Як правильно варити бульйон із яловичини

08.11.2022 11:39

Як правильно варити бульйон із яловичиниЯловичий бульйон служить насамперед чудовою основою для перших страв, але також із нього можна приготувати різні підливи, соуси, а також заливні страви. Щоби такий бульйон вийшов прозорим і смачним, потрібно знати деякі особливості, тому сьогодні пропонуємо вам з'ясувати, як правильно варити бульйон із яловичини в домашніх умовах.

На перший погляд може здатися, що на бульйон логічно «пустити» не найякісніше м'ясо, яке ніде більше не стане в нагоді, але це не так. З поганого м'яса гарний бульйон, на жаль, вийти не може. Тому якщо ви хочете приготувати смачний і ароматний бульйон яловичий, беріть свіже м'ясо від молодої тварини.

Кращими частинами для бульйону вважаються грудинка на кістці, реберця, голяшка. У цілому підходять усі ті частини туші, де є кістки, адже саме вони при тривалому варінні дають бульйону насичений смак і аромат. При цьому враховуйте, що винятково кістковий бульйон виходить каламутним, а зробити його прозорим практично неможливо.

Для бульйону вибраний шматок яловичини на кістці слід ретельно зачистити від зайвого жиру та плівок, якщо вони є. Далі м'ясо потрібно залити холодною водою та поставити на невеликий вогонь.

Співвідношення м'яса та води для яловичого бульйону може змінюватись, але в середньому на кожен 1 кг яловичини береться 3-4 л води. Воду бажано брати фільтровану і м'яку, а якщо береться водопровідна, то її попередньо слід деякий час відстояти.

Яловичий бульйон вариться довго - не менше 2 годин. Коли він закипить, потрібно обов'язково зняти піну; вогонь має бути невеликим, варити бульйон потрібно під кришкою. Щоби він вийшов смачнішим і ароматнішим, під час варіння можна додати до яловичини овочі та коріння.

Як правило, у яловичий бульйон додають цибулю, корінь селери та/або петрушки та моркву, а також можна додати сіль, чорний перець горошком і лавровий лист. Овочі додаються відразу після закипання бульйону, а спеції та сіль потрібно додавати в кінці варіння.

Під час варіння не можна допускати бурхливого кипіння бульйону, а готувати його потрібно на дуже маленькому вогні, при цьому в міру появи потрібно прибирати піну. Яловичий бульйон готовий, коли м'ясо м'яке й легко відокремлюється від кісток; тепер його можна процідити та остудити, після чого необхідно прибрати в холодильник.

У холодильнику зайвий жир у бульйоні затвердіє, після цього бульйон можна ще раз процідити через дуже дрібне сито або складену в кілька шарів марлю - так він буде максимально чистим і прозорим. Готовий бульйон можна використовувати для приготування різних страв одразу або за необхідності, зберігаючи його в холодильнику.

Яловичий бульйон незамінний для класичного українського борщу, а також горохового чи щавлевого супу, але також він підходить взагалі для практично будь-яких перших страв. Його навіть можна вживати в їжу як самостійну страву, при подачі посипавши свіжою зеленню петрушки чи кропу.

Бульйон із яловичини вважається корисним та поживним, а страви з ним мають дуже приємний смак та аромат. Зберігати готовий бульйон потрібно в чистій каструлі або скляній банці в холодильнику протягом не більше 5-7 днів. При цьому вжити його рекомендується протягом перших 3 днів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7383