Що робити з арахісовою пастою

28.12.2022 13:29

Що робити з арахісовою пастоюДля когось арахісова паста – звичний продукт, який регулярно з'являється на столі, а хтось задумливо розглядає баночку з такою пастою в магазині та намагається зрозуміти, як це треба вживати. Якщо ви належите до останніх, то пропонуємо вам сьогодні дізнатися, що робити з арахісової пастою.

Арахісова паста - продукт смачний та поживний. Придумали арахісову пасту в США, де, як вважається, нею намагалися замінити значно дорожчу шоколадно-горіхову пасту: арахіс тут був дуже доступний.

Нині найбільшою популярністю арахісова паста користується саме в США, при цьому Штати є також найбільшим експортером цього продукту на світовому ринку. Про те, наскільки люблять і цінують арахісову пасту, американці, говорить ще й те, що вони навіть мають спеціальне свято на честь неї 24 січня.

У першій половині ХХ століття виробники посилено рекламували арахісову пасту як дешеве джерело рослинного білка. І це мало належний ефект, адже тепер багато американців практично не уявляють собі сніданку без бутербродів із цією пастою. І, до речі, бутербродам з арахісовою пастою та джемом (варенням) у США теж присвячено свято — воно відзначається 2 квітня.

Арахісова паста готується з перетертого арахісу, при цьому чим дрібніше мелються боби, тим однорідніше виходить консистенція готового продукту. Класична арахісова паста не містить нічого, крім арахісу, невеликої кількості солі та олії (іноді), а в солодкі її варіації може бути доданий цукор, мед, кукурудзяний або кленовий сироп чи будь-який інший підсолоджувач.

Арахісову пасту прийнято їсти просто ложкою, насолоджуючись її смаком. А також її можна намазувати на хліб та робити бутерброди — саме в такому вигляді найбільше люблять їсти арахісову пасту американські діти. Зрештою, цю пасту можна використовувати в приготуванні різних страв. Ось про це розповімо зараз докладніше.

Випічка з арахісовою пастою

Печиво, кекси, торти та тістечка з арахісовою пастою популярні як у США, так і за їх межами. Серед американців найвідоміше печиво з арахісовою пастою, перші згадки про яке можна відслідкувати до 1910-х років.

Таке печиво практично нічим не відрізняється від звичайного пісочного печива, але завдяки додаванню арахісової пасти воно набуває характерного смаку та текстури. Зазвичай у рецепт входять борошно, цукор, яйця, вершкове масло, арахісова паста і трохи розпушувача, а однією з особливостей випікання такого печива є використання вилки для нанесення смугастого візерунка.

Вівсяна каша з арахісовою пастою

Кажуть, кашу маслом не зіпсуєш. Із цим важко посперечатися, особливо коли йдеться про вівсяну кашу з арахісовим маслом. Таке поєднання надзвичайно популярно, особливо серед прихильників веганства: вершкове масло, як у класичній вівсянці, вегани не використовують, оскільки це тваринний продукт, а ось з арахісовим варіантом жодних проблем не виникає.

Щоб приготувати вівсянку з арахісовим маслом, достатньо взяти трохи цього масла, вівсяну крупу, воду, а також різні фрукти та ягоди до смаку. Крупу потрібно зварити стандартним чином, заправити арахісовою пастою, додати сіль, цукор та вибрані наповнювачі. Смачна та поживна страва готова!

Соус до м'яса або риби, заправка для салатів

Соус з арахісової пасти може дуже вигідно відтінити смак м'ясних чи рибних страв, а ще із цієї пасти можна приготувати відмінну заправку для салатів. Сьогодні існує багато рецептів соусів та заправок з арахісової пасти, серед них, наприклад, можна згадати так званий тайський арахісовий соус.

Для нього береться на 128 г арахісової пасти 30-45 мл соєвого соусу, 15-30 мл кленового сиропу, 1 шт. червоного тайського чилі (подрібненого), 30-45 мл лаймового соку та до 60 мл води. Інгредієнти достатньо з'єднати і збити в блендері до однорідності, до смаку можна додати ще часниковий соус, а також свіжий тертий імбир.

Подавати готовий тайський арахісовий соус можна зі стравами тайської та паназіатської кухні, такими як спрінгроли, рисова локшина, тайські млинці з начинкою тощо.

Суп з арахісової пастою

Вельми несподівано, чи не так? Проте з арахісовим маслом справді готують супи, причому в багатьох куточках світу, наприклад, досить відомі арахісові супи з Гани та Болівії. Загалом будь-який звичний суп можна перетворити на арахісовий, додавши арахісову пасту до числа звичайних інгредієнтів.

Наприклад, класичний курячий суп із додаванням арахісової пасти може бути таким. Потрібно взяти будь-яку частину курки та приготувати бульйон, готове м'ясо вийняти, остудити, відокремити від кісток і відкласти убік. У каструлі з товстим дном потрібно обсмажити в олії трохи часнику і свіжого імбиру, додати нарізану півкільцями цибулю і нарізану кружальцями моркву й обсмажити до м'якості.

Далі необхідно налити в каструлю бульйон, додати порізане шматочками куряче м'ясо, нарізану соломкою картоплю і приправи до смаку. Варити суп потім потрібно близько 20-30 хвилин. У кінці варіння залишається додати в суп арахісову пасту (без цукру), трохи розбавлену водою або соєвим соусом, а також, якщо потрібно, додається сіль до смаку. Через 2-3 хвилини суп можна знімати з вогню – він готовий.

Арахісова паста, як бачите, з кулінарною метою використовується дуже широко, тож якщо вам подобається смак арахісу й у вас немає алергії на ці боби, рекомендуємо неодмінно спробувати що-небудь приготувати з такою пастою - впевнені, ви не залишитеся байдужими!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7421