Як використовувати вино в кулінарії

16.12.2022 13:10

Як використовувати вино в кулінарії Найкращий спосіб використовувати вино з кулінарною метою — це, звичайно ж, просто випити його. Але якщо ви хочете надати своїм стравам вишуканих ноток, спробуйте задіяти вино в готуванні. Сьогодні ми розповімо вам, як можна використовувати вино в кулінарії.

Вино люди почали додавати в їжу, мабуть, відколи навчилися його робити. Так що найкраще вина підходять для страв тих національних кухонь, де історично добре розвинені традиції виноробства, — французької, італійської, іспанської тощо.

Навіщо додавати вино до страв? Цілі можуть бути різними. Найчастіше сенс полягає у передачі страві тонкого вишуканого аромату та легкого винного присмаку. А також вино може послужити основою для м'ясного маринаду: кислоти, що містяться в напої, розм'якшують м'ясо та прискорюють подальше його приготування.

Що можна зробити з вином у процесі приготування страв? Як правило, воно використовується для тушкування та томлення м'яса чи овочів, на його основі можна, як уже говорилося, зробити маринад, а також вино підходить для приготування соусів та для приготування різних десертів.

Залежно від цілей, для яких потрібне вино, вибирається відповідний напій. Чим довше вино готується разом з продуктами, тим нижчі зазвичай вимоги до його якості, але досвідчені кухарі радять все ж таки не брати для кулінарних цілей відверто неякісний продукт: додавайте в страви тільки те вино, яке досить добре, щоб його можна було випити.

При цьому правила у поєднанні різних видів вин з продуктами свідчать, що червоні вина з насиченим смаком та високою кислотністю підходять для страв із червоного м'яса (свинини, яловичини), білі вина поєднуються з рибою, морепродуктами, білим м'ясом (птиця, кролик) і з вершковими соусами та з соусами на основі оливкової олії, а солодкі та кріплені вина підходять для десертів.

Якщо вино використовується для тушкування або томлення, то алкоголь у процесі приготування страви випаровується, а ось додавання вина в самому кінці приготування страви дозволяє якійсь частині алкоголю залишитися. Це потрібно враховувати, вирішуючи, чи подавати страву з вином дітям або особам, які не вживають спиртного.

Пам'ятайте, що з вином правило «чим більше, тим краще» не працює, і зазвичай кількість напою, що використовується в страві варіюється в середньому від пари столових ложок до 1 склянки на порцію. Так, у соус достатньо влити буквально 1-2 ст. л. вина, для тушкування м'яса вистачить близько 0,25 ст. вина на кожні 500 г, а на тушкування риби можна взяти 0,5 ст. вина на кожний літр рідини.

Якщо плануєте готувати з вином перші страви, додавати вино потрібно в самому кінці, оскільки в кислому середовищі овочі варяться довше. До того ж кислотні вина не потрібно довго термічно обробляти, інакше це може зробити суп (і взагалі будь-яку страву) надмірно кислим.

Які саме страви можна приготувати з вином? Найрізноманітніші. Наприклад, вино практично завжди використовується в приготуванні різотто, а також його можна використовувати для жаркого зі свинини, грибного соусу з вершками, запеченого курячого філе з лимоном та оливками, яловичини під журавлинним соусом, тушкованого кролика з овочами в соусі з білого вина, фрікасе з індички та печериць, винної заправки для салатів, різних видів паштету та ін.

Додати вино ще можна у фруктові десерти, наприклад, особливо широко відомий такий французький десерт, як пряні груші у вині. Також міцне солодке вино використовується у класичному італійському десерті тірамісу. Крім того, велику популярність має винне желе, фрозе, парфе з вином тощо.

Використання вина у різних стравах відкриває широкі можливості для кулінарних експериментів, а також може подарувати звичній їжі незвичайні нотки. Отже, не потрібно боятися цього інгредієнта в їжі, а навпаки варто розкрити для себе його потенціал.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7412