Як і з чим їсти сир із білою пліснявою

06.01.2023 12:14

Як і з чим їсти сир із білою пліснявоюСири з благородною білою пліснявою відрізняються особливим смаком та ароматом, і важливо знати, як їх вживати та із чим краще поєднувати, щоб розкрити потенціал таких сирів повністю. Сьогодні ми пропонуємо вам з’ясувати, як і з чим потрібно їсти сир із білою пліснявою.

У вітчизняних умовах найбільш відомими представниками групи сирів із білою пліснявою можна назвати брі та камамбер — обидва ці сири виробляються у Франції та високо цінуються гурманами за ніжну текстуру та багатий вершковий смак.

Сир брі є одним із найдавніших французьких сирів. Спочатку його робили тільки в однойменній французькій провінції, що входить до центрального регіону Іль-де-Франс, але в наші дні виготовляють і в інших місцях, а також навіть за межами Франції. У брі зазвичай блідий колір із сіруватим відтінком, а його смак може варіюватися від фруктового до грибного.

Камамбер у його нинішньому вигляді з’явився значно пізніше, ніж брі, — лише в ХІХ столітті. Як і брі, камамбер зовні покритий скоринкою, поверх якої росте «шляхетна» пліснява. Колір камамберу варіюється від білого до світло-вершкового, а його смак дуже ніжний, трохи грибний. У рецептах різних страв брі й камамбер через схожі смакові якості зазвичай вважаються взаємозамінними, проте справжні цінителі ніколи не сплутають ці сири між собою.

Із чим подавати сири з білою пліснявою до столу?

І брі, і камамбер цілком самодостатні, і ви можете подати їх до столу як окрему страву. Для цього сири достатньо нарізати трикутними скибочками й викласти на тарілку. Вони добре поєднуються з білими та помірно сильними червоними винами, а також із шампанським. А ще відмінну пару брі або камамберу можуть скласти яблучний і грушевий сидри.

Якщо говорити про поєднання сирів із білою пліснявою з іншими продуктами, то гарну компанію їм складуть горіхи, яблука, груші, свіжий інжир або інжирне варення, а також мед, вишневе варення, білі крекери та свіжий хрусткий багет.

Що приготувати із сирів з білою пліснявою?

Сири з білою пліснявою підходять для приготування різних страв. І насамперед можна згадати таку класику, як запечений камамбер — один із найулюбленіших ласощів серед поціновувачів «пліснявих» сирів.

Щоб запекти камамбер, візьміть головку цього сиру, зробіть зверху кілька надрізів навхрест і нашпигуйте слайсами часнику, «утопивши» їх поглибше. Зверху збризніть оливковою олією і додайте кілька свіжих гілочок чебрецю і розмарину. Запікайте в духовці при 200 °С, поки сир не почне плавитися. Подайте до столу в гарячому вигляді зі свіжим багетом чи чіабатою. Прянощі для запікання можна варіювати, що дозволить щоразу отримувати новий варіант страви. Аналогічним чином можна, до речі, приготувати й сир брі.

А ще й камамбер, і брі можна обсмажити в паніруванні та подати до столу із соусом з журавлини. Для цього візьміть сир, наріжте трикутниками. Обмочуйте сир у збитому яйці, потім у борошні, потім знову в яйці й потім — у панірувальних сухарях. Обсмажуйте на сковороді у великій кількості олії до утворення рум’яної скоринки. Готовий сир викладіть на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир.

Крім того, з брі або камамберу вийде чудова паста з помідорами чері та базиліком. Для такої пасти з 300 г сиру зніміть скоринку й наріжте сир кубиками. До сиру додайте пару зубчиків подрібненого часнику, 300 г нарізаних половинками чері, 7 ст. л. дрібно нарізаного базиліку та терту цедру та сік половини лимона. На смак додайте сіль і перець і залиште на 10 хвилин. Окремо відваріть до готовності пасту, злийте воду й додайте до пасти підготовлену суміш овочів із сиром. Перемішайте та подавайте до столу.

Не забудьте, що сири з білою пліснявою добре підходять для приготування піци, наприклад, знаменитої піци «Чотири сири». Також подібний сир можна використовувати для приготування соусу, додати його в омлет чи пиріг. А найцікавіше, що із сиру з білою пліснявою можна навіть приготувати цукерки!

Наприклад, трюфелі з камамбером можна зробити так. Візьміть 130 г молочного шоколаду, 50 г вершків, 20 г глюкозного сиропу (можна як виняток замінити медом), 12 г вершкового масла та 35 г сиру. Нагрійте в сотейнику до 75 °С вершки, камамбер і глюкозний сироп, вилийте масу на шоколад і дочекайтеся, поки він розтане. Збийте блендером, а коли емульсія охолоне до 35 °С, додайте вершкове масло й ще раз збийте блендером. Залишіть для стабілізації на 8–10 годин у холодильнику, а потім із готового ганаша сформуйте трюфелі та обваляйте їх у какао, мелених горіхах, вафельній крихті тощо.

Незвичайний смак та ніжна консистенція здобули сирам із білою пліснявою світову славу, тому навіть висока вартість подібних сирів не зупиняє гурманів. Єдине, треба пам’ятати, що лише «благородна» пліснява безпечна для вживання в їжу, і якщо сир покритий не білою, а чорною, синьою або зеленою пліснявою, то це свідчить про його псування — такий сир у жодному разі не можна їсти і треба негайно викинути!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7328