Що зробити із соусом теріякі

27.01.2023 12:08

Що зробити із соусом теріякіСьогодні в супермаркетах і звичайних магазинах у продажу можна зустріти різні продукти азійської кухні, такі як, наприклад, соус теріякі. Але тільки що робити з подібною екзотикою, знають далеко не всі. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися, що зробити із соусом теріякі в домашніх умовах, щоби познайомитися із цим цікавим японським продуктом.

У японській кухні словом теріякі називають як сам соус, так і спосіб обсмажування в ньому різних видів м’яса або риби. У соусі міститься цукор, який під час обсмажування карамелізується, надаючи готовій страві характерного блиску — звідси й назва «теріякі», яку з японської можна перекласти як «смажене до блиску».

Класичний соус теріякі готується із соєвого соусу, цукру, японської горілки саке або японського рисового вина мірину. Він має характерну густу консистенцію і може використовуватися в кулінарії в різний спосіб — як маринад, салатна заправка або її інгредієнт, топінг або діп тощо.

Традиційно в японській кухні соус теріякі використовується в приготуванні страв із м’яса, риби та морепродуктів, але за межами Японії цей соус так полюбився гурманам, що його почали подавати також і до овочів, грибів, різних гарнірів і взагалі практично до будь-яких страв. Але, звичайно ж, є кілька найбільш вдалих кулінарних поєднань, де теріякі зможе виявити свої найкращі якості.

Курка із соусом теріякі

Курка теріякі — мабуть, найвідоміша та найпопулярніша страва із цим соусом. Приготувати курку теріякі можна по-різному, наприклад, дуже просто і швидко робиться курка ось за яким рецептом.

Візьміть на 600 г курячого філе 200 мл соусу теріякі, 1 болгарський перець і 1 моркву, за бажанням візьміть ще 1 перчик чилі. Для подачі страви до столу підготуйте приблизно 50 г білого кунжуту.

Куряче філе наріжте на порційні шматки, додайте до нього дрібно порубаний перець чилі й залийте соусом теріякі. Поставте в холодильник на 1 годину, щоб філе промаринувалося.

Тим часом наріжте тонкою соломкою болгарський перець та очищену моркву, обсмажте в сковороді на олії до золотистої скоринки, а потім додайте замариноване філе та соус. Накрийте кришкою сковороду й тушкуйте курку приблизно 20 хвилин. Готову страву перед тим, як подати, посипте підготовленим кунжутом (для яскравішого смаку та аромату кунжут можна трохи обсмажити на сухій сковороді).

Креветки в соусі теріякі

Креветки відмінно поєднуються із соусом теріякі, і є чимало варіантів їх приготувати з додаванням соусу. Наприклад, із замаринованих у теріякі креветок (великих) можна приготувати неймовірно смачні шашлички на грилі або на мангалі, додавши шматочки ананасів та половинки помідорів чері. А ще цікавими будуть креветки з ананасом у соусі теріякі.

Для цієї страви на 500 г очищених креветок візьміть по 0,25 ст. соусу теріякі, ананасового соку та ананасового пюре, 1 свіжий ананас, 1 ч. л. кунжутної олії та 1 ст. л. будь-якої рослинної олії без запаху. Для подачі готової страви візьміть кілька пір’їнок зеленої цибулі.

Спочатку приготуйте маринад для креветок, з’єднавши соус теріякі та ананасовий сік. Покладіть в отриманий маринад креветки та залиште в холодильнику на 10–20 хвилин. У сковороді або воку розігрійте олію без запаху і швидко обсмажте на сильному вогні креветки. Перекладіть їх на тарілку.

У сковороду вилийте маринад і уваріть наполовину. Додайте ананасове пюре та нарізаний шматочками свіжий ананас. Перемішайте та рівномірно прогрійте. Зніміть отриману масу з вогню, додайте креветки та кунжутну олію. Посипте зеленою цибулею, перш ніж подавати до столу.

Локшина із соусом теріякі

У Японії різні види локшини — пшенична, гречана, рисова — часто готуються і подаються якраз із соусом теріякі. Тому відчути дух японської кухні вдома можна, приготувавши із цим соусом саме локшину та доповнивши страву овочами, грибами, м’ясом чи рибними інгредієнтами.

Так, прекрасною ситною стравою стане рисова локшина із соусом теріякі та овочами. Для такої страви вам знадобиться власне 150 г тонкої рисової локшини, 200 г свіжих печериць, 1 солодкий перець, 250 г помідорів чері, 100 г зеленого горошку (замороженого), 4 ст. л. оливкової олії, трохи кунжуту та соус теріякі за смаком.

Перець та помідори дрібно наріжте. Гриби дрібно наріжте та обсмажте в сковороді на оливковій олії до готовності. Додайте до них перець і помідори, трохи посоліть і додайте свіжий або замочений в окропі на 10 хвилин заморожений горошок. Продовжуйте обсмажувати.

Паралельно відваріть у киплячій воді рисову локшину протягом 3 хвилин. Відкиньте локшину на друшляк, промийте холодною водою і додайте до овочів. Залийте до смаку соусом теріякі, обсмажте ще 1 хвилину й додайте кунжут. Готово!

Свинина чи яловичина із соусом теріякі

Вживання свинини та яловичини було не надто характерним для японців за старих часів через те, що ні в Японії, ні в сусідніх країнах не вирощувалася м’ясна худоба. Але все ж таки наприкінці XIX століття, зі зростанням числа іноземців у країні, японці оцінили смак і користь м’ясних продуктів і включили їх у свій раціон.

Сьогодні в японській кухні є якініку, тонкацу, кацудон, какуні та багато інших м’ясних страв. І, звичайно ж, свинину та яловичину японці тепер готують навіть із соусом теріякі. Наприклад, м’ясо можна просто замаринувати в цьому соусі, а потім обсмажити на добре розпеченій сковороді до рум’яної скоринки, після чого треба додати до м’яса залишки маринаду й ще кілька столових ложок соусу, а потім готувати приблизно 5–7 хвилин.

Секрет успіху подібної страви — у високій якості м’яса, невеликих шматочках та швидкому обсмажуванні на сильному вогні, що дозволить «запечатати» м’ясний сік усередині та зберегти свинину чи яловичину соковитою. Подати готове м’ясо потім можна з будь-яким гарніром до смаку, але щоб дотриматися японської традиції, вибирати рекомендуємо, звичайно ж, рис.

Соус теріякі підходить, як бачите, до безлічі страв, а смак його можна назвати універсальним. Сьогодні він цілком доступний за будь-якого бюджету, а за необхідності його навіть можна зробити в домашніх умовах із цілком доступних у вітчизняних умовах інгредієнтів. Так що сміливо експериментуйте та пробуйте різні варіанти, щоб знайти «свій» рецепт.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7087