Що приготувати з рису

16.03.2023 09:03

Що приготувати з рисуРис дуже поживний і багатий на корисні речовини, проте не завжди господині знають, що приготувати з нього для домашніх. Пропонуємо вам з’ясувати, що приготувати з рису, щоб урізноманітнити щоденний раціон.

Рисова каша на воді чи молоці, рис з овочами та домашній плов із куркою чи свининою — ось, мабуть, і весь асортимент страв із рису, які найчастіше з’являються на вітчизняних столах. Але, звичайно ж, насправді варіантів смачних та апетитних страв із рисової крупи набагато більше, і потрібно лише виявити кмітливість та фантазію, щоби банальний на перший погляд інгредієнт перетворити на справжній кулінарний шедевр.

Про те, що в домашніх умовах із рису ви можете приготувати, крім каші та плову, ще й голубці, фаршировані перці або запіканку, достатньо лише згадати, адже подібні страви досить відомі й поширені. А ось про незвичайні для вітчизняних господарок варіанти рисових страв поговоримо докладніше.

Смажений рис

Смажений рис популярний у багатьох країнах Азії, а також у США, де його популяризували емігранти. Як правило, страва готується із попередньо відвареного рису в сковороді або воку й може містити м’ясо, яйця, овочі, морепродукти чи гриби. Приправляти смажений рис прийнято перцем чилі, соєвим соусом, насінням кунжуту, часником, коріандром тощо.

Смажений рис із куркою по-китайськи — один із найпопулярніших варіантів цієї страви. Для його приготування заздалегідь відваріть розсипчастий рис. У глибокій сковороді (або воку, якщо є) розігрійте трохи рослинної олії, додайте дрібно нарізане куряче філе, пару столових ложок соєвого соусу та чайну ложку лимонного соку. Обсмажте на сильному вогні до готовності, перекладіть у тарілку чи каструльку.

Окремо в олії обсмажте протягом 1–2 секунд нарізану зелену цибулю, потім додайте дрібно нарубаний часник, через пару секунд додайте дрібно нарізану моркву, обсмажте ще секунду. Далі додайте трохи вершкового масла, кінзу й заздалегідь відварений рис і смажте протягом 2–3 хвилин, постійно помішуючи.

Посуньте рис на один бік сковороди. Вбийте яйця, за хвилину змішайте яйця з рисом. Продовжуйте обсмажувати, доки яйця не згорнуться. Додайте раніше приготоване куряче філе (прямо разом із м’ясним соком, що утворився), сіль і мелений чорний перець, а також близько половини чайної ложки цукру. Наприкінці додайте трохи нарізаної зеленої цибулі, готуйте 1 хвилину і знімайте з вогню. Готово!

Ризото

Ризото, поряд із пастою, є одним із символів італійської національної кухні. Італійці для ризото обов’язково беруть рис сортів Арборіо, Бальдо, Падано, Рома, Марателі або деяких інших, оскільки саме цей рис багатий на крохмаль і дасть потрібний результат. У вітчизняних умовах можна взяти будь-який круглозернистий рис, який знайдеться під рукою.

Щоби приготувати ризото, зазвичай достатньо попередньо обсмажити рис у якомусь жирі, а потім залити водою і тушкувати до готовності. Наприкінці приготування в ризото додаються різні «наповнювачі» — м’ясо, гриби, овочі, морепродукти тощо. Також у страву може бути додана суміш із вершкового масла та сиру пармезан або пекорино.

Єдиного та «правильного» рецепту ризото немає, але є кілька найбільш популярних варіацій. Наприклад, це ризото по-міланськи, приготувати яке можна з рису, курячого бульйону, білого сухого вина та пармезану. Для такого ризото в сотейнику розігрійте по 1 ст. л. оливкової олії та вершкового масла, обсмажте в ньому до м’якості дрібно нарізану цибулю.

До цибулі додайте рис (200 г), обсмажуйте 2 хвилини. Влийте сухе біле вино (100 мл) і дочекайтеся, доки воно повністю вбереться. Далі порціями влийте курячий бульйон (1 л), у якому попередньо розчиніть 1 ч. л. шафрану. Коли ризото практично готове, додайте 1 ст. л. вершкового масла і 50 г тертого пармезану, ретельно перемішайте. За потреби підсоліть.

