Як робити моті своїми руками

05.05.2023 13:45

Як робити моті своїми рукамиЯпонський десерт моті (мочі) останнім часом став дуже популярним у вітчизняних умовах, і кондитерські навперебій пропонують своїм клієнтам подібну новинку. Однак зовсім не обов'язково замовляти такий десерт деінде, адже насправді зробити моті своїми руками під силу кожному.

Багато хто знає моті як невеликі округлі рисові тістечка з начинкою, але насправді моті називається не сам десерт, а спеціальне тісто, отримане з особливого клейкого рису сорту мотігоме. При цьому агалом десерти з тіста моті називаються мотігасі, а безпосередньо м'які круглі тістечка з моті із солодкою начинкою називаються дайфуку.

У Японії тісто моті за традицією готується вручну з вареного або приготованого на пару рису: такий рис потрібно довго товкти і змочувати водою, і згодом він стає солодким. Для традиційного ручного способу приготування моті використовується спеціальна ступа «уса», причому працюють над отриманням тіста відразу дві людини, одна з яких товче рис, а інша перемішує масу і змочує її.

Зрозуміло, подібним чином моті готують не скрізь, і в багатьох японських ресторанах, кафе та вуличних точках є відповідне сучасне обладнання, щоб отримувати таке тісто у великих кількостях швидко та без зусиль. Крім того, популярністю користується і дещо спрощений спосіб приготування моті з рисового борошна і цукру, який і ліг в основу переважної більшості «західних» версій солодких тістечок з моті.

У японців як начинка для дайфуку найчастіше використовується паста адзукі, що отримується з солодкої квасолі анко. Також ці тістечка можуть начинятися полуницею (ітіго дайфуку), сливами (уме дайфуку), карамельним кремом (пурін дайфуку), солодкою кавовою начинкою, солодким каштановим кремом монблан тощо. Далеко не всі з цих смаків зрозумілі звичайному «західному» споживачеві, тому крім традиційних начинок у дайфуку використовуються і сучасні — з різними фруктами, шоколадом, вершковим сиром тощо.

За межами Японії інші страви з тіста моті відомі мало, тому слова «моті» і «дайфуку» можна у вітчизняних умовах сміливо ототожнювати. Нині існує безліч адаптованих рецептів цього десерту, які підходять саме для домашнього приготування. Наприклад, один із них пропонує взяти на 50 г клейкого рисового борошна 100 г цукрової пудри, 150 мл води і трохи кукурудзяного крохмалю, а також за бажанням можна додати в тісто харчовий барвник (крапельку або на кінчику ножа).

У керамічній або скляній мисці з'єднайте рисове борошно та цукрову пудру, влийте воду (якщо використовуєте барвник, додайте його у воду попередньо) і поступово замісіть тісто. Накрийте харчовою плівкою, проткніть у ній дірочки, а потім відправте на 1 хвилину в мікрохвильову піч при потужності 800 Вт. Перемішайте тісто і поставте в мікрохвильову піч ще на 1 хвилину.

Перемішайте тісто, викладіть на присипану крохмалем робочу поверхню і розкатайте в пласт, коли тісто трохи охолоне. Виріжте кружечки діаметром 8-10 см, у центр кожного покладіть начинку, потім защипайте краї, формуючи кругле тістечко. Поставте у холодильник на 30-40 хвилин, потім подавайте до столу.

Начинка у моті може бути практично будь-яка, головне, щоб вона була досить густою і не витікала. Наприклад, це може бути шоколадно-горіхова паста, варене згущене молоко, будь-який густий крем на кшталт кремчізу або ганаша, фруктовий або ягідний джем чи конфітюр, просто свіжі фрукти або ягоди, горіхи, сухофрукти та багато іншого. До речі, якщо використовується фруктово-ягідна начинка, то за бажанням частину води для рисового тіста можна замінити фруктовим соком: саме по собі рисове тісто моті нейтрально-солодке, так що фруктові нотки йому не завадять, аби смак був приємнішим і цікавішим.

Як бачите, нічого складного в приготуванні моті своїми руками немає, та й часу це займає зовсім небагато. Але все ж таки іноді у охочих зробити такий десерт виникають питання, на найпопулярніші з яких відповідаємо нижче.

Чи можна приготувати моті в домашніх умовах, якщо немає мікрохвильової печі?

Безумовно, так. Для цього знадобиться лише звичайна водяна баня: поставте ємність із водою на вогонь, а зверху на неї – ємність із тестом моті; вода не має торкатися дна верхньої ємності. Нагрівайте протягом 5-15 хвилин, поки маса не загусне до необхідної консистенції - от і все!

Чи можна приготувати моті в домашніх умовах, якщо немає клейкого рисового борошна?

Саме клейкість рису надає тісту моті характерну пластичність, тому зазвичай для нього рекомендується клейке рисове борошно. Але якщо знайти його неможливо, то можна спробувати 2 варіанти: зробити тісто з круглозернистого клейкого рису або ж зі звичайного рисового борошна

Для моті взагалі без рисового борошна потрібно відварити в підсолодженій воді до клейкості круглий рис і потім блендером подрібнити його у максимально однорідну масу. За бажанням можна додати барвник, потім отримане «тісто» потрібно розкачати на присипаній крохмалі поверхні і формувати тістечка моті звичним чином.

Для моті зі звичайним рисовим борошном рецептура і технологія приготування тіста практично не змінюються, але трохи збільшується кількість води і час заварювання, а також тісто після приготування необхідно обов'язково добре вимісити і перед ліпленням моті трохи потримати у холодильнику.

У рисовому борошні немає глютену, плюс воно вважається більш низькокалорійним порівняно з пшеничним, при цьому і в тісті, і в начинці моті за бажанням можна використовувати тільки рослинні інгредієнти. Все це робить такий японський десерт неймовірно популярним при різних обмеженнях харчування, пов'язаних з безглютеновою дієтою, ПП-раціоном, веганським і вегетаріанським способом життя або пісним меню.

Однак слід зазначити, що смак і текстура тістечок досить незвичайні і не обов'язково всім припадуть до душі. Втім, без дегустації ви в будь-якому випадку цього не дізнаєтеся, тож озброюйтеся наведеними вище порадами і приступайте до кулінарних експериментів: можливо, саме моті стануть улюбленим десертом для вас і ваших близьких!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7526