Як приготувати дієтичний майонез

11.01.2023 12:59

Як приготувати дієтичний майонезУ рецептах правильного харчування часто пропонується замінювати звичайний майонез дієтичним, який вважається менш калорійним та більш корисним. Але що таке дієтичний майонез? Де його взяти? Про те, як приготувати дієтичний майонез своїми руками, мова докладніше піде далі.

Майонез – класичний соус французької кухні. В оригіналі він готується з рослинної олії, яєчних жовтків, гірчиці та лимонного соку або оцту з додаванням солі та цукру. Вважається, що соус отримав назву на честь іспанського міста Маон, яке якийсь час належало Франції.

Згідно з популярною легендою, під час облоги Маона британськими військами у французів у місті практично повністю закінчилися продукти, залишилися лише яйця та оливкова олія. Кухарі раз-по-раз готували для французького гарнізону яєчню або омлет, що досить швидко набридло офіцерам, і тоді один кмітливий кухар додумався збити олію з яйцями, приправити суміш сіллю і спеціями й подати до столу. Це був соус, згодом названий майонезом.

Щоправда, перші згадки про соус під назвою «майонез» можна знайти у французьких кулінарних книгах XVIII століття, випущених лише через кілька десятиліть після описаних подій, тому навряд чи легенда правдива. Тим більше, що подібні соуси існували в Іспанії та Франції ще задовго до цього і, швидше за все, виникли в декількох регіонах Середземномор'я незалежно.

Однією з головних особливостей майонезу, за яку соус, ймовірно, і полюбили так сильно, є особливо ніжна текстура, яка досягається за допомогою емульгування яєць із олією. При цьому через високий вміст рослинної олії майонез дуже калорійний. До того ж якщо йдеться про сучасний соус промислового виробництва, в його складі можуть міститися різні підсилювачі смаку, штучні ароматизатори та консерванти, які точно не роблять продукт кориснішим для здоров'я.

Висока калорійність класичного майонезу (680 ккал на 100 г) майже автоматично виключає цей соус із ПХ-раціону. Але багатьом не хотілося б повністю відмовлятися від улюбленого соусу, адже він має приємний смак та шовковисту текстуру, що добре доповнює багато продуктів. Ось і виникає необхідність пошуку альтернативних варіантів.

Відразу скажемо, дієтичний майонез — умовна назва, адже будь-яка його варіація не містить повного переліку та пропорцій оригінальних інгредієнтів і тому не може вважатися справжнім майонезом. Проте за схожий зовнішній вигляд, текстуру і смак соус усе ж таки за звичкою називають саме так.

Найпопулярніший варіант приготування низькокалорійного майонезу - це заміна яєць та олії на сметану або йогурт у якості основи. До цих продуктів додається гірчиця, сік лимона, сіль та спеції, у результаті чого виходить смачний соус, калорійність якого буде набагато нижчою, ніж у стандартного майонезу.

Ще одна варіація дієтичного майонезу - на основі м'якого сиру. Для такого соусу потрібно на 150 г сиру взяти 1 ч. л. гірчиці, 2 варені яєчні жовтки, 1 ч. л. лимонного соку, дрібку солі та трохи прованських трав. Потрібно лише скласти інгредієнти в чашу блендера та збити їх разом до однорідності, після чого соус можна подавати.

Наступний варіант низькокалорійного майонезу готується на основі яблучного пюре і може підійти для веганів, а також тих, хто постує чи не вживає молочні продукти та яйця через проблеми зі здоров'ям. Для соусу в цьому випадку потрібно 7 яблук, 100 мл олії, 1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту та сіль за смаком.

Яблука потрібно помити, обсушити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Далі їх потрібно викласти на лист і запекти в духовці приблизно 20-25 хвилин, щоб вони стали м'якими. Відокремте шкірку й подрібніть м'якоть у блендері для отримання пюре.

Це пюре з'єднайте з гірчицею, сіллю та оцтом, за необхідності додайте 1 г стевії, якщо яблука несолодкі. Збивайте блендером і в кілька етапів додайте олію. Готовий майонез поставте в холодильник для стабілізації.

Майонез для правильного харчування, що підходить веганам і тим, хто дотримується посту, ще можна зробити з білої квасолі. Вам знадобиться 200 г консервованої (або попередньо відвареної) квасолі, 50 мл олії, 1 ст. л. гірчиці, 1 ч. л. лимонного соку, 2 г стевії та сіль за смаком. З'єднайте квасолю, гірчицю, лимонний сік, стевію в чаші, збийте блендером, у кілька прийомів додайте олію. Посоліть до смаку. Якщо соус виходить дуже густим, його можна трохи розбавити водою чи відваром від квасолі.

Будь-який дієтичний майонез дає змогу зменшити калорійність раціону, не відмовляючись від звичних страв при переході на правильне харчування. Але навіть таким соусом краще не зловживати, якщо ви дбаєте про своє здоров'я та фігуру: хоча дієтичний майонез і не такий калорійний, як звичайний, він усе одно може бути «небезпечним» при переїданні!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7431