Шоколадна сирна паска: 3 відмінні рецепти для справжніх шокоголіків

05.04.2023 12:39

Шоколадна сирна паска: 3 відмінні рецепти для справжніх шокоголіківДо великоднього столу багато хто сьогодні подає сирну паску — смачну святкову страву, яка поряд з паски є одним із традиційних частування на світле свято Христового Воскресіння. Раніше ми вже знайомили вас з безліччю рецептів сирної паски в домашніх умовах, а сьогодні пропонуємо додати в скарбничку варіанти приготування шоколадної сирної паски — на радість усім шокоголікам серед ваших рідних та близьких.

Якщо ви ніколи раніше не готували паску з сиру, то коротко опишемо, що вона собою представляє. Це солодка страва, яка готується в спеціальній формі, що має вигляд усіченої піраміди, вважається, що саме така форма символізує Гроб Господній, яка є головною християнською святинею і шанується як місце, де був похований після розп'яття, а через 3 дні воскрес Ісус Христос.

Для сирної паски головним інгредієнтом є кисломолочний сир, чим свіжішим, жирнішим і смачнішим він буде — тим краще. Відповідно до традиційного способу приготування, сир потрібно змішати з різними додатковими інгредієнтами, помістити у форму, попередньо застелену марлею, і залишити в холодному місці під пресом, щоб стекла сироватка. Далі готову страву можна прикрасити відповідно до своїх уподобань.

Коли йдеться про шоколадну сирну паску, очевидно, що крім сиру в її складі обов'язково має бути шоколад, який може бути як темним (чорним), так і молочним або ж білим. Крім того, у багатьох рецептах шоколадних сирних пасок використовується какао-порошок.

Шоколадна сирна паска зі сметаною

Для приготування вам знадобиться:

  • сир кисломолочний - 1 кг
  • масло вершкове - 400 г
  • шоколад темний - 200 г
  • сметана жирна - 2 ст.
  • пудра цукрова - 1 ст.
  • вершки жирні - 0,5 ст.
  • ваніль - за смаком

Приготування

Для такої кількості інгредієнтів потрібна одна велика форма або кілька маленьких. Сир попередньо слід помістити під щось важке, щоб видалити з нього зайву вологу, а також щонайменше двічі протерти через дрібне сито.

Змішайте підготовлений сир з розм'якшеним вершковим маслом та цукровою пудрою, додайте ваніль (ванілін чи рідкий або пастоподібний екстракт). Потім додайте густу жирну сметану. Якщо сметана рідка, зменшіть її кількість або змішайте із загусником.

Окремо нагрійте до кипіння жирні вершки та вилийте на поламаний шматочками темний шоколад. Зачекайте, доки шоколад розтане, перемішайте до однорідності. Дайте охолонути і трохи загуснути, а потім додайте до сирної маси.

Перекладіть масу в підготовлений пасківник, вистелений марлею. Краї марлі загорніть, встановіть зверху банку з водою. Поставте у холодильник на 12-24 години. При необхідності зливайте сироватку, що утворюється. Готову паску викладіть на блюдо і прикрасьте за бажанням.

Шоколадна сирна паска з родзинками, горіхами та чорносливом

Для приготування вам знадобиться:

  • сир - 500 г
  • вершки жирні - 500 мл
  • масло вершкове — 100 г
  • шоколад чорний - 100 г
  • горіхи, родзинки, чорнослив — по 100 г
  • цукор - 100-120 г
  • ванільний цукор - 2 ч. л.

Приготування

Для шоколадної паски за цим рецептом візьміть жирний сир (бл. 20%) і протріть його через дрібне сито. Додайте розм'якшене вершкове масло, перемішайте.

Від загальної кількості вершків у рецепті відокремте 100 мл і нагрійте майже до кипіння. Вилийте на поламаний шматочками шоколад, зачекайте, поки шоколад розтане, перемішайте до однорідності.

У сирну масу додайте промиті та обсушені родзинки, нарізаний шматочками чорнослив і дрібно нарубані або пропущені через м'ясорубку будь-які горіхи. Перемішайте.

Охолоджені жирні вершки збийте до піків із цукром та ванільним цукром. Порціями додайте у сирну масу. Обережно перемішайте. Викладіть у форму, поставлену в глибоку ємність і застелену марлею в декілька шарів. Розрівняйте, накрийте краями марлі, поставте щось важке зверху.

Залишіть у холодильнику на 12 годин. Періодично зливайте сироватку. З готової шоколадної паски приберіть вантаж, розгорніть краї марлі. Переверніть паску на блюдо, зніміть пасківник та марлю. Прикрасьте на свій розсуд.

Сирна паска «Три шоколади»

Для приготування вам знадобиться:

  • сир - 540 г
  • жовтки яєчні - 3 шт.
  • цукор - 100 г
  • масло вершкове - 50 г
  • шоколад білий - 30 г
  • шоколад молочний - 50 г
  • шоколад темний - 60 г
  • вершки жирні - 140 г

Приготування

Така сирна паска дуже смачна і красива. Для її приготування змішайте сир, жовтки, вершкове масло та цукор. Збийте міксером до однорідності. Потім отриману сирну масу потрібно заварити: перекладіть у сотейник і на невеликому вогні доведіть майже до кипіння, потім зніміть з вогню і при помішуванні охолодіть до теплого стану. Якщо сирна маса має крупинки, подрібніть блендером, щоб зробити її більш однорідною.

Розділіть отриману масу на 3 частини: меншу, середню та побільше, щоб шари в паски вийшли приблизно однаковими за висотою. Окремо розтопіть кожен вид шоколаду на водяній бані або мікрохвильовій печі (імпульсами).

У найменшу частину сирної маси додайте білий шоколад, у середню — молочний, а в найбільшу — темний. Ретельно перемішайте, остудіть до кімнатної температури.

Окремо збийте дуже холодні жирні вершки (33-35%) до середніх піків. У кожен вид сирно-шоколадної маси додайте збиті вершки, розділивши їх на 3 нерівні частини: найменше вершків покладіть у масу з білим шоколадом, а найбільше - в масу з чорним шоколадом.

Підготуйте пасківник. Заповніть спочатку білою шоколадно-сирною масою, розрівняйте. Потім заповніть масою з молочним шоколадом, а в останню чергу - масою з чорним шоколадом. Розрівняйте, загорніть краї марлі вгору, встановіть вантаж. Залишіть у холодильнику на 10-12 годин. Потім приберіть вантаж, розгорніть краї марлі, переверніть паску на блюдо для сервірування, акуратно розберіть форму і зніміть марлю.

Готову паску «Три шоколади» прикрасьте, як заманеться. Наприклад, можна зверху полити її розтопленим шоколадом, прикрасити шоколадною стружкою або шоколадним гніздом з драже у формі яєць.

Смачного!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7501