Що можна пити на Великдень

13.04.2023 13:32

Що можна пити на ВеликденьПро те, які страви мають бути на великодньому столі, добре відомо практично всім. Проте у питанні вибору відповідних напоїв до свята можуть виникнути складнощі. Що можна пити на Великдень? Чи припустимий алкоголь? Якщо так, то який саме? Давайте про це сьогодні поговоримо докладніше.

Зрозуміло, на Великдень немає жодних обмежень чи заборон щодо безалкогольних напоїв. І ви можете ставити на святковий стіл будь-які компоти, морси, чаї, солодкі газовані води або безалкогольні коктейлі, які захочете. А от щодо спиртного на великодньому столі, то з ним все не так просто.

Християни практично всіх конфесій сходяться на думці, що найбільш доречним алкогольним напоєм на Великдень є вино, причому в католицькій традиції популярніше сухе біле вино, а в православній — червоне солодке або напівсолодке, зокрема, кагор.

Вино в християнстві вважається одним з найкращих природних дарів, які людству дав Бог, і протягом багатьох століть вживання вина було звичайною практикою не тільки під час різних урочистостей, а й у будні дні. Сам Ісус під час Таємної вечері пив з апостолами вино, а апостол Павло у своєму посланні апостолу Тимофію радив вживати трохи вина з лікувальною метою.

Нині ж червоне вино використовується в церковних обрядах, таких як обряд Причастя (Євхаристії), а також обряди вінчання і соборування. Крім того, вино застосовується під час Всенощного Бдіння, тобто урочистого богослужіння напередодні Великодня. Отже, повної заборони на вживання вина в християнстві ніколи не було, але певні обмеження на вино присутні в період посту.

Чого церква точно не приймає, то це пияцтва, а тому християнські священнослужителі закликають віруючих вживати вино на Великдень (як і будь-коли) помірно. Тому хоча вино може бути навіть у великодньому кошику віруючих під час обряду освячення, але його в жодному разі не повинно бути багато — достатньо однієї пляшки.

Що можна сказати про вживання інших алкогольних напоїв на Великдень, крім вина? При дотриманні помірності у вживанні на свято Воскресіння Христового дозволяється пити й інші алкогольні напої.

Наприклад, історично у різних країнах і регіонах на Великдень було прийнято пити збитень, медовуху та хріновуху, імбирний ель, пиво, різні настоянки та наливки, такі як журавлинова, обліпихова, вишнева або ялівцева. При цьому, наприклад, у Франції давно існує традиція на Великдень випивати останні пляшки вина божоле, що надійшло у продаж у листопаді попереднього року.

Алкогольні та безалкогольні напої на Великдень своїми руками

Якщо ви хочете дотриматися традиції святкування Великодня, то спробуйте приготувати напої за старовинними рецептами власноруч. Наприклад, з безалкогольних напоїв особливо гарний буде яблучний збитень, приготований з медом та прянощами.

Для яблучного збитня вам потрібно нарізати часточками 2 яблука і скласти їх у каструлю. Додайте до яблук паличку кориці, 1 ст. л. сушеної подрібненої м'яти, 4 гвоздички та шматочок імбирного кореня (близько 1 см). Залийте інгредієнти 1,5 л води та доведіть до кипіння, а потім варіть 15 хвилин. Зніміть з вогню та залиште під кришкою на 15 хвилин, а потім додайте до нього за смаком мед (100-150 г). Перемішайте, процідіть і подавайте до столу у гарячому чи холодному вигляді.

Схожим чином можна приготувати журавлинний збитень. На 300 г журавлини візьміть 2 ст. л. меду, 1 паличку кориці, 3 гвоздики, 1 ч. л. меленого кардамону, 2 л води та цукор за смаком. Цукор можна замінити медом. Журавлину промийте, залийте водою (0,5 л) і проваріть близько 2 хвилин. Відкиньте на друшляк, воду не виливайте.

Розімніть ягоди і протріть через сито, отримане пюре з'єднайте з водою, що залишилася після варіння. Долийте ще 1,5 л гарячої води, поставте на вогонь. Додайте корицю, гвоздику, кардамон, після кипіння варіть 2 хвилини. Зніміть із вогню, остудіть. Додайте мед та цукор. Подавайте у теплому вигляді.

Більшість домашніх алкогольних напоїв, таких як наливки та настоянки, необхідно заготовляти заздалегідь — десь за місяць до дати свята, а то й ще раніше. Так що можна піти дещо іншим шляхом і приготувати на Великдень коктейль з кагору, шампанського і свіжих фруктів.

На 1 пляшку кагору візьміть 0,5 пляшки шампанського та 1-2 яблука. Яблука наріжте часточками, складіть у глечик, посипте до смаку цукром. Залийте вином та шампанським. Дайте настоятися близько 15 хвилин і подавайте до столу охолодженому вигляді.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7507