Паелья

Паелья вважається візитною карткою всієї іспанської кухні, але самі іспанці схильні вважати, що ця страва є символом тільки Валенсії. Традиційна паелья готується на спеціальній сковороді, де потім і подається до столу, причому обов’язково — на відкритому вогні. Ключовими інгредієнтами паельї, окрім рису, виступають шафран та оливкова олія, а інші складники страви можуть бути опціональними.

У вітчизняних умовах найширшу популярність набула паелья з морепродуктами, проте її навряд чи можна назвати повсякденною стравою, якщо ви не живете десь на морському узбережжі. Втім, для святкового столу подібний варіант паельї може бути дуже доречним, тому його все ж таки варто взяти до уваги.

Наприклад, спробуйте приготувати паелью по-барселонськи, для чого візьміть на 400 г рису 0,5 ст. оливкової олії, 8 великих неочищених креветок, 300 г кальмарів, 300 г мідій, 1 морквину, 2 помідори, пучок петрушки, 1 болгарський перець, 100 г зеленого горошку, 3 зубчики часнику, 3 лаврових листи та дрібку шафрану. Також візьміть сіль, перець та базилік за смаком.

Приготуйте бульйон. Для цього креветки очистіть від голів та панцирів, складіть їх у каструльку, залийте 700 мл води та доведіть до кипіння. Додайте в бульйон очищену моркву, 2 зубчики часнику, петрушку, лаврові листочки. Варіть 30 хвилин. Потім зніміть із вогню та процідіть.

З помідорів зніміть шкірку та наріжте їх дрібними кубиками. Тонкою соломкою наріжте болгарський перець. Пропустіть зубчик часнику, що залишився, через прес. Шафран залийте невеликою кількістю теплої води. Кальмари очистіть від плівки та наріжте кільцями. Мідії промийте, ретельно очистивши від піску та водоростей.

У сковороді розігрійте оливкову олію. Обсмажте мідії 5–7 хвилин, посоливши до смаку. Відкладіть мідії убік, а на сковороді обсмажте протягом декількох хвилин креветки, підсоливши їх до смаку. Креветки приберіть, а в сковороду викладіть кальмари, томати, посоліть, додайте базилік та часник. Готуйте 5 хв. Додайте нашаткований перець і зелений горошок. Готуйте 3 хвилини.

Всипте рис і перемішайте. Готуйте 4 хвилини. Влийте бульйон та підготовлений шафран, додайте за смаком сіль та перець. Готуйте ще 7 хвилин. Додайте креветки та мідії та готуйте до м’якості рису.

Джамбалая

Джамбалая — це креольська страва, яка з’явилася колись як адаптація іспанської паельї в Новому Світі. Нині є багато різновидів джамбалаї, зазвичай незмінними інгредієнтами залишаються лише рис і томати, а будь-які інші інгредієнти можуть сильно змінюватисья Наприклад, до їхнього числа можуть входити різні ковбасні вироби, овочі, спеції, риба й морепродукти, зелень.

Для приготування джамбалаї в домашніх умовах добре підійде демократичний рецепт із ковбасками. На 300 г рису візьміть 1 помідор та 100 г томатної пасти, а також 500 мл води. Додайте до вашого набору інгредієнтів 400 г будь-яких ковбасок, 1 болгарський перець, 1 цибулину, 1 ч. л. цукру та пару зубчиків часнику. Також запасіться сіллю, чорним перцем і сушеним базиліком або орегано до смаку.

Наріжте кубиками цибулю та болгарський перець, обсмажте в олії до прозорості цибулі. Додайте нарізані кружальцями ковбаски та нарізаний кубиками помідор. Обсмажуйте, помішуючи, кілька хвилин. Додайте сухий рис і обсмажуйте ще 2–3 хвилини.

Додайте томатну пасту, часник, спеції, цукор. Перемішайте. Залийте холодною водою, доведіть до кипіння та на маленькому вогні готуйте під кришкою 25 хвилин. Вогонь вимкніть, але не знімайте кришку ще 10 хвилин. Потім перемішайте готову страву. Перед подачею до столу прикрасьте зеленню.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7353