Як і з чим їсти мікрозелень

15.02.2023 12:43

Як і з чим їсти мікрозеленьМікрозелень сьогодні у тренді, і у продажу можна зустріти безліч варіантів як готового мікрогрина, так і наборів для домашнього вирощування. Ось тільки що з таким продуктом робити? Як і з чим їсти мікрозелень, щоб було смачно та корисно? Розкажемо про це докладніше.

Мікрозеленню називають молоді паростки найрізноманітніших городніх культур, наприклад, зазвичай це горох, соняшник, люцерна, крес-салат, кукурудза, сочевиця, базилік, петрушка, кінза, кріп, нут, рис, овес, редис, гірчиця тощо. Смак у мікрозелені може бути різним, наприклад, солодкуватим, пекучим, пряним та інш.

У кулінарії мікрозелень спочатку використовувалася виключно як декоративний елемент, але зараз це «повноправний» інгредієнт всіляких страв. Зокрема з мікрозеленню можна готувати різні м'ясні та рибні страви, яйця пашот, овочеві салати, бутерброди та тости, мюслі, бутербродні сирні пасти, густі соуси, супи, а також десерти.

Найголовніша умова застосування мікрозелені — вона має бути свіжою. Ні термообробка, ні заморожування не підходять для мікрозелені, якщо ви хочете зберегти максимальну кількість корисних речовин у ній. До того ж мікрогрін при обробці втрачає пружність і соковитість, перетворюючись на не дуже апетитну на вигляд масу. Так що додавати будь-яку мікрозелень у ту чи іншу страву потрібно безпосередньо перед подачею до столу.

Мікрозеленню можна доповнювати, як уже говорилося, різні страви. Але який саме вид мікрозелені краще буде поєднуватися з тими чи іншими інгредієнтами? Відповідь це питання можна знайти, самостійно експериментуючи з комбінаціями, а можна скористатися вже перевіреними рекомендаціями.

Так, мікрозелень руколи особливо добре підходить до яловичини, птиці та риби. Мікрогрін редиски, гірчиці та дайкону рекомендований до страв з морепродуктів, особливо якщо це щось із японської кухні.

До рибного або м'ясного стейку можна додати рости коріандру або базиліка — це надасть страві нових смакових відтінків. Мікрозелень соняшнику та гороху має солодкуватий смак і вдало доповнює салати, бутерброди, супи, а також м'ясні страви.

Мікрозелень цибулі-різанця має виражений, але при цьому м'який цибульний смак і аромат, а тому легко може бути використана як альтернатива «дорослій» цибулі у звичних стравах. Зі свого боку, мікрогрін крес-салату, кропу та розмарину вважається найбільш підходящим для рибних запіканок з картоплею, кисломолочним та м'яким сиром.

Мікрозелень підходить, крім іншого, для доповнення ще різних десертів. І, наприклад, мікрогрином м'яти, солодкого базиліка, кервелю, анісу або меліси можна прикрашати тістечка, торти, солодкі запіканки та фруктові салати.

Важливо пам'ятати, що не всяка мікрозелень може «солювати» у страві, і важливо не переборщити з її кількістю, якщо ви хочете підкреслити смак та аромат основних продуктів. У той же час, існують рецепти, де саме мікрозелень виступає одним з головних інгредієнтів.

Наприклад, з мікрозеленню можна приготувати смузі — поживні густі коктейлі. Так, для приготування вітамінного смузі візьміть 0,5 ст. будь-якої мікрозелені, 1 яблуко, 100 г будь-яких ягід, шматочок імбирного кореня 1 см і 100 мл води або рослинного молока. Збийте всі інгредієнти в блендері до однорідності та подайте готовий коктейль, прикрасивши кількома пагонцями мікрозелені.

Або ось, скажімо, рецепт детокс-смузі з мікрогрином гороху. Для приготування візьміть на 100 г мікрозелені 2 ст. л. вівсяних пластівців, 2 очищених ківі, 200 мл свіжого апельсинового соку і чайну ложку меду. Збийте в блендері та вживайте відразу ж.

З мікрозеленню багато страв стають смачнішими і кориснішими, так що цей продукт безперечно вартий уваги. Тим більше, що, як вже згадувалося, в домашніх умовах можна виростити власний мікрогрін прямо на підвіконні, а значить до вашого столу у вас будуть під рукою завжди максимально свіжі паростки.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7459