Як зробити домашні дріжджі

04.05.2023 13:18

Як зробити домашні дріжджіЯкщо з якоїсь причини вам раптом недоступні дріжджі, а приготувати щось із дріжджового тіста хочеться, ви можете спробувати зробити домашні дріжджі з підручних продуктів. Ми розповімо вам сьогодні про основні способи.

Дріжджі, що використовуються в кулінарних цілях, належать до класу цукроміцетів: у процесі життєдіяльності вони поглинають цукор і виділяють вуглекислий газ та етиловий спирт. У процесі випікання ці речовини випаровуються, а тісто за рахунок бульбашок газу розпушується і збільшується в об'ємі.

Зазвичай дріжджі представлені у магазинах або живими у пресованому вигляді, або сухими — у вигляді порошків та гранул. Використання покупних дріжджів дуже просте та зрозуміле, у наші дні практично будь-яка господиня вміє замісити дріжджове тісто, щоб приготувати з нього пиріжки, хліб, піцу та інші вироби.

Однак у випадках, коли через різні обставини купити дріжджі в магазині не виходить, доводиться поламати голову над тим, як викрутитися із ситуації. І якщо ви не з тих, хто здається, пропонуємо дізнатися, як можна своїми руками зробити дріжджі для випічки, використовуючи для цього різні продукти, що є під рукою.

Як зробити дріжджі з борошна?

У пшеничному і житньому борошні природним чином міститься деяка кількість так званих диких дріжджів, тому цілком можливо «виростити» дріжджі в домашніх умовах безпосередньо з борошна. Це займе кілька днів, але вам знадобиться тільки борошно та вода, тому такий спосіб один із найдоступніших.

Рецепти закваски з борошна бувають різними. У загальному випадку потрібно взяти будь-яке борошно (2-3 ст. л. досить) і розвести її теплою водою до консистенції сметани. Отриману суміш потрібно накрити чистою марлею та відправити у тепле місце на добу. Наступного дня до неї слід додати по 1-2 ст. л. борошна та води, перемішати і знову прибрати на добу в тепле місце.

Процедуру «підживлення» закваски борошном і водою потрібно повторити ще 2-3 рази, щоразу прибираючи ємність у тепле місце. На 5-6-й день з моменту приготування закваски слід перевірити її готовність: якщо вона збільшилася в розмірі, є багато великих бульбашок і виділяється приємний кислий запах, то ваші домашні дріжджі з борошна готові.

Як зробити дріжджі із хліба?

Чекати кілька днів, доки буде готова закваска «з нуля», підходить не всім. Найшвидший варіант - приготувати домашні дріжджі з житнього хліба. Додатково вам знадобляться цукор, родзинки та кисле молоко або тепла вода: на 500 г хліба візьміть 500 г рідини, 3 ст. л. цукру та 2 ст. л. родзинок.

Хліб наріжте на шматочки, змішайте з іншими продуктами. Накрийте марлею і відправте у тепле місце на добу. Масу процідіть через сито, залиште ще на 2 години у теплі. Потім використовуйте як опару для тіста.

Як зробити дріжджі із родзинок?

Варіант, як і у випадку із закваскою з борошна, вимагає кількох днів очікування та регулярного «підживлення», але результат, за заявами досвідчених господарок, перевершує всі очікування. Вам знадобиться для так званого першого замісу 100 г родзинок, 200 мл води та 200 г борошна, а також по 100 г борошна та 100 мл води для 2 підживлень.

Необроблений і немитий ізюм залийте теплою водою (40°С) і залиште на 30-60 хвилин. Періодично перемішуйте. Процідіть, родзинки вам більше не знадобляться, а отриманий настій змішайте з борошном і залиште в теплому місці на добу-дві, накривши марлею або обернувши харчовою плівкою, в якій зроблено кілька дірочок.

Коли з'являться бульбашки, додайте в закваску борошно та воду, перемішайте і знову заберіть на добу у тепле місце. Повторіть ще раз. На 4-5-й день домашні дріжджі, що вийшли, вже можна використовувати у випічці, відокремивши від загальної маси потрібну кількість.

Як зробити дріжджі з картоплі?

І знову варіант для швидкого приготування домашніх дріжджів. Візьміть 200-300 г сирої очищеної картоплі, натріть на дрібній тертці, додайте 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі та 1 ст. л. води. Перемішайте, залиште в теплому місці на 12-14 годин і потім використовуйте як опару для тіста.

Як зробити дріжджі з пива?

Такий спосіб приготування дозволить отримати дріжджі в домашніх умовах приблизно за 30 годин. Візьміть по 1 склянці борошна, теплої води та теплого пива (краще темного), а також 2 ст. л. цукру. Змішайте воду та борошно, залиште у теплому місці на 12 годин. Додайте тепле пиво та цукор, перемішайте та залиште ще на 20 годин у теплому місці.

Дрожі з пива готові до використання. Якщо є надлишки, їх можна прибрати в холодильник до наступного разу. Надалі заквасці з холодильника потрібно буде дати зігрітися 12-14 годин при кімнатній температурі та підгодувати водою і борошном перед тим, як використовувати для випічки.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7525