Як приготувати соєвий сир тофу в домашніх умовах

15.02.2023 10:37

Як приготувати соєвий сир тофу в домашніх умовах Соєвий сир тофу — один із найпопулярніших сьогодні замінників молочного сиру у вегетаріанській та пісній кухні. Такий сир робиться на основі соєвих бобів; він має нейтральний смак і чудово підходить для приготування найрізноманітніших страв. Про те, як приготувати тофу в домашніх умовах, докладніше йтиметься далі.

Вважається, що тофу винайшли у II столітті до н. е. у Китаї, коли в блюдо з розтертими соєвими бобами випадково потрапила морська вода і спричинила коагуляцію маси. З Китаю соєвий сир тофу поширився до Японії, де й отримав таку назву. Сьогодні тофу є одним з основних продуктів харчування в Китаї, Японії, Таїланді, В’єтнамі, Кореї.

У вітчизняних умовах сир тофу набув популярності разом із поширенням японської кухні. Завдяки великому вмісту високоякісного білка такий сир високо цінується вегетаріанцями, веганами, а також тими, хто дотримується релігійних постів. Тофу можна запікати, смажити, тушкувати та варити, його можна додавати в супи та гарячі страви, можна використовувати для начинки пиріжків і навіть подавати на десерт, тому такий продукт можна назвати по-справжньому універсальним із кулінарної точки зору.

Тофу в наші дні продається в різних країнах світу, але у вітчизняних умовах його все ще не скрізь можна знайти. Тому якщо ви хочете скуштувати страви з такого сиру, ви можете приготувати його самостійно. Вам для цього знадобляться лише соєві боби, вода та трохи лимонного соку.

Взагалі тофу робиться із соєвого молока, але купити готове соєве молоко іноді буває не простіше, ніж знайти сам тофу, тому спочатку буває зручніше зробити молоко із соєвих бобів, а вже потім із нього приготувати тофу. Для цього візьміть соєві боби та замочіть їх у холодній воді на добу. Воду змініть 2–3 рази, а для видалення присмаку трави додайте пару дрібок харчової соди. Після замочування трохи помніть руками боби, щоб видалити лушпиння, а потім залийте водою для видалення лушпиння і промийте боби.

Коли боби підготовлені, можна починати приготування молока. Робиться воно в різний спосіб, наприклад, набряклі після замочування соєві боби можна просто двічі пропустити через м’ясорубку й залити холодною кип’яченою водою, після чого дати постояти 3–4 години і процідити через друшляк, застелений складеною в кілька шарів марлею. Популярний також і інший спосіб отримання молока: замочені боби з водою невеликими порціями подрібніть у блендері до однорідної кашки, а потім варіть приблизно 20–25 хвилин (після закипання) і процідіть через полотняний мішечок або складену в кілька шарів марлю.

Коли соєве молоко готове, можна переходити безпосередньо до приготування тофу. Цей продукт отримують тим же методом, що й сир зі звичайного молока, — додають у вихідну сировину якийсь коагулянт. В оригінальному японському рецепті для отримання тофу використовується спеціальна речовина нігарі, яка одержується випарюванням морської води й містить велику кількість хлориду магнію. У домашніх умовах нігарі прийнято замінювати лимонним соком чи розчином лимонної кислоти.

На 1 л соєвого молока необхідно взяти сік 1 лимона або розчин із 0,5 ч. л. лимонної кислоти та 50 мл води. Молоко доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімального та проваріть приблизно 5 хвилин. Потім поступово влийте в молоко лимонний сік або розчин лимонної кислоти та помішуйте, поки молоко не звернеться. Зніміть масу з вогню, дайте їй трохи охолонути, а потім перелийте в марлю, складену кілька разів, для відділення сироватки. Коли сироватка відокремиться, тофу готовий.

Якщо вам потрібно отримати щільніший тофу, то після відділення основної частини сироватки загорніть кінці марлі й помістіть тофу під прес, наприклад, зверху покладіть кухонну дошку й поставте наповнену водою банку. Чим більше сироватки витече, тим щільнішим буде ваш тофу. Коли консистенція сиру влаштує вас, прибирайте прес і виймайте тофу з марлі. Тепер ви можете різати його як звичайний сир.

Домашній сир тофу не поступається промисловому за смаковими якостями (вираженого смаку-то, власне, тофу не має), а обходиться досить дешево. Тому може з’явитися спокуса приготувати одразу багато тофу, щоб не «возитися» кожного разу із соєвим молоком. На жаль, такий «номер» не пройде, адже тофу не може зберігатися дуже довго: у холодильнику тофу можна зберігати лише десь тиждень, при цьому сир обов’язково потрібно залити водою, яку потрібно міняти щодня впродовж усього терміну зберігання.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6469