Як зробити яблучний оцет у домашніх умовах

09.11.2022 12:38

Як зробити яблучний оцет у домашніх умовахЯблучний оцет широко використовується в кулінарії, наприклад, його можна застосовувати для маринування м'яса, овочів і риби, приготування соусів, випічки тощо. Якщо у вас є багато яблук, то ви можете зробити з них оцет своїми руками, отримавши максимально якісний та натуральний продукт.

Яблучний оцет має чималий набір корисних властивостей. Наприклад, він допомагає нормалізувати травлення, служить джерелом калію, захищає від затримки рідини в організмі, допомагає боротися з хронічною втомою, знижує кров'яний тиск, надає детокс-ефект після вживання алкоголю або тютюнопаління, бореться із хвороботворними мікроорганізмами.

Яблучний оцет промислового виробництва сьогодні цілком доступний, проте, на жаль, його якість далеко не завжди відповідає очікуванням. До того ж для виготовлення оцту в промислових умовах можуть бути використані не «екологічні» яблука, вирощені із застосуванням пестицидів та іншої «хімії».

Отже якщо ви хочете знайти застосування свого врожаю яблук із домашнього саду, то приготування яблучного оцту - саме те, що потрібно. Тим паче, що робити його надзвичайно просто, і за найпопулярнішим рецептом на кожен кілограм яблук вам знадобиться лише 50 г цукру і 1,5 л чистої води.

Ретельно вимийте ваші яблука, довільно наріжте на шматочки, не очищаючи від шкірки та насіння. Також ви можете подрібнити яблука в блендері або пропустити через м'ясорубку. Складіть нарізані яблука в каструлю (не алюмінієву!). Додайте до них цукор. Якщо яблука кислі, додайте цукру у 2 рази більше за стандартну норму.

Далі нагрійте чисту питну воду до температури 70°С і залийте нею яблука так, щоби рівень води був вищим за рівень яблук на 4-5 см. Поставте вашу каструлю з майбутнім оцтом у тепле місце та чекайте 2 тижні, двічі на день перемішуючи масу.

Після цього процідіть суміш, а потім відфільтруйте рідину через складену у 2-4 шари марлю. Перелийте в ємність для бродіння, не доливаючи до верху як мінімум на 7-8 см. Знову приберіть оцет на 2 тижні в тепле місце, щоби він бродив.

Далі вам залишається тільки ще раз процідити рідину через кілька шарів марлі, щоби прибрати осад, і розлити домашній яблучний оцет по скляних пляшках для зберігання. Зверніть увагу, що його не можна збовтувати, а до верху потрібно не доливати 1-2 см. Зберігайте оцет у темному прохолодному місці та використовуйте за необхідності.

Інший популярний спосіб приготування яблучного оцту в домашніх умовах базується на природній ферментації яблучного соку. Візьміть яблука, вимийте їх та наріжте четвертинками. Залишіть на столі до потемніння. Вичавте із яблук сік, перелийте його у бутиль для бродіння, закрийте гумовою рукавичкою.

Залишіть у теплому місці мінімум на місяць, максимум - на 3 місяці. Як тільки бродіння завершиться, рідину перелийте в широку каструлю, накрийте марлею й залиште в темному теплому місці ще на кілька тижнів, поки продукт не буде готовий. Далі оцет потрібно процідити та розлити по пляшках для зберігання.

В яблучну масу для прискорення бродіння можна додавати цукор або мед, іноді також додаються дріжджі. Ознаками готовності оцту є його виражений яблучний аромат, прозорість і достатня кислотність. При цьому якщо на поверхні оцту з'явилася плівка з плісняви, це не є ознакою його псування, тому не панікуйте.

Готовий домашній яблучний оцет бажано зберігати в затемнених скляних пляшках, закупорених натуральними пробками. Місце для зберігання потрібно вибрати сухе, темне і прохолодне, у середньому оцет може зберігатися до 2 років.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7384