Як швидко розм'якшити вершкове масло

28.04.2023 12:11

Як швидко розм'якшити вершкове маслоЯкщо для тієї чи іншої страви вам необхідно розм'якшене вершкове масло, а ви забули заздалегідь дістати його з холодильника (або навіть морозильника), то вас може турбувати питання, як швидко розм'якшити вершкове масло. Запевняємо, приводів для переживань немає, адже насправді є маса лайфхаків, які допоможуть вам досягти потрібного результату за лічені хвилини.

Здавалося б, яка різниця, якої температури та консистенції буде масло у страві. Але насправді властивості теплої і холодної олії дійсно відрізняються, тож в рецептах зазвичай зазначено, яким саме має бути масло, що використовується.

Наприклад, у пісочне тісто масло має додаватися обов'язково холодним, а тісто не можна довго місити саме через те, що масло може нагрітися, інакше вироби не будуть такими хрусткими, як потрібно. Зі свого боку у класичний масляний крем йде обов'язково розм'якшене масло кімнатної температури, оскільки інакше його вкрай складно збити правильним чином.

Температура масла ще має значення при приготуванні тіста для бріошей, паннетоне та іншої м'якої здобної випічки, а також вона важлива у приготуванні крем-чизу, шоколадного ганашу, вершкової карамелі тощо. У той же час у стравах і виробах, де важливий саме смак масла, а не його консистенція, зазвичай допустимо використовувати навіть розтоплене вершкове масло - це не вплине на результат.

У випадках, коли масло потрібно саме розм'якшити, а не розтопити, забудьте про те, щоб спробувати нагріти його в каструльці на плиті або на водяній бані, - це не спрацює так, як ви розраховуєте. Замість цього спробуйте краще нарізати масло на маленькі шматочки і залишити при кімнатній температурі - через хвилин 20 масло має стати м'яким без будь-яких зусиль з вашого боку.

Якщо для вас це задовго, то для прискорення процесу покладіть масло поряд з яким-небудь джерелом тепла, скажімо, батареєю опалення, включеною плитою або духовкою, гарячим чайником і т. п. Чим дрібніше наріжете масло, тим швидше воно стане м'яким.

Також ви можете нарізане невеликими кубиками вершкове масло накрити склянкою або тарілкою, в яких був окріп. Тепла нагрітого посуду цілком вистачить, аби масло розм'якшилося буквально за 5 хвилин.

До речі, якщо ви масло не наріжете, а натрете на великій тертці, воно швидко розм'якшиться і без гарячих склянок або тарілок. А також ви можете спробувати досить цікавий спосіб зі качалкою: шматок масла помістіть між листами пергаменту, кілька разів вдарте по ньому качалкою, а потім розкачайте; Зберіть масло з пергаменту і залиште на 5 хвилин - воно стане м'яким.

Якщо під рукою є мікрохвильова піч, виручить вона. Нарізане шматочками масло поставте в мікрохвильову піч, увімкніть її на мінімальній потужності на 5-10 секунд, потім вийміть масло і перевірте результат. Повторіть ще 2-3 рази, поки масло не розм'якшиться. Але будьте обережні й уважні: якщо масло в мікрохвильовій печі хоч трохи перетримати, воно не розм'якшиться, а розтопиться.

До речі, щоб зрозуміти, що масло вже достатньо нагрілося і розм'якшилося і його час використовувати відповідно до обраного рецепту, можна перевірити його температуру: у центрі шматочка вона повинна становити 18- 19°С. Якщо кулінарного термометра у вас немає, то спробуйте просто натиснути на масло чистим пальцем: в ідеалі в маслі має залишитися вм'ятина, але на самому пальці не має залишитися помітний жирний слід; якщо ж палець буквально «потонув» у маслі, то ви, мабуть, перестаралися, і тепер продукт потрібно на кілька хвилин повернути до холодильника.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7520