Як прикрасити торт аерографом

27.01.2023 15:11

Як прикрасити торт аерографомЯкщо для вас торт - це не просто їжа, а справжнє поле для творчості, вам, напевно, цікаво знайомитися з новими техніками декору, які використовуються в сучасному кондитерському мистецтві. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися докладніше про те, як прикрасити торт аерографом у домашніх умовах.

Аерограф - це спеціальний пристрій для рівномірного дрібнодисперсного розпилення фарби. Аерографи широко використовуються у будівництві, ремонті житла та офісів, фарбуванні автомобілів, а також образотворчому мистецтві та, з недавніх пір, кулінарії.

Невідомо точно, хто першим додумався використовувати аерограф для декору тортів, але результат виявився вражаючим. І сьогодні прикрашання тортів та інших десертів за допомогою подібного приладу досить поширене.

Всупереч популярній думці, якихось спеціальних «кондитерських» аерографів не існує. І ті пристрої, що пропонуються в магазинах кондитерських товарів, насправді зовсім не відрізняються від будь-яких інших аерографів. Але це, втім, не означає, що для декорування тортів підійде будь-який аерограф!

Тут потрібен прилад, що відповідає певним характеристикам. Наприклад, діаметр сопла для розпилення фарби має становити приблизно 2-5 мм, потужності компресора вистачить малої чи середньої, а спосіб керування краще вибирати залежний, особливо новачкам. Втім, на особливості вибору аерографа дуже впливає те, як саме його планується використовувати.

У кондитерській справі аерограф використовується або для повного або часткового фарбування різних поверхонь, або для виконання різних візерунків, розпису. У тому випадку, якщо потрібно просто багато й часто фарбувати всю поверхню торта в один колір, вистачить аерографа з одним соплом досить великого діаметру, якщо ж потрібен прилад для промальовування дрібних деталей та створення градієнта, краще взяти модель із кількома змінними соплами різних діаметрів.

Тут, до речі, важливо розуміти різницю між аерографом та фарбопультом. Хоча обидва прилади призначені для розпилення фарби, є відмінність у їх використанні на практиці: фарбопультом обробляють, як правило, великі поверхні (скажімо, «велюрять» торти), тоді як аерограф частіше використовується саме для фарбування невеликих ділянок поверхні, окремих деталей декору або згадуваного вище градієнта.

Які барвники можна використовувати для аерографа? В ідеалі - спеціальні, що підходять саме для розпилення. Формули подібних харчових барвників розроблені так, щоб вони не «забивали» сопла аерографа, рівномірно лягали на поверхню, що фарбується, і давали насичений колір уже з першого шару.

Барвники для аерографів продаються вже в готовому вигляді й підходять для використання відразу. Однак їх ціна, як правило, велика, а палітра кольорів може бути досить обмежена, що примушує шукати альтернативи. Такими альтернативами можуть стати звичніші в домашніх умовах гелеві або порошкоподібні барвники. І ті, й інші потрібно попередньо розвести водою, спиртом чи горілкою, а вже потім наливати в аерограф.

На яких покриттях чи матеріалах можна використовувати аерограф у декорі тортів? Загалом, практично на будь-яких, включно із різноманітними кремами для вирівнювання (білковим заварним, білково-масляним, кремчізом, ганашем на білому шоколаді), кондитерською мастикою, глазур’ю, шоколадом, рисовим, вафельним чи цукровии папером. Потрібно лише правильно підібрати барвник та техніку нанесення, щоб отримати задуманий результат.

Наприклад, на свіжому кремовому покритті аерограф можна використовувати відразу тільки в тому випадку, якщо не застосовуються трафарети, оскільки вони можуть пошкодити шар крему. Якщо ж планується трафаретний розпис, то торт потрібно попередньо підморозити близько 20-30 хвилин, аби кремове покриття затверділо й можна було без проблем закріпити, а потім зняти трафарет. При цьому білковий крем для подібних маніпуляцій не підходить, оскільки навіть після морозилки залишається м'яким і податливим.

У випадку з мастикою або будь-яким їстівним папером (вафельним, цукровим, рисовим) нічого заморожувати й чекати не потрібно, але барвник для аерографа слід розводити не водою, а спиртом або горілкою так шар фарби швидше висохне й не деформує основу. Так само, при фарбуванні з аерографа деталей із шоколаду або шоколадної глазурі необхідно використовувати жиророзчинні барвники та відповідний розмір сопла.

Як користуватися аерографом?

Аерограф складається з компресора, шлангу, по якому нагнітається повітря, і ручки-пістолета, де розташована ємність для фарби та носик-сопло. Щоб розпочати роботу, необхідно з'єднати всі вузли конструкції разом, включити прилад у мережу й налити в ємність потрібний барвник.

На ручці аерографа є курок, за допомогою якого регулюється подача фарби. Натискаючи цей курок, можна включати подачу повітря, а відтягуючи його - регулювати витрату фарби. При цьому можна додатково регулювати результат, наближаючи сопло до оброблюваної поверхні або віддаляючи його. У середньому, наносити фарбу аерографом рекомендується з відстані 15-20 см від торта.

Важливо пам'ятати, що фарба розпорошується не тільки на торт, а й на все, що є поряд. Тому для збереження навколишніх поверхонь в чистоті рекомендується захистити їх плівкою/папером або ж використовувати так званий короб - велику коробку без передньої стінки, яка «прийме на себе» всі надлишки фарби з аерографа. Після закінчення роботи аерограф обов'язково потрібно відключити від мережі, розібрати та промити, щоб засохлі частки барвника не закупорили сопло.

До речі, якщо ви робите торти лише час від часу, то придбання власного аерографа може бути зайвим, адже навіть найскромніші та бюджетні моделі такого приладу однаково коштують чимало. Але у цьому випадку може виручити так званий ручний аерограф, що складається зі шприца-розпилювача й резервуарів для барвників, - ціна на нього набагато нижча. При цьому користуватися таким пристроєм досить просто, і якщо пристосуватись, то результат вийде не гірше, ніж із професійним аерографом.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7443