Як і скільки зберігати яйця

23.02.2023 07:23

Як і скільки зберігати яйця Курячі яйця дуже корисні, тому вони мають бути в повсякденному раціоні. Але, на жаль, якщо вони пролежали на полиці магазину або в домашньому холодильнику занадто довго, то замість користі можна отримати серйозну шкоду для здоров’я. Тому про те, як і скільки зберігати яйця в домашніх умовах, докладніше йтиметься далі.

Правильне зберігання продуктів — запорука їхньої свіжості та безпеки при вживанні. Але багато хто сьогодні не дуже цікавиться термінами зберігання тих чи інших продуктів, а свіжість звикли визначати просто за запахом. На жаль, такий підхід загрожує харчовими розладами й навіть отруєннями, якщо випадково з’їсти вже зіпсовану їжу.

Загалом придатність продуктів до споживання залежить від швидкості розмноження в них патогенної мікрофлори, що відбувається під впливом повітря, вологи та сонячного світла. Якщо говорити про курячі яйця, то вони природним чином захищені від дії всіх подібних негативних чинників завдяки міцній шкаралупі, а тому є одним із продуктів із тривалим терміном зберігання. Але, звичайно, не нескінченним.

Справа в тому, що із часом шкаралупа яєць стає все більш пористою і починає пропускати всередину більше повітря, а з ним і різних мікроорганізмів. І чим довше зберігаються яйця, тим більше в них розмножується патогенна мікрофлора, роблячи їх непридатними для споживання.

Як і скільки зберігати сирі яйця?

З урахуванням вищевикладеного, ДСТУ 5028:2008 визначає термін зберігання сирих яєць 7 діб для дієтичних яєць і 25 діб для столових яєць за температури від 0 до 20 °С і 12 діб для митих яєць за температури від 5 до 15 °С. При цьому оптимальна температура зберігання становить 0–5 °С, а яйця краще зберігати на полиці, а не на дверцятах.

Цікаво, що домашні яйця зберігаються значно довше за фабричні — до 90 днів, тобто до 3 місяців. При цьому важливо не мити їх і зберігати в темному, сухому та прохолодному місці — підійде як холодильник, так і комора. Бажано, щоб яйця під час зберігання не торкалися одне одного та були захищені від контакту з іншими продуктами.

Оптимальним місцем зберігання в холодильнику є висувні ящики для фруктів, овочів і зелені, де підтримується правильна температура й немає її перепадів при відкриванні й закриванні дверцят.

Як і скільки зберігати варені яйця?

Якщо зі зберіганням сирих курячих яєць усе ясно, то як бути з вареними? У випадку з круто звареними яйцями термін зберігання залишається досить значним — до 10 днів за умови зберігання в холодильнику. Якщо ж зберігати круто відварені яйця за звичайної кімнатної температури, то вони залишаються придатними для вживання приблизно 3–4 дні. Щоправда, такі терміни зберігання варених яєць актуальні для цілих яєць, шкаралупа яких не має тріщин і сколів. А якщо ні, то встигнути вжити їх потрібно впродовж найближчих пари днів.

Цікаво помітити, що пофарбовані на Великдень варені яйця зберігаються завжди трохи довше, ніж звичайні. Це прийнято вважати великоднім дивом, але секрет досить простий: шар фарби, що покриває шкаралупу, створює додатковий захист від проникнення хвороботворних бактерій, тому яйця довше залишаються свіжими. Крім того, багато господарок натирають забарвлені яйця олією для блиску, а вона також створює захисну плівку на шкаралупі.

Як і скільки зберігати сирі жовтки та білки яєць?

Буває так, що після приготування певних страв залишаються незатребуваними сирі вже розбиті яйця або ж окремо жовтки та білки. Правила та способи зберігання в цьому випадку відрізнятимуться від правил для цілих яєць.

Так, без шкаралупи сирі жовтки можуть зберігатися до 3–4 днів, а білки — до 5 днів. Вони обов’язково мають знаходитися в чистій та щільно закритій ємності, а якщо ємність не закрита, то термін зберігання становить лише 2 дні. Крім того, без кришки яєчні жовтки під час зберігання просто висихають і втрачають свої властивості.

Якщо потрібно зберегти білки та жовтки від яєць довше за кілька днів, то допоможе в цій ситуації лише морозильна камера — у ній яєчні продукти можуть зберігатися аж до пів року. Ось тільки якщо білки після розморожування повністю зберігають свої властивості та текстуру, то жовтки стають в’язкими та схожими на желе. Тому перед заморожуванням жовтки прийнято змішувати з невеликою кількістю цукру або солі.

Заморожувати білки та жовтки можна у звичайних чистих контейнерах, які рекомендується заповнювати не до самого верху. Бажано на кожному контейнері робити написи, що повідомляють, коли було заморожено білки або жовтки і скільки їх у кожному контейнері.

Зазначимо, що розморожування білків і жовтків треба проводити тільки в холодильнику, а повторному заморожуванню ці продукти піддавати вже не можна, так що краще відразу розморожувати рівно стільки білків чи жовтків, скільки вам потрібно.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7063