Як смачно приготувати креветки? Ідеї від досвідчених господинь

02.02.2023 12:42

Як смачно приготувати креветки? Ідеї від досвідчених господиньНа вітчизняних столах креветки з'являються не надто часто, адже це досить дорогий продукт, який вважається делікатесом. І тим більше шкода буває не знати, що саме можна зробити з креветками, крім як відварити їх у підсоленій воді. Пропонуємо вам заповнити цю прогалину і з'ясувати, як смачно приготувати креветки, прямо зараз .

У природі існують сотні видів креветок, багато з яких є об'єктами промислового лову або ж вирощуються в аквакультурі. Креветки розрізняються за розмірами й місцем вилову (або вирощування), як правило, дорожче коштують великі креветки з теплих морів.

Після вилову свіжі креветки можуть зіпсуватися вже за кілька годин. Тому при видобутку в промислових обсягах вони одразу ж на судах проходять обробку: заморожуються або ж відварюються, а потім заморожуються. У результаті в магазини та супермаркети креветки завжди потрапляють лише замороженими!

Проте заморозки не потрібно боятися, адже вона допомагає зберегти якість та смак м'яса креветок на високому рівні. А що дійсно погано, так це розморожування та повторне заморожування: кристалики льоду псують текстуру м'яса і знижують його смакові властивості. До того ж, креветки можуть просто зіпсуватися і стати непридатними для вживання.

Вибираючи креветки в магазині, оцініть їхній вигляд. На панцирях не повинно бути темних плям, «хвостики» мають бути загнутими, льоду не має бути багато. При цьому краще не беріть так звані охолоджені креветки - це той же заморожений продукт, просто вже розморожений продавцями; ви ніколи не можете знати, скільки пролежали такі креветки на прилавку.

Для приготування в домашніх умовах підійдуть креветки будь-якого різновиду та розміру, які вам доступні. Гнатися саме за великими креветками немає особливого сенсу, хіба що чистити їх буде зручніше (якщо вони попередньо не очищені). Після покупки обов'язково розморозьте креветки перед приготуванням, але не поспішайте: помістіть цих ракоподібних на нижню полицю холодильника не менше ніж на 5-6 годин, щоб вони розморозилися максимально повільно.

Не розморожуйте креветки в мікрохвильовій печі або в гарячій воді! Якщо ви дуже поспішайте, допустимо помістити креветки в пакеті в ємність із водою кімнатної температури, але по можливості все ж таки дайте продукту розморозитися природним способом.

Креветки прийнято перед вживанням відварювати - це найпростіший і найшвидший варіант. Але також креветки можна смажити, тушкувати й запікати, маринувати, готувати на грилі або у фритюрі. Найголовніше правило, що діє для будь-якого способу термічної обробки, - креветки не можна готувати довго, інакше їх м'ясо стає «гумовим».

Наприклад, свіжозаморожені креветки потрібно варити, смажити, запікати або тушкувати, поки панцирі або м'ясо не порозовіють. Якщо ж у вас варено-морожені креветки, то їх досить розморозити й опустити в окріп не більше ніж на 1 хвилину або дуже швидко обсмажити на сковороді.

М'ясо креветок добре поєднується з вершками, сиром, білим вином, рисом, пастою, часником, медом, томатами, кропом, петрушкою, лимоном, чилі, салатною зеленню, грушами, імбиром, соєвим соусом тощо. Креветок можна готувати в стилі популярних (і не дуже) національних кухонь або ж у стилі ф'южн, коли поєднуються інгредієнти або техніки приготування, взяті з різних рецептів.

Як можна смачно приготувати креветки своїми руками? Зверніться до вже згаданих кухонь і приготуйте, скажімо, іспанську паелью, італійське різотто, азіатські спринг-роли, японську темпуру або тайський том- ям. Або ось вам ще кілька дуже смачних ідей від досвідчених господинь.

Креветки в часниковому соусі

Така страва ще називається «шрім скампі». Приблизно на півкіло очищених розморожених сирих креветок потрібно взяти 4 зубчики часнику, кілька столових ложок оливкової олії, чайну ложку солі, чверть склянки білого сухого вина, столову ложку лимонного соку, 100 г вершкового масла, мелений червоний перець і свіжу петрушку для сервірування.

Приготуйте маринад з 2 зубчиків часнику, 1 ст. л. оливкової олії та солі. У цей маринад помістіть креветок і залиште на 1 годину. 2 ст. л. оливкової олії розігрійте на сковороді, обсмажте креветки по 1 хвилині з кожного боку, вийміть шумівкою і відкладіть убік.

В олію, що залишилося на сковороді, додайте часник, нарізаний часточками, червоний перець, вино й лимонний сік, через 2 хвилини додайте вершкове масло. Через 5-6 хвилин поверніть креветки на сковороду, потушкуйте приблизно 2 хвилини, ретельно перемішавши. Зніміть із вогню, подавайте, посипавши подрібненою петрушкою. До страви добре підійдуть підсмажені до хрусткої скоринки скибочки хліба.

Креветки у фритюрі

Така страва відрізняється простотою приготування, але для неї потрібні достатньо великі екземпляри креветок. Візьміть 700 г великих свіжоморожених креветок, розморозьте, очистіть, залишивши хвостики, видаліть чорну жилку, промийте. Збийте 2 яйця із сіллю за смаком. Окремо змішайте борошно та панірувальні сухарі (по половині склянки).

У глибокій сковороді розігрійте близько половини склянки олії без запаху. Креветки вмочуйте в яєчну суміш, обвалюйте в суміші борошна й сухарів і смажте у фритюрі до золотистого кольору. Готові креветки виймайте шумівкою і викладайте на паперові рушники, щоб увібрався зайвий жир. Подавайте з різними соусами для макання.

Запечені із сиром креветки

Така страва стане відмінним варіантом закуски. Для нього знадобляться великі сирі «королівські» креветки, попередньо розморожені та очищені. На 25 шт. креветок вам знадобиться 0,25 ст. майонезу, часниковий порошок та мелений чорний перець за смаком, 120 г тертого сиру та свіжа подрібнена петрушка для подачі.

Кожну креветку надріжте вздовж спинки, не розрізаючи до кінця, розпластайте, щоб отримати «метелика». Викладіть на застелений папером для випікання лист. Кулінарним пензлем змастіть кожну креветку майонезом, посипте часниковим порошком та меленим перцем. Посипте тертим сиром. Запікайте в розігрітій до 180°С духовці близько 10 хвилин. Готово!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7448