цікавляться, як робити тушонку власноруч.

У туристичному поході, на риболовлі чи полюванні, у дорозі і просто вдома — скрізь тушонка знадобиться і виручить, якщо потрібен ситний обід або вечеря. У промислових умовах тушонку готують у спеціальних пристроях, які називають автоклавами, а будинки для приготування м'ясних консервів підійде звичайна плита, мультиварка або скороварка.

У найпростішому випадку для приготування тушонки знадобиться лише м'ясо та сіль. М'ясо можна вибирати будь-яке — хоч свинину, хоч яловичину, хоч курку. Бажано, щоби воно було свіжим, але можна взяти розморожене. М'ясо потрібно обов'язково зачистити від плівок та жилок, щоби після приготування воно було м'яким.

За смаком до м'яса можна додати різні спеції, наприклад, чорний або духмяний перець горошком і лавровий лист, а також овочі, наприклад, цибулю, моркву, корінь селери — усе залежить від конкретного рецепту. Готувати тушонку можна як відразу в банках, так і окремо.

Як приготувати тушонку в каструлі?

Для приготування тушонки цим способом знадобиться велика каструля та кілька банок ємністю по 0,5 л та кришки до них. М'ясо наріжте великими шматками, посоліть із розрахунку 1 ст. л. солі на 1 кг м'яса та залиште на 15-20 хвилин. Додайте за смаком спеції. Простерилізуйте банки та кришки.

На дно великої каструлі постеліть рушник. У підготовлені банки щільно покладіть м'ясо так, щоби до верху залишалося десь 1,5-2 см. Поставте в каструлю, накрийте кришками. Наповніть каструлю водою, щоби вона діставала до плічок банок. Поставте на вогонь і зачекайте закипання води.

Коли вода закипить, зменшіть вогонь. Тушкуйте м'ясо не менше 5 годин, якщо вибрали свинину, і не менше 7 годин – якщо яловичину. Періодично підливайте окропу в каструлю, щоби підтримувати потрібний рівень води. Коли час приготування закінчиться, банки закатайте кришками звичним способом.

До речі, зовсім не обов'язково готувати тушонку одразу в банках. Ви можете спочатку протушкувати м'ясо із сіллю та спеціями звичайним способом, а потім розкласти його по гарячим стерилізованим банкам і закатати прокип'яченими кришками. Найдовше, як правило, готується яловичина, менше – свинина та баранина, а найшвидше буде готова курка чи індичка.

Як робити тушонку в духовці?

Робити тушонку у духовці зручніше, тому що за один раз у неї поміститься куди більше банок, ніж у каструлю. При цьому принцип приготування м'ясної консервації в духовці досить простий.

Заздалегідь підготуйте м'ясо, нарізавши його на порційні шматочки. Посоліть м'ясо, додавши по 1 ст. л. солі на кожен кілограм м'яса, перемішайте. Замочіть у холодній воді на добу, аби сіль добре ввібралася. Підготовлене м'ясо покладіть у банки по 0,5 л, додайте в кожну банку по лавровому листку й по кілька горошин перцю. М'ясо укладайте щільно, наповнюючи банки майже до верху (залишайте 2-3 см вільного простору).

У кожну банку додайте по 30-40 мл холодної кип'яченої води. Із кришок зніміть гумки, накрийте кришками банки. Поставте банки в заздалегідь нагріту до 150°С духовку. Зменшіть температуру до 120°С. Залиште банки в духовці на 3 години.

Готову тушонку закатайте кришками, повернувши гумки на місце. Укутайте банки й залиште до повного остигання, потім приберіть у холодне темне місце.

Як приготувати тушонку в мультиварці?

Мультиварка зручна тим, що вам не доведеться особливо стежити за м'ясом під час тушкування. Однак велику порцію за раз у ній не приготуєш, що потрібно враховувати, вибираючи саме цей прилад для виготовлення домашньої тушонки.

Виберіть м'ясо для тушонки, видаліть кістки, плівки, зайвий жир. Наріжте невеликими шматочками, складіть у чашу мультиварки. Додайте сіль, перець та лавровий лист. Закрийте кришку мультиварки, увімкніть режим тушкування на 6 годин. Потім перемкніть на режим «Жарка» й дочекайтеся закипання соку, що виділився.

Гарячу тушонку відразу розкладіть у попередньо вимиті та простерилізовані банки. Долийте бульйон, що утворився, щоби заповнити банки повністю. Закатайте кришками, прокип'ятивши їх попередньо кілька хвилин. Укутайте та остудіть. Приберіть на зберігання в прохолодне місце.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7377