Як готувати сирну паску? Секрети та лайфхаки

04.04.2023 14:09

Як готувати сирну паску? Секрети та лайфхакиНа великодньому столі у вітчизняних умовах останнім часом однією з головних традиційних страв є сирна паска — особливий десерт у вигляді усіченої піраміди, що символізує Гроб Господній. Сьогодні ми розповімо вам, як готувати сирну паску своїми руками, а також поділимося головними секретами та лайфхаками, які допоможуть зробити цей святковий десерт ідеальним.

Звичай готувати паску з сиру здавна був широко розповсюджений у центральних та східних регіонах України, тоді як на заході країни про таку страву здебільшого не знали. Втім, зараз жодних регіональних прив'язок приготування сирної паски не має: таку смакоту роблять господині з різних регіонів і навіть країн.

Головним інгредієнтом сирної паски є кисломолочний сир. Він обов'язково має бути найвищої якості і, звісно ж, свіжий, при цьому він не повинен бути надто вологим чи кислим. Додатково до складу сирної паски включаються цукор або інші солодкі інгредієнти, а також вершкове масло, сметана або вершки, родзинки, горіхи, цукати, прянощі. Прикрашаються сирні паски по-різному, найчастіше родзинками, цукатами або горіхами.

Сирна паска є одним з основних продуктів великоднього кошика, тобто її разом з випеченими пасками та крашанками чи писанками освячують у церкві під час святкової служби. Сирна паска, на відміну від просто паски, довго не зберігається, тому її завжди було прийнято робити в останню чергу і не надто великого розміру.

За способом приготування традиційні сирні паски бувають сирими та вареними (заварними), а в сучасних варіаціях зустрічаються також і паски на желатині. Обов'язковою для приготування паски з сиру завжди була спеціальна дерев'яна розбірна форма, що зветься пасківником, але в наші дні пасківники бувають також і пластиковими, а крім того, господині користуються і будь-якими іншими зручними для них формами.

Щоб зробити традиційну сирну паску своїми руками, потрібно взяти хороший сир і протерти його через дрібне сито 1 або 2 рази, щоб зробити його максимально однорідним. Якщо сир надто вологий, попередньо треба віджати з нього сироватку, загорнувши у кілька шарів чистої марлі і поклавши під прес.

До сиру далі можна додати інші інгредієнти за рецептом. У сучасних умовах для змішування інгредієнтів паски зручно використовувати побутовий занурювальний блендер, але якщо його немає - не біда, адже підійде і звичайна ложка, виделка або віночок. Якщо паска сира, то продукти для неї досить змішати і викласти в пасківник, а для заварної паски сирну масу потрібно протягом декількох хвилин проварити.

Пасківник для класичної сирної паски в кілька шарів застеляється марлею, вільні кінці якої мають бути досить довгими. Щоб марля добре прилягала до поверхні форми і на готовій пасці залишився візерунок, її потрібно намочити і віджати. Пасківник слід встановити широкою стороною вгору на глибоке блюдо, а потім наповнити сирною масою, при цьому бажано кілька разів відстукати пасківником об стіл, щоби маса розподілилася максимально рівномірно і заповнила всі порожнечі.

Далі залишається тільки загорнути краї марлі нагору і поставити на майбутню паску невеликий вантаж, скажімо, банку або кухоль з водою. Вантаж потрібний, щоб із сирної маси вийшла зайва рідина – сироватка. Вона скупчується у блюді, і перші кілька годин після наповнення пасківника сироватку слід зливати.

Форму з паскою потрібно помістити в холодильник не менше ніж на 12 годин, щоб сирна маса досить спресувалась і набула характерної текстури. Далі потрібно розгорнути краї марлі, акуратно перевернути паску на пласке сервірувальне блюдо і зняти пасківник, а також марлю. Після цього готовий десерт можна повернути в холодильник, де його слід зберігати до прикрашання і подачі.

Ми розповіли вам про традиційний спосіб приготування сирної паски, але є й сучасні варіанти. Наприклад, досить часто хазяйки хочуть робити паску без марлі, щоб на ній не було характерного сітчастого відбитка. На цей випадок є цікавий лайфхак: замість того, щоб вистилати пасочницю марлею зсередини, необхідно обернути форму вкілька шарів харчової плівки зовні.

Це дозволить сирній масі не витекти з форми. Тепер залишається заповнити пасківник, розрівняти масу і відправити майбутню паску в морозильну камеру не менше ніж на 10-12 годин. Коли паска добре замерзне, форму можна акуратно розібрати, а сам десерт перемістити в холодильник і залишити на 5-8 годин для відтавання.

Коли сирна паска готова, її потрібно прикрасити, щоб надати страві святкового вигляду. Традиційно пасківники мають візерунок-відбиток у вигляді напису «ХВ» («Христос Воскрес!») або ж у вигляді голубів, церковних куполів і церковного хреста, що вже служить прикрасою для готової паски, а додатково можна використовувати для декору горіхи, родзинки, цукати, шоколад (білий, чорний, молочний) або шоколадну глазур, свіжі або консервовані фрукти або ягоди, десертний топінг (карамельний, шоколадний, горіховий, фруктовий).

Крім того, популярні в декорі сирних пасок шоколадні гнізда з шоколадними, марципановими або мастичними яйцями, об'ємні їстівні фігурки великодніх курчат або зайчиків, а також усілякі завитки з зефіру чи безе, шоколадні пір'їнки, шоколадні гілочки верби і взагалі будь-які фантазійні прикраси, які здаються господаркам доречними.

Сирна паска в сучасних умовах може практично будь-якою: хоч традиційно білою, хоч шоколадною або карамельною, хоч смугастою, мармуровою або різнокольоровою. Існує величезний вибір як інгредієнтів, так і декору, і кожна господиня знає нюанси, як зробити саме свою паску смачною та неповторною. Тож не бійтеся готувати цю святкову страву за будь-яким рецептом, що вам до смаку, і будь-яким зручним для вас способом, якщо відчуваєте інтерес до цього, головне — приступати до процесу в хорошому настрої та зі світлими думками!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7500