Як зробити декор для торта з вафельного паперу

22.11.2022 12:55

Як зробити декор для торта з вафельного паперуСвятковий торт має бути не лише смачним, а і красивим – це знають усі. Але не всім відомо, як саме можна своїми руками прикрасити торт, щоб він виглядав на святковому столі ефектно та сучасно. Пропонуємо вам дізнатися сьогодні, як зробити декор для торта з вафельного паперу і здивувати своїх рідних і близьких своєю майстерністю.

Вафельний папір – популярний у кондитерів матеріал для декорування тортів. Це по суті дуже тонкі вафлі з нейтральним смаком, що виглядають, як справжній папір. На вафельному папері можна робити харчовий друк чи розпис харчовими барвниками.

Сьогодні з вафельного паперу можна робити неймовірно складний та красивий декор для тортів, і професійні кондитери виготовляють справжні шедеври з такого матеріалу. Але як щодо звичайних господарок, які не мають великого досвіду у випічці й тим більше - у прикрашанні тортів? Чи можуть вони використовувати вафельний папір?

Так, і ще раз так. Він гарний саме тим, що працювати з таким папером неймовірно просто, а стильний сучасний декор вийде навіть у новачків. Але, звісно, варто знати кілька важливих нюансів поводження з вафельним папером, щоб результат завжди був приголомшливим.

По-перше, вафельний папір буває різної товщини і, залежно від цього, має різне призначення. По-друге, він дуже «боїться» вологи й легко може розм'якнути або навіть «розтанути» від найменшого контакту з водою. Нарешті, по-третє, вафельний папір досить тендітний і вимагає дбайливого поводження, щоб деталі декору з нього не порвалися.

З вафельного паперу для декору тортів найчастіше роблять такі елементи, як метелики, квіти, вітрила, віяла, мережива та пір'я. Зупинимося докладніше на виготовленні деяких найпопулярніших варіантів подібного декору своїми руками.

Як зробити з вафельного паперу метеликів?

Це, мабуть, найпростіший і найлегший варіант. Вам потрібно роздрукувати або намалювати від руки шаблон крил метелика і потім ножицями вирізати з вафельного паперу по ньому потрібну кількість деталей. Сухими або гелевими харчовими барвниками (можна розвести горілкою або спиртом) пофарбуйте ваші метелики в будь-які бажані кольори і, якщо потрібно, залиште висихати.

Готові метелики з вафельного паперу можете закріпити на тонкому флористичному дроті, щоб вставити в торт, а також можете розмістити безпосередньо на поверхні торта. Пам'ятайте, що вафельний папір боїться вологи, тому на торті має бути «сухе» покриття, таке як мастика, шоколадний ганаш, шоколадний велюр тощо.

Як зробити з вафельного паперу віяло?

Напевно багато хто з вас чудово пам'ятає з дитинства, як зробити з паперу віяло: потрібно лише скласти лист гармошкою, затиснути її з одного кінця, а з іншого - розгорнути. У випадку з вафельним папером методика абсолютно та сама, але складність полягає в тому, що при згинанні вафельний папір легко може порватися. Щоб цього не сталося, потрібно скористатися невеликим лайфхаком.

Підготовлений аркуш вафельного паперу потримайте над парою, щоб він став більш еластичним. Тепер вам вдасться скласти його гармошкою і розгорнути, не порвавши. Щоб зафіксувати форму віяла, нижню частину отриманої «гармошки» можна за допомогою пензлика змастити злегка водою і притиснути.

Якщо віяло з вафельного паперу ви вставлятимете в торт зверху, відразу закріпіть в нижній частині зубочистку. Дочекайтеся висихання. Готове віяло можна використовувати для прикраси торта відразу або додатково розфарбувати або покрити кандурином, наприклад, золотим або срібним.

Як зробити з вафельного паперу пелюстки?

Вафельні пелюстки - тренд 2022 року. Такий декор робиться дуже просто, і достатньо вміння вирізати з паперу, щоб отримати неймовірно ефектну прикрасу для звичайного домашнього торта. При цьому можна поєднувати пелюстки різних кольорів та відтінків, можна укладати їх у різні візерунки та композиції, щоб отримувати різноманітніший декор.

Для пелюсток візьміть аркуш вафельного паперу і за шаблоном виріжте кілька кіл або овалів бажаного розміру. Для одного декоративного елемента візьміть 4 деталі, з яких 1 залиште цілою, а 3 - розріжте навпіл. Цілий кружок або овал акуратно зігніть навпіл і змастивши злегка водою або декор-гелем приклейте на нього отримані половинки зрізом вниз, розташовуючи гармошкою (віялом).

Дочекайте висихання, надавши пелюстці потрібний ступінь «розкриття». Зробіть ще кілька пелюсток. Дайте висохнути. За бажанням пофарбуйте в якийсь колір або покрийте кандуріном. Закріпіть на торт е в потрібному положенні за допомогою розтопленого шоколаду або шоколадної глазурі.

Як зробити з вафельного паперу мереживо?

Ажурний еластичний декор із вафельного паперу, схожий на тонке мереживо, виглядає на торті просто надзвичайно. І якщо ви, наприклад, поєднаєте такий декор із вафельними віялами та пелюстками, то отримаєте дуже стильну та сучасну композицію, що зробить ваш торт схожим на роботу професійного кондитера.

Зробити вафельне мереживо надзвичайно легко, для нього, до речі, підійдуть обрізки, що залишилися після виготовлення іншого вафельного декору. Змішайте вафельний папір зі звичайною холодною водою (на 1 аркуш паперу 50 мл води) і подрібніть у блендері, поки папір не розчиниться. Дайте трохи постояти, маса загусне й перетвориться на прозоре тісто.

За бажанням пофарбуйте це тісто харчовим барвником. За допомогою ложки виливайте масу на розігріту суху сковороду з антипригарним покриттям і рівномірно розподіляйте її, щоб отримати тонкий шар. Коли зайва волога випарується, на сковороді залишиться тонка мереживна плівочка, яку можна підчепити дерев'яною або силіконовою лопаткою і акуратно зняти.

Не перетримайте мереживо на сковороді, інакше воно може почати підгоряти. Готовий декор складайте на сухий та чистий лист пергаменту для остаточного висихання. Тепер вафельне мереживо можна використовувати для оздоблення торта. Для цього йому можна надати будь-яку форму, збризнувши горілкою (візьміть пляшечку з розпилювачем): мереживо стане еластичним й легко зігнеться в потрібний бік. Кріпити готовий декор до торта можна на зубочистки, дріт, глазур або шоколад.

Вафельний папір відкриває надзвичайно широкий простір для кондитерської творчості, і з його допомогою ви можете в домашніх умовах прикрашати торти не гірше, ніж у кондитерських. Але будьте готові, що навіть прості техніки вимагатимуть від вас зосередженості та акуратності, - тоді результат неодмінно вийде чудовим!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7393